Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesutariate? 5 patarimai, kaip pagerinti santykius

Kiek kartų jau girdėjome, kad gyvenimas dviese – tai darbas? Bet ką konkrečiai turime nuveikti dėl gerų santykių? Psichoterapeutė Veronica Pretell ir koučerė Suncica Getter dalijasi savo įžvalgomis.
Konfliktas
Konfliktas / Vida Press nuotr.

Pirmiausia verta įsidėmėti, kad nieko be pastangų negausime: kiek energijos įdėsime į santykių kūrimą, tiek jais galėsime ir džiaugtis. Taigi, štai pirmieji penki žingsniai.

1. Dėkokite

Vienas iš universaliausių patarimų, tinkančių ne tik poroms, bet ir draugams bei kolegoms – nepamirškite dėkoti.Tačiau dėkingumas neturi nieko bendro su šaltai mesteltu „Ačiū!“ už pagalbą ar dovaną, tikrasis dėkingumas – tai įvertinimas ir džiaugsmas, kad būtent tas žmogus yra jūsų gyvenime. Nepriimkite to kaip savaime suprantamo fakto.

Demonstruodami nuoširdų dėkingumą mes parodome, kad iš tikrųjų vertiname žmogų ir suprantame, koks jis mums svarbus. Niekada nepamirškite pabrėžti jo geriausių savybių.

Vida Press nuotr./Susitaikymas
Vida Press nuotr.

2. Stenkitės laikytis santykio 5:1

Kai santykiai su artimiausiu žmogumi ir aplinkiniais pripildyti teigiamų emocijų, lengviau iškęsti sunkumus, išspręsti problemas.

Mokslininkas Johnas Gottmanas tvirtina, kad norint palaikyti gerus santykius, reikia laikytis tokio principo: pozityvo jūsų santykiuose turėtų būti 5 kartus daugiau, nei negatyvo. Tai reiškia, kad kiekvieną nemalonų pokalbį reikės ilgai kompensuoti... Kai jūsų santykiai su artimiausiu žmogumi ir aplinkiniais pripildyti teigiamų emocijų, lengviau iškęsti likimo siunčiamus sunkumus ir išspręsti problemas.

3. Užjauskite

Empatija – tai sugebėjimas į pasaulį pažvelgti kito akimis, suprasti jo mąstymo būdą. Tai tarsi degalai, kuriais kurstome santykius. Pagalvokite, ką galėtumėte padaryti dėl mylimo žmogaus, kad jis suvoktų, jog jį tikrai suprantate? Ką jis tada pajus, kuo tai pakeis jo gyvenimą? Išreikškite savo empatiją veiksmais, parodykite savo meilę ne tik žodžiais. Tegul kitas supranta, kad jūs galite tarsi skaityti jo sielą.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

4. Atsikratykite išankstinių nuostatų

Nutrūkus santykiams, mes neišvengiamai išsinešame jau susiformavusias nuostatas apie meilę, gyvenimą, vaikus ir visa kita. Ir dažniausiai tas savo nuostatas vertiname kaip absoliučias tiesas, pamiršdami išsiaiškinti ar tam kitam žmogui irgi viskas atrodo taip, kaip mums. Dažnai konfliktai kyla dėl skirtingų požiūrių į pasaulį, kurių abi pusės net nesivargina aptarti.

Kad santykiai būtų sveiki, pirmiausia reikėtų apsvarstyti visas jūsų abiejų nuostatas, lūkesčius ir įsitikinimus. O po to galima kartu nuspręsti, kurių galite atsisakyti, kokius būtinai išsaugosite ir kokius sukursite kartu.

Kiekvieni nauji santykiai – tai nauja visata, kurią kuriate dviese. Tuo jie ir nuostabūs. Jūsų užduotis – geriau suprasti save ir kitą žmogų, kad galėtumėte nuspręsti, kokios tikitės jūsų sąjungos.

5. Mokykitės teisingai spręsti konfliktus

Mūsų santykių kokybė dažnai priklauso nuo mūsų konfliktų kokybės. Sveiki santykiai – tai ne santykiai be konfliktų. Tai sugebėjimas meistriškai juos išspręsti ir dar labiau sustiprinti ryšį. Atsiminkite, kad už kiekvieno nusiskundimo ar pastabos slypi koks nors prašymas, taigi reaguoti reikia ne į skundą, o būtent į prašymą.

Pavyzdžiui, užuot pasiskundusi: „Tu amžinai vėluoji!“, galite pasakyti: „Žinai, išeikime šįryt iš namų 7.30? Man tai labai svarbu“. Poros, kurios konfliktus sugeba išspręsti su humoru, sutaria geriau už kitas.

Ir dar. Labai svarbu mokėti klausyti. Visada raskite laiko išklausyti partnerį, kaip beskubėtumėte.

Vida Press nuotr./Ginčas
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius