Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip padėti depresijos kamuojamam žmogui?

Vis mažiau tų, kurie dar mano, kad depresija nėra liga, o tik tinginių kaprizai, tačiau net tie, kurie suvokia problemos rimtumą, kartais, gerų norų skatinami, gali padaryti meškos paslaugą. Taigi, keli paprasti patarimai, ką daryti ir, svarbiausia, – ko nedaryti?
Depresija
Depresija / Vida Press nuotr.

NEREIKIA: kelti nuotaikos, linksminti, versti šypsotis

Mums gali atrodyti, kad svarbiausia depresuojančio žmogaus problema – bloga jo nuotaika. Klaidingai manome, kad liūdesys gali išsisklaidyti kaip debesėlis giedrą vasaros rytą, vos tik, kaip magai, į jį pūstelsime. Mes manome, kad tą kančią, apėmusią žmogų, sukėlė koks nors įvykis ar jo paties pesimistinės mintys, tad jei jas kuo greičiau pakeisime optimistinėmis, jis iškart taps laimingesnis.

Taigi, siūlome pasižiūrėti komediją, užverčiame pasiūlymais kur nors nueiti, pasakojame anekdotus. Bet visa tai nepadeda. Savo pastangomis prajuokinti galime užsitraukti tik pyktį. Patikėkite, linksmintis ir juokauti depresija sergančiam žmogui taip pat neįmanoma, kaip nubėgti maratoną gripu sergančiai jūsų močiutei.

REIKIA: pripažinti svetimą skausmą

Geriausia būtų ne bandyti pakeisti artimo žmogaus nuotaiką iš „neteisingos“ į „teisingą“, o leisti ir padėti jam išgyventi pyktį, liūdesį, kančią. Dažniausiai mes tiesiog bijome kalbėtis apie tai, kas mus baugina ar liūdina, bet žmogui reikia parodyti, kad esate šalia bet kada – ir tada, kai jis kenčia. Duokite jam suprasti, kad jo jausmai jums nesvetimi – taigi, užuot kalbinę jį nueiti į koncertą, paklauskite, ko jis PATS nori – ir pabūkite kartu, nors tas noras gali būti jums keistokas – pavyzdžiui, aplankyti kapines ar nuvažiuoti pasivaikščioti į apleistą miesto rajoną.

Vida Press nuotr./Moteris
Vida Press nuotr.

NEREIKIA: aiškintis santykių

„Aš tave nuliūdinau?“ „Įsižeidei dėl to, ką pasakiau ir todėl liūdi?“ Tokie klausimai byloja apie tai, kad klaidingai manome, jog tik dėl mūsų, beveik pasaulio bambos, kiti gali liūdėti ar džiaugtis. Ne, jūsų artimam žmogui galbūt liūdna visiškai ne dėl jūsų. Tai jo vidiniai procesai, kurie gali būti visiškai su jumis nesusiję. Jūs savo klausimais verčiate jį nuolat tvirtinti, kad jis jus myli, kad viskas ne dėl jūsų, o jūs tiesiog nuostabus. Tik štai jis neturi emocinių jėgų tai kartoti.

Žiauriausia būtų iš dėl depresijos kenčiančio sutuoktinio reikalauti audringo sekso. Depresija paveikia lytinį potraukį – jis sumažėja ar net laikinai pranyksta. Reikia įsisąmoninti, kad tai vyksta ne todėl, kad žmogus jūsų nemyli ar „kažką turi“. Ne, dabar jis serga.

REIKIA: apsišarvuoti kantrybe ir atjauta

Tiesiog sutramdykite savo emocijas. Po kurio laiko jūsų partneris atsigaus, bet dabar jis nenusiteikęs linksmintis ir yra kurčias raginimams „prasiblaškyti“. Jūs negalite paspausti stebuklingo mygtuko, kad liūdintis ir nuo viso pasaulio užsidaręs žmogus kaipmat virstų kompanijos siela.

NEREIKIA: menkinti žmogaus būsenos

„Tai niekai, viskas bus gerai. Tu stiprus, susitvarkysi.“ Taip, tik gal po kurio laiko. Dabar depresija sergančiam žmogui tai skaudu girdėti. Ir nuo jūsų optimistinių prognozių jis tikrai geriau nepasijus.

REIKIA: tiesiog būti šalia

Jei norite padėti, duokite jam suprasti, kad jūs visada šalia – kas benutiktų. Pasakykite, jog suprantate, kaip jam sunku ir liūdna.

Vida Press nuotr./Draugė guodžia
Vida Press nuotr.

NEREIKIA: nuolat klausinėti apie savijautą

„Pas ką tu gydaisi? Pas psichiatrą ar psichoterapeutą? Jis geras? Gal pasiūlyti tau ką nors kitą? Geri tabletes? Kokias? Ir kaip jautiesi? Geriau ar blogiau?“ – patikėkite, tokie įkyrūs klausimai iš proto išvarytų ir visiškai sveiką žmogų. Ypač jie dar paprašytumėte išvardinti simptomus (nors nesate gydytojas), nupasakoti, ką jis galvoja ir ką sapnuoja ir ką jis žino apie savo ligą. Kai kuriems atrodo, kad jie žmogus serga, jis turi virsti savo ligos medicinine enciklopedija.

REIKIA: atsargiai elgtis

Būkite pasiruošęs išklausyti, jei žmogus norės pasipasakoti, bet jei ne – neprašykite.

Būkite delikatus ir jautrus. Padėkite, jei jūsų prašo. Būkite pasiruošęs išklausyti, jei žmogus norės pasipasakoti, bet jei ne – neprašykite. Klausimai apie ligą privers jį pasijusti kitokiu, nei visi. Aišku, jei draugas, partneris ar giminaitis staiga atsisako gydytis ar skeptiškai žvelgia į gydytojo nurodymus, reikia švelniai įsikišti.

NEREIKIA: nuolat siūlyti pavalgyti

Kartais moterys bando išreikšti savo meilę per troškimą visus pamaitinti. „Aš tau pyragą iškepiau, tu tik paragauk, koks skanus.“ Tačiau sergant depresija apetitas sumažėja. Dažnai nesinori net to, kas anksčiau būdavo labai skanu. Ir jei žmogus nevalgo, tai tikrai ne todėl, kad nevertina jūsų ir jūsų pastangų – jis tiesiog labai prislėgtas. Neįkalbinėkite.

REIKIA: padėti buityje

Ypač jei jūsų draugas vienišius – tokiu atveju jo butas gali nepastebimai pavirsti landyne, nes sergantis žmogus tiesiog neturi jėgų tvarkytis. Kenčiantys nuo sunkios depresijos formos nustoja plauti indus, tvarkyti kambarius, rūpintis augintiniais ir gėlėmis. Ir tikrai ne todėl, kad jie tinginiai, o todėl, kad to nebepajėgia. Taigi, jei galite – padėkite.

Vida Press nuotr./Depresija
Vida Press nuotr.

NEREIKIA: siūlyti alkoholio

Depresija sergančiam žmogui išgerti siūloma šimtus kartų – esą palengvės. Priešingai. Alkoholis dažniausiai tik pasunkina vidinę būseną, o kartais net gali sukelti minčių apie savižudybę.

REIKIA: leisti žmogui pabūti su savimi

Kartais depresija nebūna vien tik blogis – ji pakužda, kur toliau kreipti mūsų mintis ir veiksmus. Todėl reikia tiesiog į save įsiklausyti. Tai svarbu. Ir tą reikia suprasti ligonio artimiesiems. Geriausia, ką galite padaryti – paprasčiausiai būti šalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius