-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 30

Kodėl kai kuriuos žmones domina tik medžioklė, o ne ilgalaikiai santykiai

Straipsnio pavadinime sąmoningai nevartojame konkrečios lyties, nors stereotipai sufleruotų, jog derėjo įvardyti vyrus. Ir nors vyrai evoliuciškai išties labiau linkę medžioti grobį ir pratęsti giminę, nedegant noru įsipareigoti visam gyvenimui, vis daugiau atsiranda ir tokių nepriklausomybės siekiančių moterų.
Nevykęs pasimatymas
Pakylėjimas baigėsi - baigėsi ir santykiai / Vida Press nuotr.

Kaip Womenshealth.com pasakoja santykių ekspertas Damonas L. Jacobsas, daugeliui žmonių susižavėjimo objekto siekimas yra daug labiau jaudinantis nei patys santykiai, kurie turėtų būti medžioklės finalas. Ir tai gali būti būdinga visiems, nepriklausomai nuo lyties ar seksualinės orientacijos.

Santuokos bei vedybų specialistas įvardija kelias pagrindines priežastis, dėl ko žmonės metasi nuo vienų santykių prie kitų, taip ir nerasdami tikrojo pasitenkinimo meile.

Chemija

Kai pakylėjimas baigiasi, kai kuriems baigiasi ir patys santykiai.

Pačioje pradžioje, kai ką nors įsimylime (ar įsižiūrime), mūsų smegenyse išsiskiria tokios cheminės medžiagos kaip adrenalinas, dopaminas ir pan. „Tai natūralūs hormonai, kurie sukelia laimės jausmą ir euforiją. Kai pakylėjimas baigiasi, kai kuriems baigiasi ir patys santykiai“, – paaiškina S.L.Jacobsas.

Mūsų kultūroje meilė romantizuojama

Filmai (ir ne tik romantiniai!) ir knygos mums pasakoja, kaip vyras ir moteris turi įveikti tam tikras kliūtis, kad galėtų būti kartu. Kai tai įvyksta, meilei nebelieka kliūčių ir ji žydi gražiausiais žiedais. Kaip pastebi D.L.Jacobsas, retai kada matome, kas įvyksta po to ir kaip pora metai iš metų turi kurti prasmingus santykius.

„Taip yra dėl to, kad tikrasis kasdienis darbas, kuris yra reikalingas ilgalaikiams santykiams, paprastai nėra labai įdomus. Iš sveikų, patvarių santykių nesukursi gero TV siužeto. Visuomenė mažai daro, kad įprasmintų stengimąsi dėl santykių, kai reikalai klostosi prastai.“

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Atsisakome pripažinti, kad mums norisi kažko naujo

Kaip teigia santykių ekspertas, tai paprasta gyvenimo tiesa ir ją reikia priimti. „Deja, mes nešnekame apie tai dažnai, o tyla skatina vyrus ir moteris, homoseksualus ir heteroseksualus internalizuoti nesėkmės jausmą, kai jie mylimiems partneriams nebejaučia seksualinio potraukio.“

Tai, kad mus gali traukti kitas žmogus, yra normalu. Tik štai kai pradedama galvoti, kad tai ženklas, jog santykiai pavojuje, ir jaučiama kaltė, santykiai išties gali sugriūti.

Tiesa yra ta, kad normalu po kelerių metų (kai kam – ir po pusmečio) nebetrokšti kasdien šokti į lovą su mylimu žmogumi. Juolab kad atsiranda visokių veiksnių, kurie gesina aistrą. Tai ir buitis, ir stresas, ir nuovargis, ir seksualinio apetito nesutapimas, ir daug kitų dalykų.

Tai, kad mus gali traukti kitas žmogus, yra normalu. Juk, radę mylimą žmogų, netampame akli visam gyvenimui. Tik štai kai pradedama galvoti, kad tai yra ženklas, jog santykiai pavojuje, ir dėl to jaučiama kaltė, santykiai išties gali sugriūti. Tokiems žmonėms atrodo, kad su tuo kitu asmeniu, kuris juos sudomino, būtų įdomiau ir geriau. Neįsisamoninama, kad po kurio laiko jie atsidurtų ties ta pačia dilema.

Santykiai paskatina jaustis vertingais

Yra nemažai žmonių, kuriems santykiai reikalingi patenkinti jų emociniams poreikiams. „Jiems iš tiesų nėra reikalinga asmenybė. Jie nori gauti tai, ko, jų manymu, jiems reikia: dėmesio, pilnatvės, prisirišimo, patvirtinimo.“

Ir įdomiausia tai, kad šių dalykų negalima gauti iš kitų žmonių – tai turi ateiti natūraliai, ir iš paties trokštančiojo, kad būtų galima džiaugtis santykiais ir buvimu su kitu žmogumi. Jei žmonės mano, kad meilė, saugumas ir svarbumas sukuriamas tik kito žmogaus, jie patirs nesėkmę.

Ne kiekvienas gali būti monogamiškas

Kai kuriems tai gali būti tik pasiteisinimas, o kitiems – tikra tiesa: monogamija nėra priimtina absoliučiai kiekvienam. Jei abu poros nariai jaučiasi panašiai, tuomet įmanoma kurti santykius, tačiau jei to nori tik vienas, antrajam bus labai sunku tai priimti. Vis tik apie tai kalbėti reikia – apie savo troškimus, aistras, fantazijas.

Nėra blogai trokšti poligamiškų santykių – jei tai neskaudina partnerio ir esate pasirengę kurti kitokio tipo santykius. Yra skirtumas tarp to, ar norisi vis ko nors naujo, ar norisi ilgalaikių santykių, bet jų metu kuriami romanai su kitais.

„Fotolia“ nuotr.
„Fotolia“ nuotr.

Kaip elgtis, jei jūsų antra pusė labiau susidomėjusi medžiojimu

Pirmiausia, ką labai norisi daryti, bet nederėtų, tai smerkti. Labai svarbu apie tai pasikalbėti, bet nepulti teisti, gėdinti. Palyginkite savo ir partnerio vertybes, santykių viziją ir bus lengviau suvokti, ar jums pakeliui, ar nieko nepavyks.

Bet kuriuo atveju, tvirtiems ilgalaikiams santykiams kurti reikia dviejų žmonių noro – ir ne tik noro, bet ir pastangų. Rasti panašiai mąstantį žmogų, kuris irgi labai norėtų būti su jumis, nėra lengva, tad tokį radę nepaleiskite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius