Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 15

Draugų svajonių komanda: kaip atrodytų 6 idealūs jos nariai?

Sunku įsivaizduoti laimingą gyvenimą be artimo bičiulio, tačiau kuo daugiau ir įvairesnių jų turėsite – tuo daugiau laimėsite.
Draugės
Draugės / Vida Press nuotr.

Jaunystėje paprastai daugelis turime siaurą, bet labai artimų draugų ratą, į kurį nenoriai priimame pašalinius: „Tai mano chebra, ir niekas kitas čia nežengs žingsnio!“ Puiki gynyba, tačiau neretai lemianti pralaimėjimą.  

Kuo platesnis socialinis ratas, tuo didesnę naudą gauname.

Iš tiesų, kuo platesnis socialinis ratas, tuo didesnę naudą gauname. Į savo kompaniją priėmę skirtingų žmonių, turėsime daugiau galimybių ne tik įdomiai leisti laiką, jausti stipresnį emocinį palaikymą, bet ir labiau tobulėti, lengviau įveikti iššūkius. Vis dėlto, komandos stiprumą lemia ne žmonių skaičius, o jų įvairiapusiškumas. Kuo jie skirtingesni, tuo didesnių galių įgyjame. Taigi, kaip turėtų atrodyti draugų svajonių komanda ir kokiomis ypatybėmis jie turėtų išsiskirti? 

Vaikystės draugas

Su juo augote. Žaidėte. Kartu verkėte ir kvatojote. Jis žino apie jūsų paklydimus, keistus bruožus ir galėtų mėnesių mėnesius pasakoti jums nutikusius juokingus nuotykius. Jis žino pikantiškiausių jūsų gyvenimo detalių ir jei, neduok Dieve, taptų priešu, jo informacija apie jus tikrai papildytų skandalingiausių laidų repertuarą.

Tai draugas, kuris supranta jūsų elgesio motyvus: žino, kodėl bijote vorų ar kodėl susigraudinate žiūrėdama filmus. Būdama su juo nusimetate visas kaukes, kvailiojate lyg vaikystėje ir nesigėdijate pakviesti jo į sukuistus namus. Jis dar ne to matęs!

Vaikystės draugai nepamainomi ir vargu ar kiti juos atstos. Šios draugystės privalumas – ji beveik amžina (jei per kelią neperbėga juoda katė) ir, kad ji gyvuotų, nėra būtina palaikyti intensyvius santykius. Net nesimatę penkerius metus turėsite, apie ką pasišnekėti ir ką prisiminti. Bendra vaikystės patirtis pakloja stiprų pamatą. 

Ypatingos galios: nereikalauja daug dėmesio; sugeba skaityti jūsų mintis; pažįsta jus kaip nuluptą. 

Panaudojimo spektras: kai apima nostalgija; kai norite pabūti savimi, pakvailioti ir nesijaudinti dėl aplinkinių nuomonės; kai išgyvenate krizę.

Vida Press nuotr./Draugai berniukai
Vida Press nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip atsiprašyti, kad jums atleistų (o savimeilė nenukentėtų)?

Entuziastas

Sutikite, kad vis rečiau pavyksta prikalbinti draugus avantiūroms. Arba ekspromtu susitikti ir kur nors išvykti nesuderinus laiko prieš mėnesį. Štai čia į pagalbą ateina draugas entuziastas, kuris visų siūlymus sutinka išskėstomis rankomis. Nesvarbu, kas tai: kvietimas nueiti į teatrą, idėja lankyti alpinizmo pamokas ar mintis savaitgalį nuskristi į Barseloną. Tereikia paimti telefoną ir... išsyk išgirsti: „I’m in.“

Tokie draugai neleidžia įsiviešpatauti rutinai, nes yra pasiryžę išbandyti naujus dalykus ir skatina kitus veikti. Nėra srities, kuri jų nedomintų, todėl visas idėjas priima su didžiausiu užsidegimu. Toks draugas ypač naudingas, jei norite ištyrinėti nepažįstamas sritis ir ieškote kompaniono. Arba jums reikia paskatinimo iš šalies, nes žinote, kad viena niekam nesiryžtumėte. 

Ypatingos galios: dažniausiai sako „taip“; jam nereikia išsamiai aiškinti, kas ir kodėl; nepasotinamas smalsumo jausmas ir gyvenimo aistra.

Panaudojimo spektras: kai reikia išjudinti ledus; kai nerandate draugijos; kai norisi išbandyti ką nors naujo; kai būtinas nuobodulio priešnuodis. 

Vida Press nuotr./Draugės
Vida Press nuotr.

Dvynys

Bendra patirtis suvienija – niekas kitas negali suprasti geriau nei panašiu keliu ėjęs žmogus.

„Tu to nesuprasi“, – atrėžiate draugui, kuris bando paguosti arba teigia žinantis, kaip jaučiatės, nors iš tikrųjų nė nenutuokia. Galite likti viena su savo bėdomis arba kreiptis pagalbos į draugą, turintį panašios patirties. Iš tiesų, dažnai tokių draugų atsiranda kritinėmis aplinkybėmis, pavyzdžiui, išgyvenant skyrybas, netekus darbo ar persikrausčius į kitą šalį.

Bendra patirtis suvienija – niekas kitas negali suprasti geriau nei panašiu keliu ėjęs žmogus. Jo patarimai tikrai bus naudingesni ir laiko patikrinti labiau nei bičiulio, gyvenančio kitame pasaulyje. Neretai pasikeitus situacijai, pavyzdžiui, susilaukus atžalų, perskirstomi draugų prioritetai: daugiau bendraujama su bičiuliais, sukūrusiais šeimas, nes su jais galima pasikalbėti vaikų auklėjimo klausimais ar pasidalyti išaugtais drabužėliais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Toksiški santykiai: saldūs nuodai

Ši draugystė susijusi su socialiniu identitetu, kaip save šiandien suvokiate: kaip karjeristę ar motiną, vakarėlių liūtę ar vienišę ir pan. Turėdama panašios patirties draugų, būsite ramesnė, nes žinosite, kad pasaulyje yra panašių į jus žmonių: na ir kas, kad kiti daug keliauja, o štai aš ir didelis mano draugų būrys auginame puikius vaikus!

Ypatingos galios: turi panašios patirties; geras patarėjas ir guodėjas.   

Panaudojimo spektras: kai reikia kitų pritarimo; kai ieškote bendraminčių; kai norite apkalbėti visus kitus „nesaviškius“.

Vida Press nuotr./Draugės
Vida Press nuotr.

Kolega

Kadangi didelę gyvenimo dalį praleidžiate darbe, jame ne mažiau svarbu suburti savąjį bičiulių kolektyvą. Tai naudinga dėl kelių priežasčių. Geriau žinosite, kas vyksta organizacijoje, galėsite lengviau pritapti kolektyve, turėsite saugesnį užnugarį: jei kas nors jus apkalbės, draugas kolega galės kontratakuoti, parems jus, kai kas nors mėgins suversti jums kaltę, ir pan. Jei jis eina aukštesnes pareigas, jūsų galios dar labiau sustiprės: susipažinsite su biuro grietinėle, gausite galimybę tobulėti, geresnių darbų, o gal būsite išsiųsta į mokymus, kurie jums šiaip nepriklausytų.

Tyrimai rodo, kad puikūs santykiai su kolegomis – vienas stipriausių motyvų likti darbe, net kai alga netenkina.

Tyrimai rodo, kad puikūs santykiai su kolegomis – vienas stipriausių motyvų likti darbe, net kai toks svarbus dalykas kaip alga netenkina. Be abejo, didesnė alga – svarus pranašumas, tačiau jei uždirbate pakankamai, papildoma motyvacija keltis anksti ryte ir su entuziazmu eiti į darbą tikrai nepakenks. 

Ypatingos galios: paskalų radaras; gynėjas; stiprus užnugaris; kavos pertraukėlių kompanionas.

Panaudojimo spektras: kai norisi atsipūsti; kai reikia „įsitrinti“. 

Vida Press nuotr./Draugės biure
Vida Press nuotr.

Varžovas 

Kad ir kaip sunku pripažinti, šis draugas stovi laipteliu aukščiau už jus. Na, gerai, yra šiek tiek pranašesnis: jam labiau sekasi darbe, jis daugiau keliauja, daugiau išmano, turi brangesnių daiktų. Neketinate jam nusileisti, todėl stengiatės nuo jo neatsilikti ir net jį pranokti. Nors varžytis ne itin malonu, šis draugas padeda neužmigti ant laurų ir judėti į priekį. Juk visada gali būti geriau!

TAIP PAT SKAITYKITE: Draugystė su „eks“: ar tai įmanoma?

Vis dėlto labai svarbu, kad konkurencija nevirstų aršia kova. Tol, kol ši draugystė jūsų nemenkina ir skatina tobulėti, ji jums suteikia ypatingų galių. Draugas varžovas skatina pasitempti ir nenusileisti, todėl siekiate vis aukštesnių rezultatų. Jis tarsi mokytojas, primenantis, kad norint ką nors pelnyti reikia dirbti. 

Ypatingos galios: sugeba būti priešakyje; sukelia konkurencijos jausmą. 

Panaudojimo spektras: kai reikia spyrio į užpakalį; kai norite pagerinti rezultatus.

Vida Press nuotr./Draugės
Vida Press nuotr.

Idealas

Tikiu, kad turite idealų. Nors ne visiems lemta su jais susitikti, o ką jau kalbėti apie buvimą draugais, jūsų aplinkoje turėtų būti asmenų, kurie įkvėptų ir keltų žavesį. Bendraukite su tais, kurie kilstelėtų jus vienu laipteliu aukščiau. Galbūt žavitės bičiule, kuri savaitgaliais dalyvauja ralio varžybose, o gal norėtumėte būti kūrybiškesnė?

Paprastai sėkmės lydimas žmogus turi platų įtakingų pažįstamų ratą. Pasinaudokite tuo. Mokykitės iš jo, klauskite patarimų, kaip elgtis vienokiomis ar kitokiomis aplinkybėmis. Šis draugas turėtų būti kaip įkvėpimo šaltinis – jei jam pasisekė, kodėl taip negalėtų nutikti ir jums? O pagalbą jau turite pašonėje.  

Ypatingos galios: pritraukia sėkmę; užburia aplinkinius.

Panaudojimo spektras: kai norite tobulėti ir augti; kai ieškote naudingų kontaktų; kai trūksta motyvacijos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius