Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima apsisaugoti nuo neištikimybės?

Psichoterapeutai siūlo keletą idėjų, kurios sustiprins santykius su partneriu ir neutralizuos pagundas.
Neištikimybė
Neištikimybė / Vida Press nuotr.

Neištikimybė – viena iš pagrindinių skyrybų priežasčių. Ir kuo ji netikėtesnė, tuo skaudžiau išgyvenama. Net jeigu santykius pavyksta išsaugoti, kartais sunku toliau gyventi lyg niekur nieko – patirta trauma ilgam sujaukia gyvenimą.

Jei dabar net neįsivaizduojate galimybės, jog mylimasis gali būti jums neištikimas ar net jūs pati susigundysite kito vyro draugija, geriau žinoti keletą tiesų, kurios padės išsaugoti santykius.

1. Nemanykite, kad tai jums niekada nenutiks.

Kas mums asocijuojasi su žodžiu „neištikimybė“? Meilužis po lova, ar vėlai grįžtantis vyras su raudono lūpdažio dėme ant kaklo? O gal pavyduolė, smalsiai tikrinanti vyro mobilųjį, o paskui kelianti skandalus, nes kiekvienas moteriškas  vardas jai kelia įtarimą? Tačiau tai labai akivaizdūs neištikimybės ženklai, jau jos įkarštis, nes pradžioje niekas nieko nepastebi. „Iš savo pacientų nuolat girdėdavau frazę: „Niekada netikėjau, kad TAI gali atsitikti“ ar „Net minties neturėjau, kad pati galėčiau sulaužyti vedybinę priesaiką,“ – teigia psichoterapeutė Alexandra Solomon.

„Žmonės tiesiog įsitikinę, kad neištikimybė aplenks jų šeimą, tačiau bet kokie santykiai gali pasisukti nenumatyta linkme. Ir jūs abu už tai atsakingi. Neverta liūliuoti savęs iliuzijomis, kad susiradus idealų vyrą, jis niekada nebežiūrės į kitas moteris. Kad jūsų sąjunga būtų tvirta, reikalingos kasdienės pastangos“.

Vida Press nuotr./Neištikimybė
Vida Press nuotr.

2. Jauskite santykių pulsą

Žmonės, kurie sulaužė ištikimybę savo partneriui, dažnai prisipažįsta, kad meilužėje ar meilužyje ieškojo tokių emocijų ir potyrių, kurių nebegauna santuokoje. Todėl retkačiais reikia rimtai pamąstyti apie savo santykius, pataria psichologė Alicia H.Clark. Stenkitės išlaikyti tokį artumą ir pasitikėjimą, kuris vyravo santykių pradžioje. Ar jaučiate, kiek nuo viso to esate nutolę? Kas trukdo jūsų santykiams? Dėl ko esate nepatenkinta jūs ir jūsų partneris? Ištikimi vienas kitam partneriai saugo fizinį ir dvasinį tarpusavio ryšį, stengiasi būti sąžiningi vienas su kitu, ieško kompromisų ir rūpinasi, kad kitas jaustų, jog jo norai yra svarbūs.

3. Nustatykite leistinas ribas

Jūs galite manyti, kad lengvas flirtas su kolega įmonės vakarėlyje – nieko tokio, bet jūsų žmogų tai gali skaudinti.

Pasikalbėkite su partneriu, koks jo elgesys jus skaudintų ir aptarkite leistinas ribas. Jūs galite, pavyzdžiui, manyti, kad lengvas flirtas su kolega įmonės vakarėlyje – nieko tokio, bet jūsų žmogų tai gali skaudinti.

Aptarkite, ko jums trūksta jūsų santykiuose, kad jaustume komfortą intymioje sferoje. Būkite pasiruošę keistis vardan partnerio.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

4. Atsiribokite nuo tam tikrų pramogų

Socialinių tinklų eroje pagundų vis daugiau – net jeigu nutarėte likti virtualiais draugais su savo buvusiuoju ir vis dar susirašinėjate su klasės draugu, kuriam kažkada buvote neabejinga, vertėtų savęs paklausti: ko tikitės iš tokio bendravimo? Ir kur riba, kurios nenorėtumėte peržengti? Ar verta tęsti tuos žaidimus, jei turite artimą draugą ar vyrą, su kuriuo santykiai puikūs?

„Net jei esate įsitikinusi, kad jums svarbi tik draugystė su buvusiaisiais, nėra garantijų, kad vėliau jausmai neplykstels nauja jėga“, – teigia psichoterapeutė Gail Saltz. „Jeigu jūs vis tik norite išlaikyti tokį ryšį, neslėpkite jo nuo partnerio. Jei jis į tai žvelgia tolerantiškai, būkite pasiruošusi, kad ir jis sau leis tiek pat, kiek jūs. Taisyklės galioja abiems“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Neištikimybė: kaip atleisti tai, kas neatleidžiama? 4 etapų išgijimo kelias

5. Nepamirškite, kiek daug reiškia seksas

Abejingumas – tiesus kelias į šaltį santykiuose, kuris vėliau išprovokuoja mintis apie neištikimybę

Jei negalite prisiminti, kada paskutinį kartą mylėjotės – verta sunerimti, įsitikinusi Alicia. H. Clark. „Intymių santykių metu mūsų smegenyse vyksta cheminės reakcijos, kurios sukuria prieraišumo jausmą ir pasitikėjimą partneriu. Visi šie jausmai garantuoja poros ištikimybę. Svarbu, kad seksas nevirstų „santuokine pareiga“ – stenkitės nustebinti partnerį, jauskite jo nuotaiką, įgyvendinkite jo troškimus. Abejingumas – tiesus kelias į šaltį santykiuose, kuris vėliau išprovokuoja mintis apie neištikimybę“.

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr.

6. Neneškite šiukšlių iš namų

Žinoma, kartais norisi išsipasakoti nuoskaudas draugėms. Tai dar nieko. Bet jei nuolat bandysite išsilieti dailiam kolegai ant peties, tai gali sukelti emocinę priklausomybę, kuri vėliau rizikuoja peraugti ir į šį tą daugiau.

„Aptarti savo poros reikalus su žmogumi, kuris jums galbūt neabejingas, visada pavojinga, – mano Alicia. H.Clark. „Jūs tarsi duodate suprasti, kad esate atvira ir kitokiems santykiams, o jūsų partneris, sužinojęs apie tokį „gerą draugą“, ir jam išliejamas emocijas, gali tai palaikyti tiesiog išdavyste. Taigi, paklauskite savęs, ko jums reikia iš tokių pokalbių? Galbūt tik patarimo? O gal imate jausti švelnius jausmus savo išklausytojui? Bet kokiu atveju, geriausia santykius aptarinėti tik su savo partneriu“.

7. Parodykite partneriui, koks jis jums svarbus

Galite mylėti labai stipriai, bet nemokėti to išreikšti. Arba manyti, kad partneriui ir taip viskas aišku. Jei norite, kad jis jūsų jausmus suprastų, dažniau juos išreikškite: parodykite dėmesį, rūpestį, dažniau jį pagirkite, pasakykite, koks jis jums brangus. Maži, bet nuolatiniai dėmesio ženklai daro stebuklus. Na, o tylėjimas kartais suprantamas kaip abejingumas ir dėmesio ženklų ieškoma kitur.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius