-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karo ekspertas Philipas A.Karberis: „Silpniausia Rusijos armijos vieta – kariai“

Lietuvoje viešėjęs Džordžtauno universiteto profesorius, karo ekspertas bei Potomac fondo prezidentas, daktaras Philipas A.Karberis pripažįsta, kad jam tik kelis kartus pavyko nuspėti Kremliaus veiksmus.
Philipas A. Karberis
Philipas A. Karberis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Matau dvi galimybes. Arba tas vyrukas yra genijus, kuris sėdi ir numato dvidešimt septynis ėjimus į priekį, arba jis tėra žmogus, kuris mėgsta stebinti ir moka tai daryti. Manyčiau, kad antrasis variantas arčiau tikrovės“, – ironizuodamas teigė Ph.A.Karberis.

Rusija pasinaudojo galios vakuumu

„Matau dvi galimybes. Arba tas vyrukas yra genijus, kuris sėdi ir numato dvidešimt septynis ėjimus į priekį, arba jis tėra žmogus, kuris mėgsta stebinti ir moka tai daryti. Manyčiau, kad antrasis variantas arčiau tikrovės“, – ironizuodamas teigė Ph.A.Karberis.

Jo manymu, dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos administracija neįvertino fakto, kad patraukus karines pajėgas iš Irako ir tik stebint karą Sirijoje susidarys galios vakuumas, kuriuo pasinaudos tie, kurie siekia dar didesnės sumaišties regione.

„Prisipažinsiu, aš buvau iš tų žmonių, kurie viešai rėmė kovą prieš talibus Afganistane. Po rugsėjo 11-osios buvo aišku, kad nesudavus smūgio Osamai bin Ladenui ir jį remiančioms jėgoms bus atvertos durys chaosui. Bet visai kita kalba buvo su Iraku“, – prisiminė ekspertas. „Aš nemačiau priežasčių, kodėl mes turėtume atakuoti Iraką ir veltis į kovą su Sadamo Husseino pajėgomis. Nutiko tai, ko aš labiausiai ir bijojau – įsivėlėme į karą, praradome daug žmonių ir užsimetėme atsakomybę“, – aiškino jis.

„Bet mes tai padarėme. Prabėgo dešimt metų, ir Amerikos žmonės pavargo nuo šio proceso, bet aš kartojau, kad jei jau nusprendėme veltis, negalime atsitraukti staiga – paliksime vakuumą ir prasidės tikrai rimti neramumai. Deja, bet taip ir nutiko. Tai buvo neišvengiama“, – konstatavo JAV saugumo strategiją kurį laiką formavęs ekspertas.

„Po to, mes praleidome pusmetį tiesiog stebėdami, kaip lyg ant mielių auga „Islamo valstybė“. Vėliau buvo nuspręsta paremti prieš al-Assado režimą kovojančius sukilėlius. Išleidom pusę milijardo dolerių, kad parengtume kelis karius. Ką aš jums galiu pasakyti?.. Žmonės toje administracijoje nemąsto karinės strategijos kontekste. Tas pats galioja ir Ukrainai“, – griežtai vertino Ph.A.Karberis.

„Prezidento nacionalinio saugumo patarėjai turi minimalistinį planą, žaisdami su Rusija katės ir pelės žaidimą. Pasakysiu dar griežčiau, nemanau, kad prezidentas ar jo patarėjai supranta modernios karybos reikalus“, – konstatavo ekspertas.

Ph.A.Karberis pažymėjo, kad jis neabejoja šios administracijos gera valia, bet nemano, jog jiems užtenka ekspertinių gabumų.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad iniciatyva Sirijoje ir net Irake pereina į Rusijos rankas, Ph.A.Karberis sakė: „Jei jiems pasiseks – taip“.

forum-ekonomiczne.pl nuotr./Philippas Karberis
forum-ekonomiczne.pl nuotr./Philippas Karberis

Planas – sunaikinti silpnąją grandį

„Putinas nėra kvailas vyrukas ir nors tai etine prasme nėra teisinga, bet aš išdėstysiu, kaip įsivaizduoju jo planą“, – braižydamas schemą ant popieriaus pasakojo ekspertas. „Centre mes turime Assado režimą, šalia jo – auganti „Islamo valstybės“ galia ir silpstanti opozicija. Jūsų tikslas – išsaugoti įtaką – ką jūs naikinate pirma? Blogiukus ar silpną opoziciją? Žinoma, kad pirmiausia jūs imsitės silpnesnės grandies. Aš manau, kad tai dabar ir vyksta. Tokiu atveju, Putino strategija turi prasmės“, – dėstė Ph.A.Karberis.

Pasiteiravus, ar vėlesnis „Islamo valstybės“ bombardavimas gali priversti Vakarus bendradarbiauti su Kremliumi, pamiršus karą Ukrainoje ir sunaikintą provakarietišką opoziciją, profesorius po ilgos pauzės tarė: „Aš tikiuosi, ne“. „Tikitės?“, – pasitikslinau. „Bijau, kad neturiu kito atsakymo“, – liūdnai šyptelėjęs tarė Ph.A.Karberis.

„Bijau, kad neturiu kito atsakymo“, – liūdnai šyptelėjęs tarė Ph.A.Krameris.

Kalbėdamas apie Ukrainą, ekspertas pabrėžė, kad Rusija dabartinėmis sąlygomis yra pajėgi kariauti du karus – ir Ukrainoje, ir Sirijoje. „Mes nežinome, ką nusprendė Putinas, bet tie kariniai lėktuvai, kurie dabar mėto bombas Sirijoje, prieš tai stovėjo valandos kelio atstumu nuo Minsko susitarimų zonos“, – sakė jis.

„Bet turėkime galvoje vieną dalyką, tie pajėgumai, kuriuos jis naudoja Sirijoje, nėra reikalingi kovai Rytų Ukrainoje. Jei jie nuspręs Sirijoje pradėti antžeminę operaciją, naudoti specialiąsias pajėgas, tada gali būti, kad teks dalį pajėgų atitraukti iš konflikto Ukrainoje zonos. Jei šiuo metu ir yra kažkokia jungtis tarp Sirijos ir Ukrainos konfliktų, tai nebent psichologinis nusiteikimas, kad negalima kovoti dviejų karų tuo pačiu metu“, – kalbėjo Ph.A.Karberis.

„Manau, kad tie pasikeitimai, kuriuos matome dabar, yra poslinkis nuo kruvino karo iki įšaldyto karo, kuris bet kada gali būti ir vėl atgaivintas“, – konstatavo profesorius.

Grėsmė Lietuvai auga

Iš eksperto lūpų nuskambėjo ir perspėjimas Lietuvai. „Skelbiama, kad Putinas daro didelį spaudimą Baltarusijos prezidentui Lukašenkai, kad būtų leidžiama įkurti ne tik karines oro bazes, bet ir antžemines jo šalies teritorijoje. Tuo pat metu trys „Zapad“ karinės pratybos (1999, 2009 ir 2013 metais) simuliavo Baltijos šalių ir Lenkijos užėmimą. Prieš kelias savaites jie paskelbė, kad bus kuriamos dvi naujos armijos, kurios dislokuotos į vakarus nuo Maskvos. Viena jų – tankų armija, tai yra keturios-penkios brigados. Jei šie vaikinai pasirodys prie jūsų sienų, laiko reakcijai turėsite labai mažai“, – perspėjo Ph.A.Karberis.

Tiesa, ekspertas pabrėžė, kad karių skaičių auginanti Rusija vis dar neišsprendė jų parengimo problemos. Kariai tebelieka silpniausia Rusijos armijos vieta.

Tiesa, ekspertas pabrėžė, kad karių skaičių auginanti Rusija vis dar neišsprendė jų parengimo problemos. Kariai tebelieka silpniausia Rusijos armijos vieta. „Sovietų Sąjungos karinės galios pike jie turėjo penkis milijonus vyrų, žinoma, ne visi jie buvo rusai, bet vis vien – galinga armija. Dabar jų pajėgos tėra 50 procentų didesnės nei Ukrainos. Nuo Sachalino iki Sibiro jie nesurenka karių, kai kuriuose būriuose trūksta mažiausiai trečdalio karių. Daugelis tų, kurie yra, tėra apmokyti tik pačių pagrindų“, – sakė Potomac fondo prezidentas.

„Didžiausia jų silpnybė – žmonės. Jie neturi turėti 80 puikiai ginkluotų ir treniruotų brigadų, bet jie sunkiai surenka ir aštuonias. Jiems trūksta savanorių, o jų šauktiniai nėra motyvuoti, nėra gerai parengti ir nelabai nori stoti į tikrą kovą. Būtent todėl Putinas ir nemeta jų į kovą – jie taip prastai išsilavinę taktiškai, kad kovoje nuostoliai būtų milžiniški“, – konstatavo ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius