Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimentas įrodė – pareiga mylėtis žlugdo bet kokį malonumą

Kiekvieną malonumą galima sugadinti, jei per daug stengsimės jį patirti. Jei vaikysimės kažkieno sugalvotų standartų ir „noriu“ paversime į „reikia“, tiesiog atimsime iš savęs džiaugsmą, teigia „The Guardian“ skiltininkas Oliveris Burkemanas.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Dažnas mylėjimasis nebūtinai suteiks daugiau malonumo, netgi atvirkščiai – bent taip teigia eksperimento autoriai, kurie pakvietė jame dalyvauti 128 poras. Pusė jų gavo užduotį mylėtis du kartus dažniau, nei įprastai. Be to, kasdien tris (!) mėnesius tiriamieji turėjo pildyti anketą su klausimais apie jų seksualinį gyvenimą ir pasitenkinimo lygį.

Įsivaizduokite situaciją: jei jums keturi mokslininkai iš „Carnegie Mellon“ universiteto Pitsburge lieptų dažniau mylėtis ir nuolat pildyti nuobodžias anketas, vargu ar labiau džiaugtumėtės gyvenimu...

Ilgainiui tai virstų dar viena nemėgstama veikla... Kitaip tariant, bet ką gali sugadinti žodis „pareiga“. Būtent dėl to, vertėtų gerai pagalvoti, norint mėgstamą hobį paversti darbu.

Vida Press nuotr./Laiminga moteris
Vida Press nuotr.

Galbūt laisvalaikiu restauruojate antikvarinius baldus, bet jei paversite tai darbu ir nori nenori privalėsite imtis kadaise mėgstamos veiklos ne kada užsimanęs, o privalomai ankstyvais ir darganotais rytais, greitai pajusite, kad padarėte kvailystę: dabar turite darbą, kurio nekenčiate, ir praradote hobį, kuris šildė širdį.

Kai esame verčiami būti sąmoningi, mus tai labai erzina. Ir kartais gerą patarimą mes atmetame iškart. Iš principo. 

Kodėl taip atsitinka? Psichologų ne kartą įrodyta, kad kiekvienas mes siekiame autonomijos ir norime viską spręsti patys, todėl jautriai reaguojame kad ir į gerus patarimus. Jie gali būti pagrįsti ar kažkam naudingi („Dažniau mylėkitės“, „Paverskite mėgstamą hobį darbu“), bet kai pasijuntame, jog privalome tai daryti, viskas žlunga. Kai esame verčiami būti sąmoningi, mus tai labai erzina. Ir kartais gerą patarimą mes atmetame iškart. Iš principo. 

TAIP PAT SKAITYKITE: 4 veiksmų tipai, kai kenkiame sau, pačios to nesuvokdamos

Deja, norėdami išsaugoti savo savarankiškumą, kartais elgiamės nebrandžiai. Filosofas Matthew Crawfordas tikina, kad šiuolaikinis žmogus blaškosi nuo vienos prie kitos veiklos būtent dėl šios priežasties. Mes taip siekiame vidinės laisvės, kad kartais net kalbėdamiesi su draugais negalime atsispirti nepanaršę savo mobiliųjų, tarsi norėdami įrodyti savo nepriklausomybę.

Vida Press nuotr./Pavargusi mergina
Vida Press nuotr.

Bet juk egzistuoja ir svarbesni dalykai nei asmeniniai troškimai ir pataikavimas savo įgeidžiams. Norėdami patirti gyvenimo pilnatvę, turime išsiugdyti įprotį neatmesti dalykų, kurie mums atrodo kaip nuobodi pareiga (čia autorius neturi galvoje sekso...).

TAIP PAT SKAITYKITE: Treniruojame atmintį: paprastai ir veiksmingai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius