Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sekso ilgalaikiuose santykiuose pranašumai. Seksologų pastebėjimai

Sklando nuomonė, kad seksas, ilgai gyvenant su tuo pačiu partneriu, tampa nuobodokas. Tačiau tiesa ir tai, kad tik tuomet galima atskleisti visas savo seksualumo spalvas. Ir kartais tai teikia tokių pojūčių, prieš kuriuos nublanksta naujos aistros kvaitulys.
Įsimylėjelių pora
Įsimylėjelių pora / Vida Press nuotr.

Taigi, ar įmanoma, metams bėgant, vėl patirti tą pirmųjų kartu praleistų naktų žavesį? Ekspertai įsitikinę – taip! Taigi, kokie ilgai kartu gyvenančių porų sekso pranašumai?

1. Mes gerai pažįstame vienas kitą

Nuolatinė partnerių kaita reiškia, kad vėl viską teks pradėti iš naujo. „Vienos nakties nuotykiuose ar trumpai trunkančiame romane seksas panašus į gastrolių spektaklį, – teigia seksologas Mike’as Lousada. – Jūs norite pasirodyti puikiai, bet nepasiekiate tikrojo artumo su partneriu, o jaudulys neleidžia iki galo atsipalaiduoti ir atsiduoti pojūčiams. Kai sieja ilgalaikiai santykiai, mes įprantame kas rytą pabusti su tuo pačiu žmogumi, taigi jokio streso nebepatiriame. Be to, visa tai, ką stengėmės nuslėpti nuo naujo partnerio, senajam jau nebe paslaptis, todėl galime nebeslapukauti ir būti savimi – o tik tada ateina vienas kito tyrinėjimų ir atradimų metas“ – teigia seksologas.

2. Mes galime eksperimentuoti

Nuolatiniai santykiai teikia mums pasitikėjimo, mes nebebijome būti nesuprasti ar smerkiami.

„Intymiems santykiams itin svarbus pasitikėjimas, – sako psichoterapeutas Simonas Jacobsas. – Kuo labiau pasitikite partneriu, tuo lengviau būti savimi. O tai įmanoma tik atsikračius gėdos jausmo ir įteigtų draudimų. Nuolatiniai santykiai teikia mums pasitikėjimo, mes nebebijome būti nesuprasti ar smerkiami. Be to, visada galime aptarti savo troškimus ir susitarti dėl leistinų ribų.“

3. Mes galime nebevertinti sekso pernelyg rimtai

Kai mes TAI darėme šimtus kartų, kiekvienas pasimylėjimas, aišku, nebebūna toks, kaip pirmaisiais kartais. Bet tai tik privalumas – nebereikia sekso vertinti taip rimtai. Galime juo užsiimti kada tik norime, be jokio išankstinio plano, be esą tam būtinos romantiškos atmosferos su žvakėmis bei rožių žiedlapiais ir tam tikro nusiteikimo. „Greitukas“? Kodėl gi ne?

4. Mes vėl atsiduriame… paauglių vaidmenyje

Kai atsiranda vaikai, reikia ištaikyti momentus intymumui ir kartais pasitelkti visą savo išradingumą – o tai irgi jaudina. „Jūs žinote, kad vaikai tam tikromis dienomis vakarais išeina į būrelius ir saldžiai laukiate tos akimirkos, kai jie uždarys duris… Tada visi namai priklausys tik jums – jūs tarsi vėl grįšite į paauglystę, kai reikėjo slapstytis nuo tėvų – tai pakursto jausmus“, – įsitikinusi psichoterapeutė Christine Weber.

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr.

5. Mes pamename vienas kitą pačios geriausios formos

Metams bėgant, mūsų kūnas keičiasi, ir kartais atrodo, kad tampame nebe tokie patrauklūs. Tačiau ilgalaikių santykių privalumas dar ir tas, kad partnerio išvaizdos permainos mums beveik nekrinta į akis. „Tai nereiškia, kad mes sąmoningai stengiamės ignoruoti raukšleles ar priaugtus kilogramus. Mūsų atmintis turi savybę susikurti žmogaus įvaizdį, priklausomai nuo mūsų jausmų jam. Aš ne kartą girdėjau pagyvenusius vyrus kalbant apie savo žmonas: „Ji vis dar ta žavi mergina, kurią kadaise įsimylėjau” – teigia psichoterapeutė Wendy Bristow.

6. Mes patiriame tikrąjį artumą

Kai partnerius sieja ne tik seksas, bet ir tikra meilė, kai fizinis pasitenkinimas neatsiejamas nuo prieraišumo, tokie santykiai yra visaverčiai.

„Jūs galite užsiimti audringu seksu su nepažįstamuoju, bet paskui grįšite į tuščius namus ir nebesijausite taip puikiai, – pastebi Christine Weber. – Dauguma moterų, su kuriomis susidūriau konsultuodama, vis vien nori susirasti partnerį, su kuriuo būtų galima ne tik patirti orgazmą, bet ir pasikalbėti, pakvailioti ir jam išsipasakoti.“ Kai partnerius sieja ne tik seksas, bet ir tikra meilė, kai fizinis pasitenkinimas neatsiejamas nuo prieraišumo, tokie santykiai yra visaverčiai.

Vida Press nuotr./Santykiai
Vida Press nuotr.

7. Mes susidorojame su problemomis kartu

„Dirbau su poromis, kai vienas partneriu sirgo vėžiu – jie abu kovėsi su liga kaip komanda, – pasakoja seksologė Emma Waring. – Jie išgyveno etapus, kai negalėjo mylėtis, bet susidorojo su sunkumais. Kai esate jauni, turite begalę seksualinės energijos, bet pasiruoškite, kad galbūt taip bus ne visada. Jei turite mylintį ir jus palaikantį partnerį, turite daugiau galimybių už kitus ištverti gyvenimiškas bėdas ir rasti naują malonumų šaltinį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius