Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kramtėte nagus vaikystėje? Na ir gerai – dabar esate sveikesni

Sunku patikėti, kad kramtyti nagus galėtų būti kuo nors naudinga sveikatai, ypač žinant, kad šis įprotis dažniausiai būna susijęs su įtemptais nervais ar nuobodžiavimu, ir tie, kurie kramto nagus, to gėdijasi ir būtų nieko prieš šio „pomėgio“ atsikratyti. Tačiau jei nagus kramtėte vaikystėje ar ankstyvoje paauglystėje, veikiausiai vėliau išvengėte tam tikrų ligų.
Moteris apžiūri nagus
Moteris apžiūri nagus / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Vaikystė Sveikata

Apie tai, kad nukramtyti nagai atrodo baisiai, kaip ir juos kramtantis žmogus, mes dabar nekalbėsime. Nes tyrimas rodo, kad nagų kramtymas turi naudos sveikatai.

Žurnale „Pediatrics“ buvo paskelbta, kad vaikai, kurie nuolat kramto nagus ar mėgsta čiulpti nykštį, užaugę daug rečiau yra kam nors alergiški. Ir nors mes – ne vaikai, tarp suaugusių yra daug tokių, kurie vis dar kramto nagus. Tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų. Tik suaugusiesiems derėtų to atsisakyti, o štai vaikų nuo to nereikia drausminti.

Nagų kramtymas ir nykščio čiulpimas – dažnas vaikų įprotis: trečdalis vaikų praktikuoja bent vieną iš šių jų. Ir toks ankstyvas susidūrimas su mikrobais sumažina galimybę, kad ateityje žmogui išsivystys kokių nors alergijų. Tarkime, astma, atopinis dermatitas, šienligė.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Mokslininkai ištyrė 1013 Naujojoje Zelandijoje gimusių žmonių. Tie, kurie vaikystėje ir/ar ankstyvoje paauglystėje kramtydavo nagus, taip pat kaip ir čiulpdavo nykštį, daug rečiau buvo alergiški tokiems dalykams kaip dulkių erkutės, žolė, katės, šunys, arkliai ar oru plintantis grybelis. Ir apskritai juos mažiau puldavo ligos.

Tai buvo išsiaiškinta atliekant odos alergijos testą, kai dalyviams buvo trylika metų, ir vėliau – kai jie buvo 32-ejų.

Jei nuo vaikystės susiduriama su įvairiausiais mikrobais, nešvarumais ir t. t., išsivysto atsparumas jiems.

45 procentai visų tiriamųjų, kai jiems buvo trylika metų, patyrė kokias nors alergines reakcijas tuo metu, kai jiems buvo atliekamas odos alergijos testas. Išskiriant konkrečiai turėjusius minėtų įpročių, alerginių reakcijų patyrė tik 31 proc. Jiems suaugus, situacija nepasikeitė ir alergijų neišsivystė, net jei augo tarp naminių gyvūnų ar nuolat apsupti dulkių erkučių.

Esmė – jei nuo vaikystės susiduriama su įvairiausiais mikrobais, nešvarumais ir t. t., išsivysto atsparumas jiems, todėl suaugus smarkiai sumažėja tikimybė, kad žmogus taps alergiškas tokiems dalykams.

Scanpix/Panthermedia nuotr.
Scanpix/Panthermedia nuotr.

Suaugusiems svarbu žinoti štai ką: nagų kramtymas pažeidžia nagų plokšteles, kartais – ir odeles. Ir noras kramtyti nagus kyla dėl patiriamo streso, nerimo. Reikia išmokti susidoroti su neigiamomis emocijomis kitais būdais, nenukreipti jų į tokį fizinį veiksmą kaip nagų kramtymas, ir pamažu šis įprotis dings. Su mikrobais susidūrėte dar vaikystėje, tad kai kurių alergijų veikiausiai jau išvengėte ir poreikio kramtyti nagus sveikatos sumetimais tikrai nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius