Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 25

Kaip lavinti atmintį: pataria mokslas

Mokslininkų atlikti tyrimai padeda suprasti, kaip lavinti atmintį.
Atmintis
Atmintis / Vida Press nuotr.

– Smegenims, kad gerai dirbtų, reikia gliukozės: jos organizmas pasigamina perdirbdamas angliavandenius. Bus naudingiau, jei kūnui duosite ne bet kokių, o kompleksinių angliavandenių, kurie lėčiau virškinami ir užtikrina stabilesnį gliukozės kiekį. Vartokite daugiau neskaldytų kruopų, grūdų, ankštinių, šakniavaisių, mažiau cukraus, tradicinių baltų ryžių ir baltų miltų gaminių. Rinkitės stambiai maltų kietųjų kviečių produktus.

Fotolia nuotr./Kuo ypatingos speltos
Fotolia nuotr.

– Greičiau įsiminsite naujus žodžius, jei tai darysite po intensyvios treniruotės. Jos metu į smegenis atkeliauja daug deguonies ir gliukozės – tai ir yra geriausias jų kuras.

– Įsiminsite detales ir ilgiau jų nepamiršite, jei mokydamiesi leisite sau bent 10 minučių pailsėti aplinkoje be dirgiklių (šviesos, garsų ir kt.), o paskui pakartosite, ką sužinojote.

Shutterstock nuotr./Poilsis
Shutterstock nuotr.

– Jei bandote įsidėmėti rašytinio teksto, kurį matote monitoriuje, turinį, pakeiskite nuolat naudojamą šriftą kitu. Tada jūsų smegenys dirbs intensyviau nei visada. 

– Internete vykdoma paieška, tarkim, pigiausių skrydžių į pasirinktą atostogų vietą, stimuliuoja smegenis. Tačiau virtualiosios erdvės naršymas be konkretaus tikslo nebus efektyvus. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip lavinti atmintį: pataria praktikas

– Būna, kad pamirštate, kurioje stovėjimo aikštelės vietoje palikote automobilį? Įpraskite daryti štai ką: išlipę iš jo apsižvalgykite aplinkui ir dar apie pusę minutės akimis pašaudykite tai į vieną, tai į kitą pusę. 

Tyrimai rodo, kad atminties silpnėjimas sietinas su dantų mažėjimu burnoje.

– Rūpinkitės, kad jūsų dantenos ir dantys būtų sveiki! Jei burnoje yra infekcija, bakterijos lengvai patenka į kraują, o su juo – į smegenis ir gali sukelti jų uždegimą. Maža to, tyrimai rodo, kad atminties silpnėjimas sietinas su dantų mažėjimu burnoje. Žodžiu, dantų šepetėlis ir pasta kartu su tarpdančių siūlu, šepetėliais ir burnos skalavimo skysčiu – didžiausi geros atminties draugai.

Fotolia nuotr./Balti dantys
Fotolia nuotr.

Reikia valgyti maistą, turintį nesočiųjų riebalų rūgščių omega 3, vitaminų B, C, E.

– Tarp maisto produktų, kuriuos mokslininkai sieja su teigiamu poveikiu smegenims, taip pat ir atminčiai, minimi šie: tamsiai žalios daržovės, aliejiniai salotų pagardai, riebios žuvys, avokadai, mėlynės, braškės, acai uogos, saulėgrąžos, žemės riešutų sviestas, graikiniai riešutai, juodosios pupelės, citrusai, žalioji arbata... Trumpiau tariant, reikia valgyti maistą, turintį nesočiųjų riebalų rūgščių omega 3, vitaminų B, C, E.  

TAIP PAT SKAITYKITE: Charakterį nulemia ir tai, kelintas šeimoje gimėte

– Didžiausi geros atminties priešai – stresas ir baimė. Štai kodėl nusikaltimų aukos dažnai neprisimena užpuolikų veidų. Išvada: patartina mokytis išlikti šaltakraujiškiems bet kokiomis aplinkybėmis. Egzaminų metu neprošal pavartoti raminamųjų.

Vida Press nuotr./Kortų žaidimas
Vida Press nuotr.

Trumpai ir ilgai

Tipiškas žmogus vienu metu trumpojoje atmintyje pajėgia 
išlaikyti apie 7 žodžius ar skaičius.

Vos 10–20 sekundžių informaciją išsaugo trumpalaikė atmintis. Daugiau kaip prieš šimtą metų buvo išsiaiškinta, kad tipiškas žmogus vienu metu pajėgia joje išlaikyti apie 7 žodžius ar skaičius (kai kam riba yra 5, kai kam – 9). Tą informaciją nuolat išstumia nauja arba ji tiesiog išnyksta, jei nėra reikalinga ir jos nepakartojame. Kai tai padarome, trumpalaikės atminties turinys pereina į ilgalaikę atmintį, kur išlieka nuo kelių minučių iki daugelio metų. Tokia yra supaprastinta žmogaus atminties schema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius