Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietas, kur žmonės „pamiršta numirti“, tyręs Danas Buettneris – apie sveiką gyvenimo būdą

Iš pirmo žvilgsnio, dietų įvairovė nėra blogai, tačiau, kai vieni patarimai radikaliai prieštarauja kitiems, nuspręsti, kaip maitintis, darosi sudėtinga. Daugeliui pasiryžusių keisti valgiaraštį sunkiausia atsisakyti mielų ritualų, tokių kaip rytinis kavos puodelis. Ilgaamžiškumo ekspertas amerikietis Danas Buettneris sveiką gyvenseną supranta kiek kitaip nei griežti dietologai, o jo patarimai nekonvencionalūs, netikėti ir lengvai pritaikomi.
Senutė
Senutė / Vida Press nuotr.

Šį pavasarį pasirodžiusi nauja Buettnerio knyga „The Blue Zones Solution“ pristato penkias vietas – Okinavą, Ikariją, Sardiniją, Nikojos pusiasalį ir Loma Lindą – kur žmonės tiesiog „pamiršta numirti“. Remdamasis naujausiais tyrimais ir vietinių žmonių gyvenimo būdo analize Buettneris dalijasi patarimais, kuriuos nesunku pritaikyti kasdien.

Vida Press nuotr./Danas Buettneris
Vida Press nuotr./Danas Buettneris

Patarimas Nr. 1: Sultims – ne!

Sulčių glikeminis indeksas (skaičius, nurodantis maisto poveikį gliukozės kiekiui kraujyje) beveik toks pats kaip „Coca-Colos“. „Kiekvienoje stiklinėje yra 14 gramų cukraus, todėl žmonės daro didelę klaidą galvodami „jei gersiu sultis, būsiu sveikas“. Geriau jau suvalgykite vaisių. Arba daržovę!“ – sako Buettneris. 

Patarimas Nr. 2: Ilgiems pasivaikščiojimams – taip!

Saulėtoje Sardinijoje sveikiausiai gyvena piemenys, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia kopinėdami kalnuose.

Judėti – būtina, o vaikščiojimas nereikalauja nei didelio sportinio pasiruošimo, nei ypatingos fizinės jėgos. Knygos autorius pastebi, kad visose penkiose jo analizuotose vietose žmonės yra aktyvūs ir kasdien nueina didelius atstumus. Saulėtoje Sardinijoje sveikiausiai gyvena piemenys, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia kopinėdami kalnuose.

Vida Press nuotr./Senutė
Vida Press nuotr.

Patarimas Nr. 3: Raudonajam vynui – taip!

Taurė vyno prie maisto padeda geriau virškinti ir skatina medžiagų apykaitą. „Raudonasis vynas, vartojamas su Viduržemio jūros regiono patiekalais, kartais yra sveikiau nei vanduo“, – tikina knygos autorius. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Gydymo mityba specialistė Tautvilė Šliažaitė – apie cukrų apipynusius mitus

Patarimas Nr. 4: Per daug sporto ir sudėtingų pratimų gali padaryti daug žalos

Pasak ilgaamžiškumo eksperto, žymiai sveikiau važinėti dviračiu (jis pats visur važiuoja mažu sulankstomu dviračiu, kurį net pasiima keliaudamas į užsienį!), užsiimti joga ar jau minėtu vaikščiojimu, nei vargti sporto salėse ar maratonuose. Vyras nepataria vartoti ir baltymų kokteilių, kurie neaktyviam organizmui gali tik pakenkti.

Vida Press nuotr./Moteris sporto klube
Vida Press nuotr.

Patarimas Nr. 5: Gaminkite vegetarišką maistą

Vegetariško maisto pagrindas – vaisiai, daržovės, pupelės, riešutai, viso grūdo duona, avižų košė ir avokadai. „Žuvį ir mėsą valgykite tik retkarčiais“, – prideda ilgaamžio gyvenimo tyrėjas. 

Patarimas Nr. 6: Susilaikykite nuo pieno produktų

Visų pirma, karvės pieną pakeiskite sojų pienu. „Sviestas, taukai ir kiti gyvuliniai riebalai yra tarsi radiacija: gabalėlis kelis kartus per savaitę neturėtų pakenkti, tačiau mes nežinome, kokia dozė yra saugi“, – pataria Buettneris. Sviestą galite pakeisti alyvuogių aliejumi, pataria jis.

Vida Press nuotr./Moteris geria pieną
Vida Press nuotr.

Patarimas Nr. 7: Kava ne tokia jau kenksminga 

Gera žinia kavos mylėtojams: „Kava veikia tarsi antioksidantas.“ Ikarijos gyventojai per dieną išgeria po 2–3 puodelius kavos, o sveikatos problemomis beveik nesiskundžia ir pretenduoja gyventi šimtą metų. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Trukdantys įpročiai: 15 dalykų, kurių turėtumėte nebedaryti

Patarimas Nr. 8: Nevalgykite vieni

Svarbu ne tik ką valgote, bet ir kaip, su kuo bei kiek mėgaujatės patiektu maistu. „Tikroji sveiko maitinimosi paslaptis – gera kompanija“, – smagiai priduria Buettneris.

Vida Press nuotr./Piknikas
Vida Press nuotr./Piknikas

Susidomėjote? Jūsų dėmesiui – Dano Buettnerio vaizdo paskaita apie ilgaamžiškumą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius