Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 būdų, kaip pasijusti laimingesnei

Gyvenimas nėra nei geras, nei blogas – mes pačios jam suteikiame vienokį ar kitokį turinį. Taip knygoje „Flirtas su rudeniu“ teigia psichologė Edita Čekuolienė ir pataria, kaip išsaugoti optimizmą ir gerą nuotaiką, kai slegia rūpesčiai, netektys, o bjauri dargana siaučia ne tik lauke, bet ir širdyje.
Laiminga mergina
Laiminga mergina / Vida Press nuotr.
E.Čekuolienės nuotr./Edita Čekuolienė
Edita Čekuolienė

„Nors ruduo – liūdesio ir depresijų metas, tačiau, priešingai nei orą, nuotaiką galima valdyti. Reikia išsaugoti smagią dvasinę būseną, kad ir pačiai būtų geriau, ir aplinkiniams neatrodytum niurgzlė.“

1. Mylėk save ir būsi mylima

Norėdama pamilti save tokią, kokia esi, turi nustoti lygintis su kitais žmonėmis, kritikuoti ir nuvertinti save. Reikia įsiklausyti į savo mintis, išgirsti tikrąjį savo aš. Jei nori išgyventi pilnatvę jau dabar, o ne kada nors ateityje, nustok graužtis, kad yra už tave geresnių, laimingesnių, mylimesnių... Atrakink pirmąjį užraktą – tapk pati savimi: įsiklausyk į savo mintis, galvok apie tai, apie ką nori, o ne apie tai, kas leidžiama. Suvok tikruosius savo jausmus ir priimk juos tokius, kokie yra.

Kad nepersistengtum, netaptum savimyla, nepradėtum elgtis per daug egoistiškai, reguliuotum savąjį aš ir taptum sau drauge, o ne prieše, padės keli patarimai.

Pritildyk savo mintis. Sumažinusi nereikalingų minčių srautus būsi ramesnė, dėmesingesnė aplinkai ir labiau patenkinta savimi. 

Nebūk visą laiką pasiruošusi savigynai. Jei nuolat būsi pasirengusi gintis nuo nesėkmių ar kritikos, prarasi daug energijos, be to, tai provokuoja konfliktus su aplinkiniais.

Užjausk save. Gerbdama savąjį aš ne tik tuomet, kai sekasi, bet ir kai nesiseka, jį sustiprinsi, tada lengviau ištversi ir nepalankias aplinkybes.

Galvok apie šiandieną. Tikslų kėlimas ir siekimas gali tapti įkyriu įpročiu. Tada rizikuoji gyvenimo prasmę įžvelgti tik rytdienoje, pamiršdama, kad vienintelis tikras gyvenimas yra šiandiena. 

Kritiškai įvertink tai, ką sugalvojai ir supratai. Pripažink, kad gali ir suklysti, ne visada tinkamai suprasti tiek save, tiek aplinkinį pasaulį.

2. Ilgink ir lengvink savo gyvenimą humoru

Psichologijos pradininkas Sigmundas Freudas teigė, kad žmonės dažniausiai juokiasi iš kelių dalykų. Pirmiausia – iš sekso. Antra – iš valdžios ir autoritetų. Trečia – iš tualeto reikalų. Šios temos visuomenėje laikomos tabu. Tačiau mūsų psichika nemėgsta uždraustų dalykų, nes jie kelia baimę, nerimą ir įtampą. Humoras laužo tuos draudimus ir padeda žmonėms saugiai atsikratyti negatyvių jausmų. Posakio „juoktis sveika“ teisingumu neabejoja net mokslininkai. Jau įrodyta, kad geras humoras sumažina įtampą ir teigiamai veikia savijautą. 

3. Nekaupk nuoskaudų

Dėl ilgai kauptų nuoskaudų ir neišreikšto pykčio jaučiamės pavargusios ir išsunktos, tarsi užgesusios. Tai neigiamai veikia imuninę sistemą. Nelaikyk nuoskaudų savyje. Ir kitą kartą, kai supykdys koks nors tau svarbus žmogus, geriau mintyse (ar net garsiai) pasakyk sau: „Atleisdama aš tampu laimingesnė ir stipresnė.“

Vida Press nuotr./Nelaiminga moteris
Vida Press nuotr.

4. Paplepėk su draugais

Atrask valandėlę susitikti su draugėmis ir širdingai pabendrauti. Gal ir keistai skamba žodis „širdingai“, tačiau amerikiečių tyrėjai prieš kelerius metus paskelbė stulbinamą atradimą: bendravimo trūkumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių, sukeliančių širdies ir kraujagyslių ligas (kaip ir rūkymas, ir didelis kraujospūdis). 

Vyrai niekada nesupras tokių moteriškų pasisėdėjimų svarbos. Jie mano, kad tai betiksliai tauškalai, veltui švaistomas laikas. Jiems sunku suvokti, kad moteriai svarbu tiesiog išsišnekėti, pasiguosti, pasidžiaugti. Dažnai ji nenori patarimo – tenori, kad ją išklausytų ir suprastų.

Vida Press nuotr./Pokalbis
Vida Press nuotr.

5. Atsikratyk pesimistinių nuotaikų

Blogi jausmai skatina dar daugiau blogų jausmų, geri jausmai sužadina gerus.

Įrodyta, kad emocijos minta emocijomis. Blogi jausmai skatina dar daugiau blogų jausmų, geri jausmai sužadina gerus.

Pozityvios emocijos turi įtakos daugybei mūsų gyvenimo aspektų, padeda drąsiai žvelgti į pasaulį ir jį tyrinėti. 

Teigiamus jausmus padės sukelti paprasti relaksacijos pratimai. Bet kokie malonūs vaizdai, prisiminti net trumpą akimirką, gali raminti ir atpalaiduoti.

Vida Press nuotr./Verkianti moteris
Vida Press nuotr.

Apniukusių minčių atsikratyti sunkiausia. Šis pratimas pagelbės apnikus niūrioms mintims arba neaiškioms baimėms: pasakyk sau „stop!“ ir sąmoningai nukreipk mintis kita linkme. Pavyzdžiui, prisimink, kaip smagiai kvatojote per pastarąjį susitikimą su drauge. Iš pradžių gali būti sunku, nes teks nuolat sakyti „stop!“ visiems pesimistiškiems „bet...“ Tačiau gana greitai pasąmonė supras, kad neturi jokių galimybių užkrėsti niūriomis mintimis, ir liausis „gaminti“ rūpesčius. 

6. Atsikratyk streso

Rūpesčių ir įtampos atsikratyti padeda fizinis krūvis. Netgi viena diena sporto klube ar sveikatingumo centre leis pasijusti geriau.

Apie patiriamą stresą organizmas praneša visais įmanomais būdais. Mes jaučiame nerimą, baimę, pyktį, paniką, įtampą, irzlumą, kaltę, nuotaikų kaitą ir panašiai – tai emociniai signalai. Daromės nedėmesingos, išsiblaškiusios, stokojame lankstumo spręsdamos problemas, tampame perdėm savikritiškos – tai proto signalai. Dar prisideda fiziologiniai pokyčiai: padidėja kraujospūdis, padažnėja kvėpavimas, vargina prakaitavimas, krūtinės veržimas, galvos ir dantų skausmas, įtampa nugaros ir pečių srityse, silpnumas, nuovargis, pykinimas, apetito praradimas arba padidėjimas, nemiga ir kt.

Rūpesčių ir įtampos atsikratyti padeda fizinis krūvis. Netgi viena diena sporto klube ar sveikatingumo centre leis pasijusti geriau. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius