-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

15 sveikų produktų, kuriuos verta turėti kiekvienoje virtuvėje

Kartais nusprendus sveikiau maitintis nebeaišku, nuo ko pradėti. Viena teorija prieštarauja kitai, patarimų – daug. O gal tiesiog pradėkite nuo sveikesnių produktų savo šaldytuve, spintelėje ar ant stalo?
Maistas
Maistas / Vida Press nuotr.

1. Tyras alyvuogių aliejus

Tai bene sveikiausi, visiškai natūralūs riebalai. Alyvuogių aliejus tinkamas tiek vidiniam, tiek išoriniam vartojimui. Jis – svarbus Viduržemio regiono dietos komponentas, o ši dieta pasižymi labai naudingomis sveikatai savybėmis.

2. Ankštiniai

Daugėja mokslinių tyrimų apie ankštinių naudą širdžiai bei liemeniui.

Daugėja mokslinių tyrimų apie ankštinių naudą širdžiai bei liemeniui. Taip, nors pradžioje nuo jų gali pūsti pilvą, virškinamasis traktas ilgainiui apsipranta, ankštiniai pasižymi liekninamosiomis savybėmis, nes ilgam suteikia sotumo. Žirniai, lęšiai, avinžirniai, pupos – rinkitės pagal skonį.

3. Avokadas

Keleri metai, kai pasaulis pamišęs dėl avokadų. Pripratome prie jo skonio, sotumo ir išvaizdos ir nebeįsivaizduojame, kaip galėtume be avokado apsieiti. Avokadas turtingas gerųjų riebalų, todėl pakaks pusės jo naudai gauti. Tinka su dauguma patiekalų.

4. Kokosų aliejus

Tikriausiai antras pagal naudingumą aliejus pasaulyje. Alyvuogių aliejus labiau skirtas šviežiems arba jau paruoštiems patiekalams gardinti, o kokosų aliejus tinkamas ir kaitinti, t. y. jame galite kepti ir troškinti.

5. Riešutų sviestas

Rinkitės ekologišką, su kuo mažiau pridėtinės druskos ir cukraus, ir, jei įmanoma, migdolų sviestą. Žemės riešutų sviestas – taip pat neblogas pasirinkimas. Skanu užtepti šaukštelį ant obuolio skiltelės, valgyti pusryčiams su koše ar kaip desertą. Žinoma, ne šaukštais kabinti – riešutų sviestas labai riebus.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

6. Bolivinės balandos

Bolivinės balandos (kynvos) jau kuris laikas tituluojamos supermaistu, yra gausios mineralų bei vitaminų. Skoniu šiek tiek primena riešutus, tinka vietoj įprastų kruopų.

7. Graikiškas jogurtas

Graikiškas jogurtas daug sveikesnis už įprastą, jame daugiau baltymų, mažiau angliavandenių, taip pat jis gausus probiotikų.

Šis jogurtas daug sveikesnis už įprastą, jame daugiau baltymų, mažiau angliavandenių (cukraus), taip pat jis gausus probiotikų (sveikųjų bakterijų, kurios labai patinka skrandžiui ir apskritai imuninei sistemai).

8. Česnakas

Česnakas nuo seno žinomas kaip vaistas, ypač tinkamas, kai ruduo alsuoja į nugarą ir lietus bei vėsuma nebenori trauktis. Šis augalas naudingas imuninei sistemai, smegenims, širdžiai, jis sureguliuoja spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Jei turite jautresnį skrandį, vartokite ne žalią, o patroškintą česnaką,

9. Šaldytos uogos

Tinka valgyti kartu su graikišku jogurtu, taip pat ruošti glotnučiams (smoothies) ar tiesiog vietoj deserto. Šaldytos uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų, taigi gardžiuotis ir būti sveikesniems galima ir ne uogų sezono metu.

10. Batatai

Saldžiosios bulvės, arba batatai, turi daug naudingų vitaminų, yra labai skanios ir sočios. Tiesa, jų kaina gerokai didesnė nei įprastų bulvių, tačiau batatai to verti. Iš vieno batato, pridėjus kitų daržovių ir prieskoninių žolelių, išeina puikiausias vegetariškas patiekalas.

„Shutterstock“ nuotr./Saldžiosios bulvės
„Shutterstock“ nuotr.

11. Rudieji ryžiai

Juose nėra glitimo, tokie ryžiai daug sveikesni nei įprasti, o skoniu jiems nenusileidžia. Ruduosius ryžius rekomenduoja rinktis mitybos specialistai.

12. Tunas

Tunas, kaip ir kitos riebesnės žuvys, gausus omega-3 riebalų rūgščių. Tinka ir konservuotas – ypač skanu valgyti su įvairiomis salotomis, kiaušinio skiltele ir citrina.

13. Citrina

Prie salotų, žuvies patiekalų ar tiesiog išspausti į šilto vandens stiklinę ryte – citrina tinka daug kur, suteikia puikaus aromato ir turi daug vitamino C.

14. Šviežios žolelės

Net ir ne visai vykusį patiekalą jos sugeba paskaninti, suteikia jam malonaus aromato ir pagražina bendrą vaizdą. Negana to, jos turi naudingų mineralinių medžiagų. Auginkite, džiovinkite, valgykite! Čiobrelis, rozmarinas, petražolės, bazilikas, svogūnų laiškai – pasirinkimas didelis.

15. Kiaušiniai

Baltymai mums reikalingi su kiekvienu maistu – kad palaikytume stabilų cukraus kiekį kraujyje ir ilgiau jaustumėmės sotūs. Kiaušiniai – tikras baltymų lobynas, kaip ir naudingųjų riebalų. Negana to, jie nekaloringi. Jeigu baiminatės dėl cholesterolio, trynių kartais nevalgykite, tik baltymus.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius