Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kojų vargai karštymečiu: 10 būdų, kaip sau padėti

Senos geros basutės ėmė trinti, nes pėdos tarsi padidėjo? Kojos vis apsunksta – ypač į dienos pabaigą? Žmonių, besiskundžiančių panašiais nemaloniais pojūčiais, visada padaugėja atėjus karštymečiui. O ką daryti?
Pėdos
Pėdos

Kojų nuovargis kamuoja ir moteris, ir vyrus visame pasaulyje. Nieko keista: įvairiuose Žemės rutulio kampeliuose pilna per dienų dienas, nuo ryto iki vakaro, sėdinčių žmonių. Moterys, be nejudrumo, genų, išsiplėtusių venų, į kojų apsunkimo priežasčių sąrašą dar gali įtraukti hormonų pusiausvyros sutrikimus, susijusius su menstruacijomis ir menopauze. O kur dar aktyvios pramogos, kurių vasarą gerokai padaugėja...

Visa tai, aišku, vertėtų aptarti su šeimos gydytoju. Mes tenorime priminti keletą bendro pobūdžio taisyklių, kurių laikantis kojoms paprastai palengvėja. Kaip žinia, jų sveikata ir išvaizda – neatsiejami dalykai. 

10 būdų, kaip sau padėti 

1. Skaidulų turtingas maistas. Valgykite jo kuo daugiau! Vasarą ši užduotis ypač lengvai įvykdoma: vaisiai, uogos, daržovės – puikus skaidulų šaltinis. Nepamirškite ir riešutų, sėklų, kruopų, nesmulkintų grūdų, sėlenų... Kas nutinka, kai organizmui trūksta skaidulų? Pirma, nekrinta arba auga svoris. Antra, tai, kas vyksta mūsų žarnyne (tarkim, jo peristaltika bloga), veikia ir kraujotaką, o ši ir kojų būklė – labai glaudžiai susijusios. Prasta kraujotaka – kojų problemos. 

2. Kojomis aukštyn. Eidama miegoti pakiškite po pėdomis pagalvėlę. (Suprantama, toks būdas gali padėti moterims, miegančioms ramiai it kūdikiai.) Labai gerai būtų ir dienos metu rasti galimybę palaikyti aukštyn iškeltas kojas. 

Vida Press nuotr./Skaitanti moteris
Vida Press nuotr.

3. Neaptempti drabužiai, neaukšti kulnai. Kaip manote, ar kraujas, kai įsispraudžiate į vos užsisegančius džinsus, o pėdas sukišate į aukštakulnes basutes, jūsų kūnu teka be trukdžių?

TAIP PAT SKAITYKITE: Šilkinė oda: 10 gudrybių, kurios palengvins skutimąsi

4. Pakankamas kiekis vandens. Jis išplauna toksinus, trukdo kauptis riebalams. Ar patiktų kasdien tampyti gerokai sveriantį šiukšlių maišą ant pečių? Kojoms irgi nepatinka.

Fotolia nuotr./Moteris geria vandenį
Fotolia nuotr.

5. Druska gerina maisto skonį, bet... Gal valgis ir atrodys prėskas, jei imsite jos kiekius kur kas labiau riboti nei iki šiol, bet druska skatina skysčių kaupimąsi organizme. Pirmiausia patartina atsisakyti rūkytų ir konservuotų produktų. 

Mankštintis galima net ir sėdint: sutraukite (įtempkite) ir atpalaiduokite šlaunų ir sėdmenų raumenis.

6. Mankšta, mankšta, mankšta. Visą dieną sėdėti prie darbastalio – savižudybė. Turėtumėte kartkartėmis atsistoti, pasivaikščioti, pasitampyti ir kitaip pasimankštinti. Dar geriau, jei tuo nepasitenkinsite ir reguliariai lankysitės sporto klube, baseine, ilgesnius atstumus eisite pėsčiomis, važinėsitės dviračiu. Beje, mankštintis galima net ir sėdint: sutraukite (įtempkite) ir atpalaiduokite šlaunų ir sėdmenų raumenis.

Vida Press nuotr./Sportuojanti mergina
Vida Press nuotr.

7. Būtina reguliariai atsipalaiduoti. Nuolatinė psichologinė įtampa ir nuovargis graužia iš vidaus, verčia daryti tai, ko būdama atsipalaidavusi nedarytumėte, – kad ir prisikimšti skrandį. Va jums ir kilogramai...

TAIP PAT SKAITYKITE: 9 idėjos, galinčios „perkrauti smegenis“

8. Kontrastinis dušas. Karštas vanduo atpalaiduoja kraujagysles, šaltas sutraukia, taigi kontrastinis dušas verčia kraujagysles geriau dirbti ir kraujas neužsistovi apatinėje kūno dalyje.

9. Limfodrenažinis masažas. Jei kojos paburkusios, pavargusios po ilgos darbo dienos, ilgo skrydžio lėktuvu, žygio ir pan., šis masažas puikiai padeda.

„Scanpix“ nuotr./Pėdų masažas
„Scanpix“ nuotr.

10. Tepalai ir kremai. Ir vaistų, ir kosmetikos priemonių gamintojai siūlo įvairiausių produktų, suteikiančių kojoms trumpiau ar ilgiau trunkantį palengvėjimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius