-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Venų varikozė: svarbu neuždelsti. Pataria 3 skirtingų sričių specialistai

Gal ir jūs – viena iš tų moterų, kurios suka galvą, kaip paslėpti bjaurius venų varikozės požymius? Lėtinės ligos progresavimą (jį rodo vis daugiau pro odą matomų mėlynų kraujagyslių, vis dažniau varginantis kojų sunkumas...) sukelia nesandarūs venų vožtuvai, išsiplėtusios kraujagyslių sienelės ir dėl to netinkamai tekantis kraujas. Jis turėtų judėti tik viena kryptimi – širdies link, už tai atsakingi venų vožtuvai. Kai jie dirba prastai, nesukuria patikimo barjero, kraujas grįžta atgal, kaupiasi kojose, dar labiau plečia venų sieneles. Deja, tai viena iš tų ligų, kurios „myli“ moteris, ypač vyresnio amžiaus.
Moteris masažuoja kojas
Moteris masažuoja kojas / Vida Press nuotr.

Antsvoris, nuolatinis sėdėjimas ar stovėjimas – papildomi rizikos veiksniai. Medicina siūlo vienaip ar kitaip eliminuoti pažeistas venas ir šitaip sukurti kraujo tėkmei naują kelią. Pasak kraujagyslių chirurgų, didžioji dalis kraujo juda giliosiomis, o ne paviršinėmis venomis, tačiau jos tarpusavyje susijusios, todėl pavojingų krešulių, uždegimo židinių dėl prastos kraujotakos gali susidaryti ir ten, ir ten. Kai neveiksminga vena „išjungiama“, kraujotakai tai nepakenkia, priešingai, ji normalizuojasi, o iš žaidimo iškritusi „žaidėja“, jei buvo endovaskuliniu metodu sutraukta, „perauga“ jungiamuoju audiniu ir po 6–9 mėnesių jos net echoskopuojant nebematyti.

Kraujagyslių chirurgas Nerijus Bičkauskas: „Atvira chirurginė operacija – atgyvena“

„Jei nebus nieko imtasi, liga neišvengiamai progresuos. Mano žiniomis, tėra vienintelis efektyvus būdas padėti venų varikoze sergančiam žmogui – užakinti pažeistas venų kamienų dalis ir kraujotaką nukreipti sveikomis venomis. Nuo praėjusio šimtmečio pabaigos tai sėkmingai daroma taikant endovaskulinį metodą (naudojant lazerį, radijo dažnius ar garus). Kartais pakanka skleroterapijos: jos metu vena paveikiama ne aukšta temperatūra, bet vaistais. Moderniausias būdas – suklijuoti blogai funkcionuojančią veną specialiais patentuotais klijais. Nors po operacijos lazeriu žmogus gali tą pačią dieną eiti į darbą, vis dėlto būtina elastinė kompresija. Venų klijavimo procedūra – dar labiau tausojanti: jos metu nereikia vietinės nejautros, po procedūros – elastinės kompresijos. Deja, ji gerokai brangesnė nei operacija lazeriu. Mano galva, kitą kokybinį šuolį šioje srityje (pirmieji du – ultragarsinis venų tyrimas ir jau minėti metodai) padarys genetikai: juk venų varikozė – paveldima liga. O atvirą chirurginę operaciją, itin praktikuotą, kai nebuvo nieko geresnio, siūlau pamiršti, nes ji – visiška atgyvena ir labai traumuojanti, liga po jos dažnai atsinaujina.

Vida Press nuotr./Konsultacija dėl venų varikozės
Vida Press nuotr.

Juokas juokais, bet amžinas moterų noras gerai atrodyti šiuo atveju padeda sustabdyti progresuojančią ir klastingą ligą.

Netiesa, kad naujaisiais metodais ne visada galima padėti. Chirurgija – tai amatas ir smegenų veikla. Kaip kraujagyslių chirurgas pajėgus taikyti endovaskulinius metodus, priklauso nuo jo profesionalumo, kompetencijos. Patarčiau rinktis tą specialistą, kuris yra įvaldęs visas venų varikozės gydymo dalis, t. y. nuosekliai, kaip reikalauja protokolas, gydo pažeistas kamienų dalis, paskui mazgus, galiausiai šalina kosmetinius defektus. Moterys dažniausiai dėl jų ir ateina, o ne dėl ligos. Juokas juokais, bet amžinas moterų noras gerai atrodyti šiuo atveju padeda sustabdyti progresuojančią ir klastingą ligą.“

Vida Press nuotr./Kojos
Vida Press nuotr.

Žolininkė Adelė Karaliūnaitė: „Nepraraskite brangaus laiko“

„Dėl jaunystėje patirto stipraus šlaunies sumušimo pakito mano kojos vena – nuo to laiko savo venoms kasdien skiriu ypatingą dėmesį. Vakarais kaštonų tepaliuku pasitepu kojas, rytais stengiuosi jas pamankštinti, kad venomis kraujas geriau tekėtų. Štai paprastas ir veiksmingas būdas jas pastiprinti: ryte eikite į vonią kojų pirštais, valydamosi dantis siūbuokite nuo pirštų ant kulnų, iš vonios išeikite kulnais ir kuo labiau užrietusios pirštus aukštyn. Venų ligos tęsiasi metų metus, todėl verta sudaryti gydymo planą, kuris apimtų nuodugnų organizmo ištyrimą, reguliarią kraujo kokybės kontrolę, vartojamų medikamentų aprašą, dietą, mankštą, taip pat augalinius preparatus. Pastarieji nuo seno vartojami, kai yra kraujotakos sutrikimų.

Jei norisi gydymą papildyti iš augalų pagamintais preparatais, būtina konsultuotis tiek su gydančiu gydytoju, tiek su žolininku.

Šiuolaikinėje medicinoje eskulinas, paprastųjų kaštonų lapų veiklioji medžiaga, – pagrindinis venų sienelių elastingumą gerinantis veiksnys. Tačiau tai nereiškia, kad kiekvienas gali prisirinkti augalų ir gydytis jais pagal interneto platybėse rastą anoniminio patarėjo receptą. Galima sau pakenkti netinkamai pritaikius „nekalčiausius“ augalus. O su eteriniais aliejais patariu elgtis ypač atsargiai, nes jie – labai koncentruotos veikliosios augalų medžiagos. Jei norisi gydymą papildyti iš augalų pagamintais preparatais, būtina konsultuotis tiek su gydančiu gydytoju, tiek su žolininku. Nesikreipdamos į specialistus moterys tiesiog praranda brangų laiką ir leidžia ligai įsisenėti. Juolab venų išsiplėtimas – tik ledkalnio viršūnė. Dažnos to priežastys – širdies vožtuvų nepakankamumas, inkstų veiklos sutrikimai, hormonų kiekio pakitimai kraujyje per nėštumą... Įvertinti visas venų patologijos, kojų nuovargio, patinimo, odos pigmentacijos pokyčių priežastis turi medikas. Pasitaiko atvejų, kai, nesuteikus chirurginės pagalbos, kyla sunkių komplikacijų arba negyjančios trofinės opos grėsmė.“

Vida Press nuotr./Kapiliarai
Vida Press nuotr.

Masažo specialistas Giedrius Čeponis: „Rytuose šia liga beveik nesergama“

„Tailande masažo mokytojas pusiau juokais, pusiau rimtai sakydavo: „Galima apsieiti be pusryčių, bet mankštą padaryti būtina!“ Rytuose žmonės labai rūpinasi savo kūno poreikiais, todėl judėjimas – neatsiejama jų gyvenimo dalis. O vakariečiai kaip elgiasi? Pabunda, išgeria kavos ir lekia į darbą. Mankštai nėra laiko... Venas stipriai veikia gyvenimo būdas, todėl kai žmogus daug sėdi ar stovi (vakariečiai tai ir daro – nuolat primeta savo kūnui statinę, jam netinkamą poziciją), įvyksta pokyčių, skatinančių venų problemas. Bet nereikėtų pulti jų operuotis, jei liga dar nėra stipriai pažengusi. Pirmiausia vertėtų pasitikrinti, ar nėra įsitempę, susitraukę kojų raumenys. Būdami tokie, jie spaudžia venų sieneles, tada kraujagyslių vožtuvai ima blogai funkcionuoti ir prastėja kraujotaka. Beje, Tailande žmonės labai stebėdavosi, kai pasakydavau, kad pas mus venų nepakankamumas, aukštas arterinis kraujospūdis – dažnos ligos. Rytiečiai tokiomis ligomis beveik neserga, o jų išvengia vadovaudamiesi nuo vaikystės skiepijamu supratimu apie sveikatą. Pavyzdžiui, ten žino: norint padėti venoms, reikia masažu atpalaiduoti ne tik kojų, bet ir (pirmiausia) pilvo raumenis, pašalinti toksinus, paskatinti energijos tekėjimą.

Vida Press nuotr./Masažas
Vida Press nuotr.

Viena akupunktūros gydytoja mane pamokė, kaip daryti venų kraujotaką skatinantį pratimą. Jis – rytietiška Vakaruose rekomenduojamo „iškelkite kojas aukštyn ir palaikykite“ atmaina. Reikia atsigulti ant nugaros, blauzdas padėti ant atramos taip, kad tarp šlaunų ir blauzdų susidarytų status kampas, o tada pakaitomis lankstyti pėdas pirmyn atgal. Darykite tai rytą vakarą: pradėkite nuo minutės, paskui po truputį ilginkite pratimo trukmę iki penkių minučių. Pratimas apsaugo venų vožtuvus nuo pernelyg drastiškos kraujo srovės ir didelio slėgio, susidarančių staiga iškėlus kojas aukštyn.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius