Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intymios vyrų baimės: kodėl jos kyla ir kaip jas spręsti?

Blėstanti aistra miegamajame nebūtinai reiškia, kad judviejų santykiai atšalo, tu jam tapai nepatraukli arba jis susižavėjo kita. Neretai moterys įsivaizduoja, kad vyro pajėgumas tiesiogiai priklauso nuo jų tarpusavio santykių ir jos patrauklumo. Neva jei vyrai ima vengti intymaus ryšio – pats metas ieškoti neištikimybės įrodymų, o jei jį ištinka keletas nesėkmių – kaltinti save, kad nepažadini jo geismo.
Sunerimęs vyras
Sunerimęs vyras / Vida Press nuotr.

Tačiau užuot pirkusios naujus gundančius apatinius, puolusios sutuoktinius kamantinėti, kas gi tarp jų negerai, ar desperatiškai ieškodamos neištikimybės įrodymų, protingos moterys turėtų susimąstyti apie vyrų sveikatos reikalus, nes nesėkmės miegamajame gali būti kai kurių ligų požymis.

Dauguma vyrų tiesiog vaikiškai bijo gydytojų ir visko, kas susiję su medicina. Reguliariai sveikatą tikrinasi retas – dažniausiai jau turėjęs rimtų sveikatos bėdų. Nemažai vyrų ignoruoja net akivaizdžius negalavimus, naiviai tikėdamiesi, kad viskas praeis. Kai kurie nenori prisipažinti savo mylimoms moterims, kad jaučia sveikatos pablogėjimą. Juk moterų jautri vieta – jų patrauklumas, o vyrų – pajėgumas.

Moteris jaudinasi, kad santykiai pablogės, vyras ims dairytis į kitas, jei ji taps sutuoktiniui nepatraukli; vyrui santykių griūtis atrodo neišvengiama, jei jis nebepajėgs patenkinti mylimos moters.

Vida Press nuotr./Konfliktas
Vida Press nuotr.

Užslėpti, negydomi ar ignoruojami negalavimai kelia ne tik fizinį, bet ir dvasinį diskomfortą – žmonės ima riboti savo aktyvumą, užsisklendžia, pasidaro irzlūs, pikti.

Netikėtai prasidėjusias erekcijos bėdas vyrai dangsto nuovargiu, dažnesnį naktinį šlapinimąsi teisina didesniu išgerto skysčio kiekiu, o neaiškios kilmės skausmą paprastai malšina vaistais nuo skausmo. Užslėpti, negydomi ar ignoruojami negalavimai kelia ne tik fizinį, bet ir dvasinį diskomfortą – žmonės ima riboti savo aktyvumą, užsisklendžia, pasidaro irzlūs, pikti. O juk tik sveikame kūne yra sveika siela. Todėl kartais tereikia išgydyti kūną, kad baigtųsi intymios bėdos, o kartu ir spėliojimai, kas gi negerai, kad poros tarpusavio santykiai pašlijo.

Neignoruojamos nesėkmės lovoje gali tapti sėkme užkertant kelią rimtai ligai. Padėdama vyrui įveikti jo baimes ir paskatindama jį apsilankyti pas specialistus, gali ne tik susigrąžinti aistrą į miegamąjį – apsaugoti mylimąjį nuo klastingų ligų ir sustiprinti judviejų emocinį ryšį: būdama intymių paslapčių patikėtinė, tampi jam dar brangesnė. Poros, kartu įveikiančios iššūkius, paprastai mėgaujasi didesniu artumu.

Problema: erekcijos sutrikimai

Ko jis bijo? Tai bene didžiausia vyro baimė – jis tampa nepajėgus, vadinasi, ir nereikalingas mylimai moteriai. Apsilankyti pas gydytoją su šiuo skundu daugeliui atrodo tolygu garsiai pripažinti savo impotenciją.

Kaip jį nuraminti? Dėl to gali būti kaltas paprastas nuovargis – juk daugelis vyrų tiesiog nemoka ilsėtis. Tačiau pasikartojančių „negalios“ epizodų ignoruoti neverta, nes jie gali reikšti rimtų negalavimų pradžią. Jei tinka nors vienas iš šių požymių: vyras yra vyresnis nei 45 metų, turi antsvorio, rūko, nesportuoja, maitinasi sočiu, riebiu maistu – būtina apsilankyti pas kardiologą.

Erekcijos sutrikimai gali būti pirmi simptomai, kad padidėjo grėsmė susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Kai kraujagyslės užkemšamos aterosklerozinėmis plokštelėmis, visi organai gauna mažiau kraujo, dėl to gali vystytis stenokardija ar ištikti infarktas, tačiau gerokai anksčiau, nei tai galbūt atsitiks, gali įspėti fiasko lovoje. Laiku atlikti tyrimai, jei reikia – paskirtas gydymas padės išvengti rimtų ligų.

Vida Press nuotr./Susimąstęs vyras
Vida Press nuotr.

Net labiausiai medikų bijančiam vyrui (dauguma to nieku gyvu nepripažįsta) apsilankymas pas kardiologą neturi sukelti streso. Kraujo tyrimas ir kardiograma – dažniausiai to pakanka, kad gydytojas nustatytų negalavimų priežastis.

Paprastai įveikus šias sveikatos bėdas išnyksta ir miegamojo bėdos. Gydytojas gali rekomenduoti keisti gyvenimo būdą: sveikiau maitintis, daugiau judėti, tačiau dėl to vyro lytinis pajėgumas nė kiek nenukentės, priešingai – sveika širdis grąžins ir intymius džiaugsmus.

Problemos: dažnesnis šlapinimasis, nemalonūs pojūčiai šlapinantis, skausmas lytinių organų ar dubens srityse, erekcijos sutrikimai

Ko jis bijo? Vyras paprastai bijo ne tik gydytojų verdikto, bet ir pačios prostatos patikros – ji jam atrodo itin nemaloni ir skausminga. Todėl daugelis ryžtasi „gydytis“ savarankiškai: nusiperka populiarių maisto papildų ar nereceptinių vaistų. Tačiau tokia savigyda dažniausiai tik pablogina padėtį.

Pagrindinės prostatos ligos yra prostatitas, gerybinis prostatos padidėjimas ir vėžys. Vėžio diagnozė skamba baisiai, tačiau labai anksti jį diagnozavus – o tai galima padaryti atlikus PAS (prostatos specifinio antigeno) tyrimą, kuriam pakanka kraujo mėginio, – prognozės itin optimistinės.

Prostatos išvešėjimo priežastys nėra tiksliai žinomos (tai sietina su nesveiku ir nejudriu gyvenimo būdu), tačiau ankstyva diagnostika, tinkamas gydymas ir medikų rekomendacijų paisymas gali gerokai jį pristabdyti. Prostatitas lengvai išgydomas antibiotikais, tačiau, kaip ir kiekviena liga, kuo ilgiau ignoruojamas, tuo daugiau komplikacijų gali sukelti.

Kaip jį nuraminti? Nors labiausiai gąsdina prostatos apčiuopa per tiesiąją žarną, tačiau urologai dažnai naudoja ir kitus diagnostikos būdus – ultragarso ir kraujo tyrimus. Nuramink vyrą, paaiškindama, kad ši apžiūra nėra niekuo baisesnė ar skausmingesnė už tavo apsilankymą pas ginekologą. Gali solidarizuodamasi su juo užsiregistruoti pas savo gydytoją. Taip parodysi jam pavyzdį ir paskatinsi jį įveikti baimes.

Vida Press nuotr./Gydytojo konsultacija
Vida Press nuotr.

Problema: judu negalite turėti vaiko

Ko jis bijo? Įprasta, kad pirmiausia pas medikus skuba moterys, tačiau sėkmingesnis ir greitesnis gydymas yra ištyrus abu partnerius. Vyrai ne mažiau nei moterys bijo išgirsti nevaisingumo diagnozę. Daugelį labai gąsdina spermos tyrimas. Vyrams jis atrodo gėdingas.

Kaip jį nuraminti? Medikams šis tyrimas – toks pat kaip kraujo ar šlapimo. Jie kasdien mato daugybę skirtingų pacientų. Tačiau vyrui, kuris iki tol retai lankėsi gydymo įstaigose, tai gali būti didžiulį nerimą keliantis išbandymas. Labai svarbu parodyti, kad supranti sutuoktinį. Nesišaipyk, kad jis bijo tokio menknieko, nors pati esi patyrusi ir gerokai skausmingesnių procedūrų. Žinojimas, kad kitam irgi buvo baisu, neišsklaido nerimo. Gali jam paaiškinti, kad klinikose būna įrengti specialūs kambariai, kur pacientas gali jaustis saugiai. Beje, tuo metu gali būti šalia jo. Galite prieš tyrimą drauge apsilankyti gydymo įstaigoje ir apžiūrėti aplinką – kitą kartą ji jau bus pažįstama ir nekels tokio streso. Kai kurios vaisingumo klinikos suteikia galimybę spermos mėginį paimti namuose – tokiu atveju patiems teks pasirūpinti sterilia aplinka ir greitai pristatyti mėginį į kliniką.

Svarbios detalės

Neretai po vedybų lytinis gyvenimas tampa gerokai ramesnis. Ir nebūtinai dėl to, kad nebelieka pasimatymų jaudulio. Kai moteris stengiasi vyro širdyje įsitvirtinti pataikaudama jo skrandžiui, paprastai visa aistra ten ir užstringa. Medikai sutartinai tvirtina, kad už šeimos narių sveikatą atsako tas, kuris rūpinasi maisto ruošimu. Tačiau tereikia pažiūrėti į vyrus iki vestuvių ir po jų, ir pasidaro akivaizdu, kad nemažai lieknų, sportiškų jaunuolių virsta solidžiais pilvotais dėdulėmis, kurių gyvenimas vienas trumpiausių, o sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis – vienas didžiausių Europoje. Todėl moterys, išreiškiančios meilę vyrams virtuvėje, neturėtų stebėtis, kad jos pačios sutuoktinio kraujo jau nebekaitina, – tam trukdo cholesterolio plokštelės.

Vida Press nuotr./Stomatologo pacientas
Vida Press nuotr.

Vyrai, vengiantys vizito pas dantų gydytoją, irgi dažniau kenčia nuo erekcijos sutrikimų.

Vyrai, vengiantys vizito pas dantų gydytoją, irgi dažniau kenčia nuo erekcijos sutrikimų. Kaip tai susiję? Dėl įvairių dantenų ligų į bendrą kraujotakos sistemą patenka daugybė bakterijų. Uždegimas burnos ertmėje sukelia uždegiminius procesus kraujagyslėse, o tai neleidžia laisvai cirkuliuoti kraujui tarp širdies ir kitų organų. Jau aptartas širdies ir kraujagyslių ligų ir potencijos ryšys. Todėl jei sutuoktinio dantenos ėmė kraujuoti, iš burnos juntamas nemalonus kvapas – pats metas kreiptis į odontologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius