-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vyrai ir moterys negali būti tiesiog draugai?

Turbūt mums atrodo, kad vis dėlto gali, ar ne? Tačiau psichologas, bestselerio „Don't Believe It for a Minute: Forty Toxic Ideas That Are Driving You Crazy“ autorius Cliffordas Lazarus griežtas: draugystė tarp heteroseksualių vyro ir moters – mitas. Su retomis išmintimis, bet – mitas.
Flirtas
Flirtas / Vida Press nuotr.

Taip jau yra, kad moterims daug paprasčiau užmegzti ir palaikyti platoniškus ryšius su vyrais, tačiau vyrams tokia tyra draugystė, be minčių apie seksą – retas reiškinys. Aišku, pasitaiko moterų, kurios elgiasi pagal „vyrišką“ scenarijų – draugystėje numato ir sekso galimybę, kaip ir vyrų, kurie gali draugauti be „kitokių“ minčių.

Vyrų ir moterų elgesio modeliai gerokai skiriasi, nes abi lytys turi skirtingus, gamtos jiems numatytus tikslus.

Beveik visi heteroseksualūs vyrai pasąmoningai įvertina kiekvienos jaunos moters, kaip galimos sekso partnerės, patrauklumą. Moterims irgi gali prabusti toks seksualinis instinktas, bet jos savo dėmesį kreipia ne tik į tai, ar sutiktas vyras jas domina kaip sekso objektas, o pirmiau – ar jis joms įdomus? Taigi, vyrų ir moterų elgesio modeliai gerokai skiriasi, nes abi lytys turi skirtingus, gamtos jiems numatytus tikslus.

Vida Press nuotr./Kolegos
Vida Press nuotr.

Vyro spermatozoidai fiziologiškia „pigesni“, – kuo dažniau ir aktyviau vyras juos išnaudoja, tuo evoliucijos požiūriu jis tampa sėkmingesnis. O moterys gimsta su ribotu folikulų kiekiu kiaušidėse, jos kiaušialąstės nepasipildo naujomis. Be to, moteris patiria fizines ir emocines perkrovas, susijusias su nėštumu. Taigi, jos labiau saugo savo kūną ir kritiškiau renkasi potencialius seksualinius partnerius.

Moterims geriau sekasi nepasiduoti vyrų žavesiui ir erotiniam patrauklumui bei išlaikyti santykius platoniškoje jų stadijoje. Tai joms leidžia geriau pažinti naujai sutiktą žmogų ir nustatyti, ar jis tinkamas tolimesniems artimesniems santykiams, ar ne. Moterys apskritai jaučia didesnę atsakomybę pradėti rimtus santykius, nei vyrai. Pastarieji nesivargina žvelgti taip toli į ateitį, todėl lengvai pasiduoda seksualinei traukai.

Toks esminis skirtumas tarp lyčių leidžia suprasti, kodėl vyrai taip dažnai draugišką moters dėmesį priima kaip erotinį signalą, o moteris būna šokiruota, kai vyras ima staiga elgtis „nepadoriai“.

Vida Press nuotr./Flirtas
Vida Press nuotr.

Vyrai konkretūs: jei jau santykių pradžioje susitaria, kad su moterimi bus „tik“ draugai, to ir tikisi iš moters. Tačiau moterys daug emocionalesnės, taigi, dažnai draugystė netyčia pakrypsta flirto ar įsimylėjimo link. Be to, draugaudami žmonės išsipasakoja slapčiausius asmeninio gyvenimo dalykus, atveria silpnąsias savo puses. Todėl, turint daug asmeninės informacijos, lengviau manipuliuoti kitu, patraukti jį į savo pusę. O tai kartais sukelia nenumatytų pasekmių...

Nauja socialinė tendencija – „draugas su bonusu“ – tai reiškia, kad vyras ir moteris yra tik draugai, bet retkarčiais turi seksualinių santykių. Toks santykių tipas leidžia abiem pusėms apsimesti, kad tarp jų nėra jokios erotinės traukos. Tačiau toks bendravimo modelis tinkamesnis vyrams ir dažniausiai netenkina moterų. Joms tai – tiesiog kompromisas, juk pagal savo prigimtį moteris nori kurti artimesnius ir ilgalaikius santykius su vyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius