Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 19

Įpročiai, kurie uždaro į skurdo spąstus. Psichologų komentarai

Nors dėl to, kad nuolat trūksta pinigų ar niekaip nepavyksta gyventi svajonių gyvenimo daugelis linkę kaltinti aplinkybes, psichologų nuomone, kartais kalti žmogaus įpročiai, kurie jį uždaro į skurdo spąstus.
Pinigai
Pinigai / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Taupymas Pinigai

Kokie gi jie?

1. Nelogiškas taupymas

Yra žmonių, kurie bloškiasi į kitą miesto galą dėl menkutės nuolaidos parduotuvėje arba susiruošia net į kitą šalį dėl pigesnių produktų, tačiau, jei apskaičiuotų, kiek išleidžia degalams ir kiek išeikvoja laiko, suprastų, kad nesutaupė. Arba perka pačius pigiausius daiktus, kurie greitai susidėvi, sulūžta ar sugenda, o pigius drabužius po pirmo skalbimo jau reikia išmesti. Ne veltui sakoma, kad šykštus moka du kartus.

Pigūs ir nekokybiški maisto produktai turi įtakos sveikatai – vėliau daug daugiau išleidžiama vaistams. O kur dar neigiamos emocijos?

2. Pinigų sureikšminimas

Vos ne sudievinimas. Paradoksas, bet garbinantys pinigus dažniausiai jų neturi. Ką tai reiškia? Kai viską, ką žmogus mato aplinkui, jis verčia į pinigus, kai jis negali ramiai pavakarieniauti kavinėje, nes baisisi, kaip viskas brangu, kai net atėjęs į svečius, mintyse kalkuliuoja, kiek šeimininkams kainavo prabangus pobūvis, kai gavęs dovanų knygą, kurios autorių mėgsta, jis sielojasi, kad dovana per pigi, jis itin apsunkina savo gyvenimą. Ir ne tik. Pinigai jam tikrai nebyra...

Vida Press nuotr./Dovana
Vida Press nuotr.

3. Tabu ir draudimai

„Oi, man per brangu!“, „Oi, aš šito nenusipelniau!“, „Pinigai nekvepia!“, „Žinok savo vietą!“. Jei kuri nors viena ar panašios frazės dažnai nuskamba jūsų galvoje, nepraturtėsite. Todėl, kad patys save nuo pinigų atribojate. Ir neduodate sau šanso.

Psichologai teigia, kad draudimai – kaip sniego kamuolys. Ilgainiui sau draudžiate daugiau ir daugiau. Iš pradžių neleidžiate sau pirkti kokybiško maisto. Paskui nebeperkate kokybiškų drabužių. Paskui nebeleidžiate sau jokio komforto. Pagaliau liekate ne tik be pinigų, bet ir be draugų, nes ne tik vakarėliams bei renginiams gaila išlaidauti – jums jau taupote ir savo emocijas bei jausmus.

4. Nelaimėlių paieška

Ne kažin kas, jei patys nuolat skundžiatės gyvenimu, bet dar blogiau, jei randate sau prijaučiančių, tokių pačių dejuotojų. Tokia kompanija – tarsi pelkė, kuri jus įsiurbia ir neleidžia pasukti gyvenimo kita linkme.

Vida Press nuotr./Draugė guodžia
Vida Press nuotr.

Tai ką daryti?

Su „vargšų“ įpročiais reikia kovoti. Kaip? Ogi „turtingųjų“ įpročiais.

Skaičiuokite. Ne tik pinigus, bet ir laiką. Ir suprasite, kad per tą laiką, kurį sugaišote trenkdamiesi kažin kur dėl menkų nuolaidų, galėjote uždirbti daugiau, nei išleidote.

Leiskite bent smulkmeną „ne pagal galimybes“. Sudarykite sąrašą to, ko negalite sau leisti. Ir leiskite sau bent mažmožį. Nusipirkite puodelį kavos ten, kur ji labai brangi. Dėl to nenuskursite. Bet suprasite, kad kai kurių dalykų nusipelnėte.

Suteikite gyvenimui skonio. Ir spalvų. Nusipirkite bent egzotiškų prieskonių, ryškų aksesuarą ar raudoną lūpdažį, jei pirkdavote tik kūno spalvos. Taigi, leiskite sau tai, ko anksčiau neleidote. Pamažu pasikeis jūsų savivertė, pasikeis ir įpročiai. O kartu su jais – ir gyvenimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius