Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permėje uždaromas paskutinis Rusijos muziejus, rodęs rusams Gulago siaubą

Muziejus, skirtas sovietinių laikų politinių represijų aukų pagerbimui, yra uždaromas po kelių mėnesių spaudimo iš Kremliaus, skelbia „The Moscow Times“. „Perm-36“ muziejus – vienintelis toks, įkurtas buvusio Gulago kalėjimo teritorijoje, nebetęs savo veiklos ir pradės likvidacijos procesą, paskelbė muziejaus atstovai.
Permės Gulago muziejus.
Permės Gulago muziejus. / „Facebook“ nuotr.

Šis uždarymas netiesiogiai susijęs ir su tuo, kad Rusijoje, pastarųjų apklausų duomenimis, Stalino darbams po ilgų metų vėl pritaria daugiau nei pusė šalies gyventojų (52 proc.). Prie to prisideda ir dabartiniai Kremliaus vadai, nevengiantys pateisinti Stalino represijų ir pabrėžiantis jo laikų karinę galią.

Rusijos valdžios pasiųsti inspektoriai jau kelis mėnesius terorizavo „Perm-36” muziejų, ieškodami įvairiausio pobūdžio pažeidimų.

Skelbiama, kad inspektorių dėmesį atkreipė „susirūpinusio žiūrovo skambutis“, kuris per Kremliaus valdomos NTV televizijos laidą „Penktoji kolona“ pastebėjo, jog šiame muziejuje yra teisinami „prieš Sovietų Sąjungą kovoję Lietuvos ir Ukrainos patriotai, kalinti šiame kalėjime“.

Kučino kaime (Permės sritis) įkurtas muziejus skelbia, kad visi bandymai tartis su vietos valdžia dėl politinėms Sovietų Sąjungos represijoms pasmerkti skirto muziejaus išsaugojimo pasirodė nevaisingi.

„Visi bandymai nuėjo veltui“, – skelbia muziejaus išsaugojimu susirūpinę žmogaus teisių aktyvistai, pabrėžiantys, jog vietos valdžia juto didelį spaudimą iš nacionalistiškai nusiteikusių jėgų.

„Nuo 2012 metų vietos valdžios požiūris pasikeitė drastiškai. Sustojo ir finansavimas, skirtas patalpų restauravimui, ir nutilo visos kalbos apie bandymus įtraukti šį muziejų į UNESCO paveldo sąrašą“, – liūdnai konstatavo uždaromo muziejaus darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius