Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 30

6 mitai apie sėkmę

Nesvarbu, kas mes, iš kur ir kiek mums metų, – visos trokštame būti lydimos sėkmės. Tik ne visada žinome, kaip tai padaryti, o ir kelią svajonių link apsunkina vyraujantys mitai.
/ Vida Press nuotr.
Temos: 2 Psichologija Laimė

Noras sulaukti sėkmės – universalus, tačiau jo apibrėžimas – labai savitas. Vienos sėkmę apibūdintų kaip kopimą karjeros laiptais ar savo verslo pradžią, kitos – ėjimą į šlovę ar šeimos laimės kūrimą. Kad ir koks būtų jūsų sėkmės apibūdinimas, ją pasiekti nėra lengva. Tam reikalinga aiški vizija, konkretus planas, veiksmai, atkaklumas, atsparumas nesėkmėms ir tikėjimas savo jėgomis. Kad ši kelionė būtų lengvesnė ir aiškesnė, padėsime išsklaidyti populiariausius mitus, kurie neretai pakiša koją ieškant savosios sėkmės.

1 mitas. Sėkmė – tik išrinktiesiems

Žmonės, kurie tiki, kad sėkmė – paveldima, renkasi pasyvų vaidmenį ir savo padėtį mėgina pateisinti nepalankiomis aplinkybėmis.

Kažkodėl į sėkmės lydimus žmones žvelgiame su kartėliu, jiems prikabindami nuvertinančią „gimęs po laiminga žvaigžde“ etiketę. Tarsi į gyvenimą žengtume su išankstine nuoroda, kurioje srityje ir kiek kas pasieks. Štai šis bus nepaprastai talentingas muzikantas, šis – šou verslo ryklys, o anas teužims mokytojo kėdę…

Žmonės, kurie tiki, kad sėkmė – paveldima, renkasi pasyvų vaidmenį ir savo padėtį mėgina pateisinti nepalankiomis aplinkybėmis: „Bepigu jam girtis – mano šeima nėra tokia turtinga ir neturi įtakingų ryšių. Jei būčiau jo vietoje, viskas būtų kitaip.“ Jei… Ir nors tokia paguoda laikinai paglosto širdį, giliai viduje jaučiame, kad tai nėra tiesa. Sėkmės numylėtiniais tampama, o ne gimstama. Sėkmės nelemia nei mėnulio fazė, nei žvaigždžių išsidėstymas, nei šeimos padėtis. Tiesa, vieni turi geresnes sąlygas tobulėti ir siekti tikslo nei kiti, tačiau nėra jokios garantijos, kad net įtakingų ir turtingų tėvų vaikas taps klestinčiu verslininku. Arba talentingu menininku. 

Vida Press nuotr./Jauna moteris
Vida Press nuotr./Floristė savo studijoje

Sėkmingus žmones nuo nesėkmingų skiria keli ryškūs bruožai. Pirmiausia – požiūris į susiklosčiusias aplinkybes ir veiksmai, kurių imamasi. Gali nuskambėti keistai, tačiau sėkmingi žmonės yra patyrę daugiausia nesėkmių. Tik jie nesileidžia parklupdomi pirmos kliūties ir nebijo eiti toliau. Į iškilusias problemas žiūri kaip į galimybę tobulėti ir naudingą patirtį, kuri ne atbaido, o atvirkščiai – įkvepia. Nesėkmės yra proceso dalis, tam tikras etapas, kurį privalu įveikti norint pasiekti tikslą. Sėkmingi asmenys tiki, kad jie gali tobulėti ir viskas priklauso nuo įdėtų pastangų ir atsidavimo. Jų nebaugina nei kritika, nei atmetimai. Jei Thomas Edisonas būtų paklausęs savo mokytojos ir patikėjęs jos žodžiais: „Esi per daug kvailas, kad ką nors išmoktum.“, vargu ar vėliau būtų sulaukęs didžiulės sėkmės. Arba Waltas Disney, kuris buvo atleistas iš laikraščio redakcijos, nes „neturėjo gerų idėjų ir stokojo vaizduotės“.

Sėkmė – tai veiksmų rezultatas ir asmeninė atsakomybė. Tik jūs viena esate savo gyvenimo scenarijaus autorė. Koks jis, spręsti jums arba siužetą patikėti… žvaigždėms.

2 mitas. Svajok ir turėsi

Vis dėlto svajoti ir tikėti savo jėgomis nėra vienas ir tas pats. Skiriasi ir rezultatai. 

Tikriausiai ne kartą girdėjome patarimą: „Svajok, ir svajonė pati tave susiras.“ Kai kas net ragina tikslą užrašyti popieriaus lape ir pasikišti jį po pagalve. Atseit minčių galia tokia stipri, kad padeda pritraukti sėkmę. Vis dėlto svajoti ir tikėti savo jėgomis nėra vienas ir tas pats. Skiriasi ir rezultatai. Pasirodo, svajonės gali net pakenkti ieškant savosios sėkmės. 

Mokslininkai stebėjo, kaip tiriamiesiems sekasi įveikti vieną iš keturių gyvenimo mestų iššūkių: susirasti darbą arba antrąją pusę, išlaikyti egzaminą, atsigauti po operacijos. Įvertinus jų ateities troškimus ir pasiektus rezultatus paaiškėjo, kad didžiausiems svajotojams sekėsi blogiausiai. Pavyzdžiui, tiriamieji, kurie svajojo susirasti gerą darbą, išsiuntė mažiausiai CV, sulaukė mažiausiai siūlymų įsidarbinti ir gavo mažiausius atlyginimus. Štai tau ir noras daugiausiai uždirbti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip viską suspėti ir neišprotėti?

O dalyviai, kurie tikėjosi įsidarbinti pagal savo galimybes ir neleido fantazijoms užgožti tikrovės, tikslus įgyvendino geriau nei svajoklių grupė ir net viršijo lūkesčius. Kodėl? Svajonės tėra vaizduotės vaisiai ir nėra pagrįstos realiais pavyzdžiais ar turimais įgūdžiais. Be to, jos kursto norą patirti sėkmę „čia ir dabar“, neatsižvelgiant į galimas kliūtis ir sunkų darbą. O lūkesčiai yra grįsti patirtimi – jeigu pasisekė anąkart, kodėl turi nepasisekti dabar? Tai motyvuoja. 

Taigi svajokite atsakingai: į ateitį žvelkite pozityviai, tačiau likite realistė. Išsikelkite realius tikslus, sudarykite konkretų planą, kaip jų sieksite, ir nustatykite terminus.

3 mitas. Paviešink svajonę 

„Jei apie savo svajonę papasakosiu draugams, nebebus kur trauktis – turėsiu ją įgyvendinti.“ Ar ne taip galvojame, kai pristatome savo didį tikslą prie pietų stalo? Pasakojame su tokiu užsidegimu, kad aplinkiniai priversti patikėti mūsų laukiančia sėkme. Patikime ir mes, tik, deja, ne tuo, kuo derėtų. 

Pasirodo, viešas gyrimasis sukuria iliuziją, kad esame arčiau tikslo nei iš tikrųjų. Mums atrodo, kad paskelbdami apie rezultatą jau žengėme pirmą žingsnį, nors iš tiesų net nepajudėjome iš vietos. 

Vienas populiaresnių mitų – paviešinus tikslą sustiprės motyvacija ir atsakomybė už jį. Juk negalime nuvilti savęs ir draugų? Psichologų žodžiais, tokia taktika nėra veiksminga. Maža to, pasakodami apie savo planus, užkertame kelią jiems įgyvendinti. Pavyzdžiui, studentai, kurie tikėjosi gauti gerą pažymį per egzaminą ir apie tai pasiskelbė draugams, dėjo mažiau pastangų jam ruošdamiesi (tai atitinkamai atsispindėjo įvertinimuose). Toks pat likimas laukė ir eksperimento dalyvių, kurie gyrėsi susirasiantys darbą ar antrąją pusę. Kodėl? Pasirodo, viešas gyrimasis sukuria iliuziją, kad esame arčiau tikslo nei iš tikrųjų. Mums atrodo, kad paskelbdami apie rezultatą jau žengėme pirmą žingsnį, nors iš tiesų net nepajudėjome iš vietos. 

Geriau svajonę pasilaikykite sau ir pasigirkite tik tada, kai bus laikas jos įgyvendinimą laistyti šampanu.

4 mitas. Sėkmė atneša laimę

Norisi tikėti, kad ateityje viskas bus geriau, kad išsipildžiusios svajonės atneš pilnatvę ir toliau gyvensime ilgai ir laimingai. Vis dėlto, laukdami sėkmės ir sykiu laimės, paleidžiame iš rankų džiaugsmą, kurį galėtume pajusti jau šiandien. Žvelgdami į ateitį kaip į išsigelbėjimą, pamirštame įvertinti tai, ką turime, nebemokame mėgautis šia diena. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip pačios sau gadiname gyvenimą

Jei šiame aprašyme atpažinote save ir manote, kad laimė slypi kažkur „ten“, niekada jos nepatirsite, nes nuolat rasis naujų tikslų, kuriuos būtų gerai įgyvendinti, ir naujų vietų, kuriose būtų smagu atsidurti. Tai pasiekti bus daug lengviau, kai išmoksite džiaugtis „čia ir dabar“. 

Vida Press nuotr./Sportuojanti moteris
Vida Press nuotr.

Laimė atneša sėkmę, o ne sėkmė – laimę. Psichologai sako, kad laimingi žmonės daug dažniau pasiekia savo tikslus ir sulaukia sėkmės. 

Laimė atneša sėkmę, o ne sėkmė – laimę. Psichologai sako, kad laimingi žmonės daug dažniau pasiekia savo tikslus ir sulaukia sėkmės. Kai esame nusiteikę pozityviai, mūsų smegenys dirba efektyviau: esame labiau įsitraukę į veiklą, kūrybingesni, energingesni, atsparesni iškilusioms kliūtims ir sunkumams, labiau pasitikime savimi. Paskaičiuota, kad laimingi darbuotojai yra net 31 proc. produktyvesni. Vadinasi, vedami geros nuotaikos einame net tris kartus greičiau savosios sėkmės link. Lengva paskaičiuoti, sunku padaryti? 

Ryšio tarp sėkmės ir laimės eksperto Shawno Achoro teigimu, savo smegenis galėtume „perprogramuoti“ ir nukreipti reikiama kryptimi, jei bent mėnesį pavyktų vadovautis šiomis taisyklėmis: 

  • kasdien užrašykite mažiausiai tris dalykus, už kuriuos tą dieną jaučiatės dėkinga;
  • kasdien skirkite dvi minutes teigiamam įvykiui apmąstyti ar aprašyti;
  • sportuokite bent penkiolika minučių; 
  • pamedituokite dvi minutes; 
  • užsiimkite labdara arba padarykite gerą darbą aplinkiniams.

5 mitas. Kuo daugiau dirbsi, tuo arčiau sėkmės būsi

Mūsų visuomenėje itin vertinamas užimtumas, bet jis neretai klaidingai lyginamas su produktyvumu ir sėkme. Manome, kad jei dirbsime ir dieną, ir naktį, tikrai pasieksime savo tikslą. Tačiau net jei kiekvieną vakarą iš nuovargio susmuksime lovoje, dar nereiškia, kad mūsų lauks sėkmė. Taisykle: „Dirbk protingiau, o ne daugiau.“, regis, vadovaujasi ir psichologo Anderso Ericssono tiriamaisiais tapę muzikantai. Mokslininkas pastebėjo, kad geriausi pianistai repeticijoms skiria kur kas mažiau laiko nei vidutiniokai jų kolegos. Norint sulaukti sėkmės, nebūtina švaistyti brangaus laiko – kokybė svarbiau už kiekybę, tad darbui skirtas valandas reikia stengtis išnaudoti kiek galima efektyviau.

Vida Press nuotr./Moteris prie kompiuterio
Vida Press nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Specialisto komentaras: Arba dirbi, arba gyveni?

Pagalvokite, kaip tą pačią užduotį galėtumėte atlikti greičiau. Ar jūsų numatytas veiksmų planas tikrai efektyviausias? Pamėginkite įsisprausti į naują užduočiai skirtą laiką (pavyzdžiui, vietoj keturių valandų numatykite dvi). Nepamirškite pailsėti kas 90 minučių, o jei yra galimybė, net nusnausti – tyrimai rodo, kad tai veiksmingas būdas „įkrauti“ protines galias.

Pasirūpinkite turiningu laisvalaikiu: jo metu patirtos teigiamos emocijos suteiks naujų jėgų ir energijos siekti svajonės. 

6 mitas. Daryk geriausiai, jei sieki aukščiausio tikslo

Tikime, kad ryžtas „pasirodyti kiek galima geriau“ motyvuoja siekti didžiausių tikslų. Ir nors mūsų norai kuo gražiausi, rezultatai nedžiugina: ironiška, tačiau laimėjimas dažnai tebūna vidutinis. 

Pasak psichologo Edwino Locke’o, kuris tyrimams skyrė net keletą dešimtmečių, norėdami pasiekti įsimintiniausius rezultatus turime suformuluoti konkrečius sudėtingus tikslus. Aukštai iškelta kartelė skatina nuveikti daugiau, nei tiesiog vaikytis migloto geriausio rezultato. Kai nežinome, kur finišo linija, sustojame pusiaukelėje, manydami, kad padarėme viską, ką galėjome. Ar tikrai? 

Savo tikslus išreikškite skaičiais – būkite tarsi sportininkė, kuri tiksliai žino, kokio rezultato siekia. Ir jį nuolat gerinkite. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius