Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 20

Kodėl sėkmingi žmonės atrodo itin paprastai?

Ar kada susimąstote, kiek laiko rytais prastovite prie spintos, ilgai svarstydamos, kuo čia apsirengti ir niurnėdamos, kad nėra kuo? Tuomet vėluojate nuvežti vaikus į darželį, paskui – į darbą... Ir taip – kas antrą dieną. Kodėl mums visoms taip nutinka?
Baracas Obama, Markas Zucherbergas ir Steve'as Jobsas
Baracas Obama, Markas Zucherbergas ir Steve'as Jobsas / Vida Press nuotr.

Psichologai teigia, kad iš esmės žmonės daugybę laiko iššvaisto nesvarbiems dalykams. Tokiems, kurie, aišku, nepakeis pasaulio ir neturės įtakos eilinei jūsų dienai. Tai visai nereiškia, kad turėtų būti nesvarbu, kaip atrodome. Ne – svarbus tiek mūsų įvaizdis, tiek šiuolaikiškos mados tendencijos.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 priežasčių, kodėl vyras gali susipykti (ir susipyksta!) su veidrodžiu

Smagu nuolat keistis, tačiau tiesa ir tai, kad šiuolaikinė visuomenė pernelyg sumaterialėjusi ir paviršutiniška, tad kartais atrodo, jog tiesiog nėra balanso tarp svarbu-nesvarbu, reikšminga-nereikšminga.

Drabužiai daug ką apie mus pasako sociologams (prisiminkime hipių ar pankų madą!), kultūrologams ir net psichologams. Smagu nuolat keistis, tačiau tiesa ir tai, kad šiuolaikinė visuomenė pernelyg sumaterialėjusi ir paviršutiniška, tad kartais atrodo, jog tiesiog nėra balanso tarp svarbu-nesvarbu, reikšminga-nereikšminga. Todėl, jei kartais atrodo, kad gyvenimą baigia užgožti smulkmenos, verta pasakyti sau: stop!

Kai apima tokia savijauta, geriausia pabandyti tiesiog supaprastinti gyvenimą – daugelis įžymybių tai jau padarė ir turbūt nepasigailėjo.

Vida Press nuotr./Baracas Obama
Vida Press nuotr./Barackas Obama

Kodėl daugelis prezidentų ir didelių korporacijų vadovų kasdien atrodo taip, lyg būtų su tais pačiais drabužiais, kaip vakar?

Gyvenimas toks įtemptas, kad jiems tikrai nebelieka laiko rytais ilgai rymoti prie spintos ir svarstyti, ką čia apsirengus. 

Galima ginčytis, bet tenka pripažinti, kad jų darbas – velniškai sunkus. Ir be to, nepaisant gerų norų ir triūso, į juos vis vien lekia kritikos strėlės. Gyvenimas toks įtemptas, kad jiems tikrai nebelieka laiko rytais ilgai rymoti prie spintos ir svarstyti, ką čia apsirengus. Sakysite, jiems lengva – protokolas griežtas, draudimų daug, o tai gerokai susiaurina pasirinkimą. Todėl, tarkime, JAV prezidentas Baracas Obama kasdien atrodo vienodai: pilkas arba mėlynas kostiumas. Mūsų prezidentė, itin mėgstanti mėlyną drabužių spalvą ir į savo garderobą beveik neįsileidžianti kitų, irgi atrodo santūriai. 

Vida Press nuotr./Baracas Obama
Vida Press nuotr./Barackas Obama

B. Obama kartą prisipažino: „Aš mėginu susiaurinti variantus. Nemėgstu svarstyti, ką man valgyti ir ką dėvėti. Turiu pakankami kitokių problemų. Be to, tyrimais nustatyta, kad kuo daugiau spręsime menkas ir nereikšmingas problemas, tuo bus sudėtingiau spręsti sudėtingas“. Kaip pastebėjo „Le Guardian“ skiltininkas Stuartas Heritage (gal ironiškai, o gal ir ne), „Baraco Obamos garderobas tiek supaprastėjo, kad jis gali priimti nepaprastus sprendimus, turinčius įtakos žmonijos likimui“. 

Vida Press nuotr./Steve Jobs
Vida Press nuotr./Steve'as Jobsas

Prisiminkime Steve‘ą Jobsą. Turbūt iškart iš atminties išplaukia vyrukas su juodu golfu, džinsais ir sportbačiais. Arba Marką Zuckerbergą su savo amžinais pilkšvais marškinėliais ir džinsais. Sakoma, kad ir Albertas Einsteinas pirkdavosi po keletą pilkų kostiumų, kad rytais nereikėtų galvoti, ką vilkėti. 

Vida Press nuotr./Mark Zuckerberg
Vida Press nuotr./Markas Zuckerbergas

Mokslininkai netgi nustatė nuovargio sindromą, kuris išsivysto, kai reikia priiminėti begalę nereikšmingų sprendimų: ką apsirengti, ką pirkti, ką valgyti, tuos ar anuos batus apsiauti, ar pirmiau skambinti X ar Y, ar važiuoti pas draugus ar pas mamą? Todėl daug ne tik žinomų vyrų, bet ir moterų renkasi gana paprastą, netgi monotonišką garderobą ir beveik kasdien valgo vienodus pusryčius.

Vida Press nuotr./Mark Zuckerberg su Izraelio Israelio prezidentu Shimon Peres
Vida Press nuotr./Markas Zuckerbergas ir Izraelio prezidentas Shimonas Peresas

Aišku, pasaulis būtų be galo nuobodus, jei visi rengtųsi vienodai, bet galime tiesiog mažiau laiko skirti apmąstymams, kurie iš esmės nieko nekeičia. 

Aišku, pasaulis būtų be galo nuobodus, jei visi rengtųsi vienodai, bet galime tiesiog mažiau laiko skirti apmąstymams, kurie iš esmės nieko nekeičia. Ne veltui drabužių stilistai mus moko, kaip susitvarkyti spintą, kaip su nedaugeliu tarpusavyje derančių drabužių sukurti daugybę variantų, o svarbiausia – kaip atsikratyti nedėvimų drabužių ir nebepirkti spontaniškai – mokykimės. Gyvenimas per daug sudėtingas, kad mūsų kasdienybę užgožtų smulkmenos. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Agnės Gilytės stiliaus pamokoje – kasdieniai ir šventiniai deriniai iš vos kelių daiktų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius