Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 14

Vyrai turėtų vesti jaunesnes ir protingesnes už save, rekomenduoja mokslininkai

Vyrai turėtų vesti moteris, kurios yra protingesnės už juos ir bent penkeriais metais jaunesnės, jei pora nori, kad santuoka būtų laiminga ir truktų ilgai. Taip skelbia naujas mokslininkų tyrimas.
Brandaus amžiaus pora.
Pora / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Santykiai Santuoka

Ši išvada, ko gero, nepatiks nei vienai iš lyčių. Vienai – nes teks pripažinti, kad turi vesti gerokai protingesnę už save, o kitai – kad turėtų tekėti už vyresnio ir mažiau išsilavinusio. Nepriimkime to už gryną pinigą, tai tiesiog sėkmingos santuokos formulė pagal mokslininkus.

Pasiguosti galima tuo, kad šiam moksliniam tyrimui buvo pasitelkta vos du tūkstančiai žmonių – tūkstantis heteroseksualių porų. Jas siejo arba santuoka, arba rimti santykiai, trunkantys ne mažiau nei penkerius metus. Mokslininkai stebėjo porų santykių modelius ir kitas svarbias detales.

Ir paaiškėjo štai, kas: nesvarbu, ar vyrai praeityje jau buvo vedę ir išsiskyrę, ar ne, jie turėtų būti penkeriais ir daugiau metų vyresni ir moterys turėtų būti labiau išsilavinusios už juos.

Tiesa, faktas, kad vienas iš poros narių jau buvo kartą (ar daugiau) išsiskyręs, sumažina santuokos ilgaamžiškumo tikimybę. Mat kartą priėmus sprendimą skirtis, kitą kartą tai nebeatrodo taip baisu ir svarstytina. Mokslininkai teigia, kad skyrybų tikimybė sumažėja, jei abiem sutuoktiniams tai ne pirmoji santuoka.

Tokie „objektyvūs faktoriai“ kaip amžius, išsilavinimas ir kultūrinė kilmė „gali padėti sumažinti skyrybų tikimybę“.

Šis tyrimas ir išvados buvo paskelbti „European Journal of Operational Research“. Mokslininkų rekomendacijos: vyrai ir moterys turi rinktis vienas kitą pagal meilę, fizinį patrauklumą, panašų skonį, įsitikinimus ir požiūrius ir bendras vertybes. Ir priduria, kad tokie „objektyvūs faktoriai“ kaip amžius, išsilavinimas ir kultūrinė kilmė „gali padėti sumažinti skyrybų tikimybę“.

Kaip tokios santuokos pavyzdį galima pateikti popžvaigždės Beyonce Knowles, kuriai yra trisdešimt treji, ir jos vyro repo žvaigždės Jay-Z santuoką. Jay-Z vyresnis vienuolika metų ir neturi aukštojo mokslo diplomo, taigi žmona yra gerokai jaunesnė ir labiau išsilavinusi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Beyonce ir Jay-Z
AFP/„Scanpix“ nuotr./Beyonce ir Jay-Z

Kitas pavyzdys – Holivudo aktorius George'as Clooney (55 m.) ir jo septyniolika metų jaunesnė žmona teisininkė Amal. Amal – itin išsilavinusi, gerbiama savo profesijos atstovė, pasižyminti dar ir puikiu skoniu bei įspūdinga išvaizda. Visa tai sudėjus – ideali nuotaka vyrui, kuris Holivude garsėjo kaip turbūt niekada taip ir nevesiantis viengungis.

„Scanpix“ nuotr./George'as ir Amal Clooney
„Scanpix“ nuotr./George'as ir Amal Clooney

Dar vienas pavyzdys – aktorių Michaelo Douglaso (72 m.) ir Catherine Zetos Jones (47 m.) santuoka, trunkanti jau šešiolika metų. Aktoriui tai jau antroji santuoka, Catherine – pirmoji. Tiesa, abu aktoriai yra labai išsilavinę.

„Scanpix“ nuotr./Michael Douglas ir Catherine Zeta-Jones
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Douglas ir Catherine Zeta-Jones

Dar aštuntajame dešimtmetyje mokslininkai pabrėžė, kad jaunesnės žmonos savo sutuoktinių gyvenimą prailgina keleriais metais.

Apskritai dažniausias amžiaus skirtumas tarp jaunesnių porų yra nuo dviejų iki trejų metų, o tarp vidutinio amžiaus ir vyresnių porų šis skirtumas padidėja dar keleriais metais (kalbama apie bent kartą jau išsiskyrusias poras). Tiesa, šis vidurkis procentaliai atitinka ne tiek ir daug porų. Toks vidurkis susidaro dėl to, kad antra ar trečia vyrų santuoka neretai būna su 20–25 m. jaunesnėmis moterimis, ir tai padidina bendrą visų santuokų amžiaus skirtumą tarp poros narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius