Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 28

Nedžiuginančius signalus Toronte gavęs Jonas Valančiūnas bando įtikti besikeisdamas

„Toronto Raptors“ vidurio puolėjo Jono Valančiūno laukia dar vienas daug kantrybės reikalaujantis NBA sezonas. Lietuvis vasarą uoliai lieja prakaitą treniruočių salėje bandydamas įgyti greičio bei staigumo ir taip prisitaikyti prie modernėjančio NBA krepšinio, tačiau „Toronto Raptors“ klubas šią vasarą atliko nerimą keliančius manevrus. J.Valančiūnas bando įtikti D.Casey, tačiau kanadiečiai abejoja, ar prie šio trenerio 23 metų 213 cm ūgio krepšininkas kada nors bus labiau vertinamas.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/„USA Toady Sports“ nuotr.

Jono Valančiūno žaidimo laikas ketvirtajame kėlinyje praėjusį sezoną buvo vienas labiausiai eskaluojamų „Toronto Raptors“ žaidimo aspektų. Treneris D.Casey nepasitiki lietuviu, kai jam reikia gintis prieš žemesnį penketą. Ypač, kai D.Casey gynybos schema pritaikyta taip, kad aukštaūgiai turi būti labai judrūs ir gintis po didelę erdvę, išskirtinai – žaidžiant „du prieš du“. Toli gražu nė vienas iš šių dalykų nėra stiprioji J.Valančiūno pusė.

Kontrargumentas treneriui – daugiau galimybių J.Valančiūnui sužibėti puolime, kai jį dengia žemesnis varžovas. Tačiau „centras“ savo žaidimo puolime dar taip nenušlifavo, jog būtų nesulaikoma jėga. Todėl lemiamomis minutėmis J.Valančiūnas laiką dažniausiai leisdavo ant atsarginių suolo.

Jono Valančiūno statistika NBA 2014-2015 m. sezoną
 Taškai  Pataikymas  Atk. kam.  Blokai  Min.
 12  57,2 proc.  8,7  1,2  26,2

Nedžiuginantys signalai

„Mes svarstome, ar jis apskritai dar turės galimybę paskutinėmis minutėmis atlikti svarbų vaidmenį šioje komandoje“, – rašo „Vice Sports“.

Kol kas D.Casey neparodė nieko, dėl ko J.Valančiūnas galėtų tikėtis svarbesnio vaidmens.

Praėjusį mėnesį strategas atsakinėjo į klausimus, kaip naudos J.Valančiūną žaidžiant prieš žemą penketą: „Norėčiau būti užsispyręs kaip ožys ir duoti J.Valančiūnui gintis prieš žemesnį ir greitesnį varžovą, tačiau šioje karjeros stadijoje jam tai padaryti dar sunku. Galbūt vieną dieną, tačiau jis to daryti dar negali. Vidurio puolėjų dienos baigėsi.“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dwane'as Casey ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Casey ir Valančiūnas

D.Casey taip pat užsiminė, kad naudodamas žemesnį penketą, jis galės lengvąjį krašto puolėją DeMare Carrollą pastumti po krepšiu, o „centru“ duos žaisti puolėjams Patrickui Pattersonui arba Luisui Scolai.

„Centrai“ netapo atgyvena

Kaip J.Valančiūnas įsipaišo „Raptors“ klubo ateities planuose, sužinosime greitai. Toronto ekipa iki spalio 31-os dienos gali su lietuviu pasirašyti naują ilgalaikę sutartį.

„Vice Sports“ rašo, kad kol kas nėra jokių ženklų, kad „Raptors“ vadovai buvo susėdę su J.Valančiūnu derybų. Kita vertus, „Raptors“ direktorius Masai Ujiri pasižymi tuo, kad informacija apie komandos veiksmus dažniausiai nenuteka į viešumą, iki kol ji nebūna paskelbta oficialiai.

Jei vis dėlto „Raptors“ nuspręs nepratęsti sutarties, po 2015–2016 metų sezono J.Valančiūnas taps laisvuoju agentu ir kitą vasarą sulauks kitų komandų dėmesio.

„Vice Sports“: „Puolime J.Valančiūnas niekada nebus pagrindinis žaidėjas. Tik ne komandą treniruojant D.Casey ir ne su tokiais perimetro žaidėjais.“

D.Casey neklysta bandydamas prisitaikyti prie modernėjančio NBA krepšinio su žemu penketu, bet „centrai“ lygoje dar tikrai netapo atgyvena.

Robinas Lopezas pasirašė ketverių metų 54 mln. JAV dolerių sutartį su „New York Knicks“, Omeras Ašikas sudarė penkerių metų 60 mln. sutartį su „New Orleans Pelicans“. Vidurio puolėjai turi savo vertę, todėl jei J.Valančiūnas kitą vasarą taps laisvuoju agentu, turėtų uždirbti panašiai arba dar daugiau.

Už tokią kainą „Raptors“ nereikėtų iš J.Valančiūno reikalauti superžvaigždės statusą atitinkančio žaidimo. Jei lietuvis ir toliau tobulės, pridės pataikymą iš vidutinio nuotolio ir bus stabilesnis gynyboje, aukštaūgis taps vertingu krepšininku.

Porininkas gynyboje

Nors „Raptors“ pasipildė dviem aukštaūgiais L.Scola ir Bismacku Biyombo, J.Valančiūnas išlieka vieninteliu rimtu komandos vidurio puolėju.

„Raptors“ J.Valančiūnui ieškos tinkamos poros gynyboje. Starto penkete lietuvis turėtų žaisti su P.Pattersonu. Jiems lengvojo krašto puolėjo pozicijoje padės gynybos specialistas D.Carrollas.

„Scanpix“ nuotr./DeMarre Carrollas
„Scanpix“ nuotr./DeMarre Carrollas

Be to, gali keistis „Raptors“ gynybos schemos, nes Toronto klubas pakeitė už gynybą atsakingą asistentą ir pasamė Andy Greeną.

Tomui Thibodeau asistavęs „Chicago Bulls“ asistentas bandys išnaudoti J.Valančiūno stipriąsias puses.

Pasmerktas stebėti?

„Puolime J.Valančiūnas niekada nebus pagrindinis žaidėjas. Tik ne komandą treniruojant D.Casey ir ne su tokiais perimetro žaidėjais“, – rašo „Vice Sports“.

J.Valančiūnas lemiamu metu galėtų tikėtis daugiau kamuolių tuo atveju, jei savo žaidimu pritrauktų du besiginančius varžovų žaidėjus ir sukurtų erdvės „Raptors“ metikams.

Net jei ir lietuvis patobulės, tokia „Raptors“ sudėtis signalizuoja, kad J.Valančiūno vaidmuo kitą sezoną turėtų būti toks pat, kaip pirmuosius trejus metus NBA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Tai gali būti skausminga sirgaliams, bet taip nutinka, kai žaidėjas tobulėja viena, o komanda – kita kryptimi. „Raptors“ komanda neturi prabangos žaisti lėtesnį krepšinį ir aukoti galimybę kovoti dėl skambesnių pergalių.

Jei D.Casey darys taip, kaip ir kalba šią vasarą, pamatysime panašų J.Valančiūną, kaip ir anksčiau.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius