Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukų stilistė – apie sezono tendencijas, kasdienę priežiūrą ir „derybas“ su klientais

Kaip gera išeiti iš kirpyklos atsinaujinus ir su pasimėgavimu gaudyti savo atspindį veidrodžiuose bei vitrinose, tiesa? Tokia jūsų jausena – gerą akį turinčio plaukų stilisto nuopelnas, tad jei tokį radote – nė už ką nepaleiskite! Vis dėlto į kirpyklą kiekvienam verta eiti atlikus „namų darbus“, įsitikinusi klaipėdietė plaukų dizainerė ir stilistė Alvita Vespenderytė, besidarbuojanti salone „Unison Beauty Lab 2“.
Alvita Vespenderytė
Alvita Vespenderytė / Teklės Jasenkaitės nuotr.

Išskirtine šukuosena šiuo metu besimėgaujanti plaukų stilistė net neslepia, kad kirpėjo darbas – ne iš lengvųjų: „Privalai gerai išmanyti žmogaus psichologiją ir vos klientei įžengus į saloną, nuskaityti kuo daugiau informacijos – tik tada pavyks sukurti puikią šukuoseną.“

– Vienos moterys visą gyvenimą lieka konservatyvios, kitos labai paiso tendencijų. Ką šiuo metu siūlai klientams, kurie tarp jų pasiklydę?

Kirpimo ir dažymo tendencijų nereikėtų pamiršti, tačiau žymiai svarbiau yra tai, kaip šukuosena, plaukų spalva ir bendras stilius tinka konkrečiam žmogui.

– Tendencijų yra begalė. Kai ateina klientai, kurie nežino, ko tiksliai nori, manęs jie net neklausia, kas dabar madinga – jie teiraujasi, kas jiems geriausiai tinka. Aišku, kirpimo ir dažymo tendencijų nereikėtų pamiršti, tačiau žymiai svarbiau yra tai, kaip šukuosena, plaukų spalva ir bendras stilius tinka konkrečiam žmogui.

– Kaip nutarti, kas tam konkrečiam žmogui tinka, o ko vertėtų atsisakyti?

– Profesionalus kirpėjas ar plaukų stilistas visada įvertina žmogaus odos toną, žiūri į akis, ką jos sako, kuo spinduliuoja. Būtinai klausiu, ko klientas tikisi, kokį nori save matyti, kokias savybes ištransliuoti pasauliui. Taigi, svarbu tiksliai „pagauti“ ne tik išorinius klientų veido bruožus, bet ir vidines savybes.

– Ir visgi – kas šį rudenį ir žiemą yra madinga?

– Galima sakyti, kad šį sezoną tendencijos kardinaliai prieštarauja viena kitai: madingi ir nepriekaištingai tiesūs, sunkiai krentantys plaukai, ir didelės garbanos, ir netvarkingai suvelti plaukai... Manau, kad nėra nieko sunkiau, kaip išsirinkti, kas tau patinka ir tinka, štai kodėl plaukų dizaineriai turi būti ne tik geri savo srities meistrai, bet ir psichologai.

Teklės Jasenkaitės nuotr./Alvita Vespenderytė
Teklės Jasenkaitės nuotr./Alvita Vespenderytė

– Madingi ir tiesūs plaukai, ir garbanoti, o kaip su jų ilgiu?

– Ypač madingas plaukų ilgis – iki pečių. Nors jis ir labai nepraktiškas, nemažai klienčių renkasi būtent jį. Kita vertus, toks ilgis tinka ir idealiai ištiesintiems, ir sutaršytiems, kiek garbanotiems plaukams. Beje, garbanos šį sezoną pritaikomos bet kokiam ilgiui, netgi grįžta cheminis sušukavimas, kuris nebėra toks kenksmingas, kaip mūsų močiučių laikais! Taigi, tos moterys, kurios neseniai skundėsi dėl savo banguotų plaukų, dabar gali džiaugtis atsiradusios mados priešakyje.

– Kaip apibūdintum savo pačios šukuoseną ir stilių? Kiek dažnai ją keiti.

– Visiška romantika! Na, bent jau šiandien taip jaučiuosi! Iš tiesų mano šukuosena labai dažnai keičiasi, išbandau įvairias formas, spalvas, sušukavimus. Smalsumas ir noras tobulėti mane skatina keistis, atrasti vis ką nors naujo. Aišku, atsižvelgus į tendencijas. Kai pati viską išbandau, lengviau suprasti ir klientus – kaip jie jaučiasi.

– Gal galėtum pasidalinti kokiu grožio ir plaukų priežiūros patarimu, kuriuo naudojiesi pati?

– Niekada neičiau miegoti šlapiais plaukais, nes tokie jie patys pažeidžiamiausi. Ir nusausinu juos ne brūžindama rankšluosčiu, o švelniais suspaudimais ir gręžimu; kitaip tariant, stengiuosi su plaukais elgtis kuo švelniau. Jei kalbėtume apie plaukų džiovinimą, visada rekomenduoju naudoti apsaugą nuo karščio ir džiovinti su lėčiausia ir karščiausia oro srove, būtent taip išdžiovinsime plaukus greičiau, nei su vėsia ir stipria srove, nes pastarasis būdas tik dar labiau išpučia plauką, po tokio džiovinimo plaukai lieka matiniai. Vėsiu oru pūstelėti plaukus verta nebent džiovinimo pabaigoje, tada jie įgaus blizgesio. Dar priminsiu, kad džiovintuvo judesys turėtų būti nuo šaknų link galiukų. Kadangi pati formuoju šukuoseną, renkuosi tik aukščiausios kokybės priemones.

– Kiek laiko tau užtrunka susikurti šukuoseną?

– Anksčiau prireikdavo bent dvidešimtiems minučių, o dabar galiu susiruošti per dešimt penkiolika minučių. Bet tai tiesiog įgūdžių klausimas, manau, kad ilgainiui kiekvienas sugebėtų susiruošti per panašų laiką.

– Ar nebijai moterims siūlyti ekstravagantiškų šukuosenų, juk akivaizdu, kad plaukams sutvarkyti ryte prireiks laiko?

Visada sakau, kad norint, jog sudėtinga šukuosena atrodytų gerai, visų pirma reikia įgūdžių, praktikos, laiko ir galų gale priemonių.

– Taip, visada klausiu, kiek laiko susiruošti jos turės kiekvieną rytą, nes pasitaiko ir tokių klienčių, kurios prašo padaryti žurnale matytą prabangią šukuoseną, tačiau nenori daug laiko praleisti prie veidrodžio. Visada sakau, kad norint, jog sudėtinga šukuosena atrodytų gerai, visų pirma reikia įgūdžių, praktikos, laiko ir galų gale priemonių.

– Ko dažniau nori tavo klientai – „oho“ efekto ar praktiškos šukuosenos?

– Kadangi gyvename tokiame amžiuje, kai visi skuba, lekia ir tvarko šimtus reikalų, dauguma moterų renkasi praktiškas, bet stilingas šukuosenas ar kirpimus. O ką jau kalbėti apie moteris, turinčias vaikų, dirbančias ir skubančias į susitikimus – efekto reikia čia ir dabar be didelių pastangų. Ir tai visai normalu!

– Keičiantis sezonams kinta ne tik madingi plaukų ilgiai, formos, bet ir spalvos – į kokias vertėtų atkreipti dėmesį?

– Kaip ir šukuosenų tipai, spalvos nukrypo į dvi visiškai skirtingas puses: arba visiška sintetika, arba absoliutus natūralumas. Jei kalbėtume apie pirmąsias – madingos šviesios pastelinės rausvos, persiko žievelės spalvos, arba ryškios ugninė raudona, rėkianti vario ir vyšnios spalvos. Kitaip tariant, raudonos ir rausvos spalvų deriniai. O natūralūs atspalviai labiau krypsta link įvairių atspalvių smėlinės, pilkos... Daug maišymo tarp šaltų ir šiltų atspalvių. Bet ir vėl reikia atminti, kad su visomis spalvomis verta elgtis atsargiai – labai svarbu, kad jos tiktų prie veido odos spalvos.

– O kaip elgiesi tada, kai klientė labai nori jai visiškai netinkančio spalvinio tono?

– Čia ir yra tas psichologinis momentas, kai turi tinkamai ir aiškiai pagrįsti, kodėl viena ar kita spalvinė gama visai netinka. Labai svarbu parodyti spalvų paletes, kad moteris geriau suprastų, kodėl siūlai galbūt visai priešingas, nei ji nori, spalvas. Iš tiesų, tai ir yra menas, kai žmogus išėjęs į gatvę atrodo tarsi nebūtų pasikeitęs, tačiau visas spindi ir švyti jaunyste, darna ir pasitikėjimu savimi.

Teklės Jasenkaitės nuotr./Alvita Vespenderytė
Teklės Jasenkaitės nuotr./Alvita Vespenderytė

– Ką patartum moteriai, kuri nori pokyčių, bet kartu jų prisibijo?

– Iš tiesų tokių žmonių labai daug. Dažnai tokie klientai yra išbandę ne vieną saloną, galbūt ten patyrę neokių jausmų... Tokiu atveju visada stengiuosi aiškintis, koks tas žmogus yra, aptarti kuo daugiau pavyzdžių, analizuoti savybes...

– Jau įsibėgėjo šalčių, vėjų ir lietaus sezonas – kaip nuo šių negandų apsaugoti plaukus?

– Pats geriausias apsaugos būdas – šalikai ir kepurės! Tai ypač svarbu dabar, nes dažnai pasitaiko, kad plaukus išplauname, išdžioviname ir lekiame savais reikalais, tačiau plaukams toks temperatūrų pokytis yra ekstremaliai pavojingas. Plaukai lauke sušąla, sustingsta, o įėjus į šiltą patalpą – lūžta ir skilinėja. Būtina naudoti apsauginius produktus, bet pasirinkti juos reikėtų individualiai. Pavyzdžiui, sausiems, besielektrinantiems plaukams rekomenduočiau drėkinančias priemones, kurios pasižymi ir antistatiniu poveikiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius