Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 01

Algirdas Butkevičius: streiką tautinių mažumų mokyklose skatina LLRA

Streikuoti tautinių mažumų mokyklų mokytojus ir moksleivius skatina kai kurie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) politikai, teigia premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Manau, kad šį streiką paskatino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kai kurie politikai. Vargu ar tai kas nors galėtų paneigti. Noriu labai aiškiai pasakyti, kad tai yra politikavimas“, – antradienį LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jis atmetė streiko rengėjų reikalavimus panaikinti suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą, 50 proc. padidinti mokinio krepšelį tautinių mažumų mokyklose, įvesti privalomą lenkų (gimtosios) kalbos egzaminą.

A.Butkevičiaus teigimu, lietuvių kalbos egzamino rezultatai parodė, kad jį geriau išlaikė lenkiškas mokyklas lankantys moksleiviai nei lietuviškas. Jo duomenimis, mokyklų, kur dėstoma lenkų kalba, lietuvių kalbos egzamino neišlaikė tik 2,7 proc. mokinių, o mokyklų su lietuvių dėstomąja kalba – 5,3 procento.

„Reikalavimas įvesti privalomą lenkų kalbos egzaminą lenkų tautinei mažumai, tai teisiškai žiūrint būtų pažeidimas. Lenkų tautinių mažumų vaikai privalėtų laikyti papildomą egzaminą, ir tai, mūsų manymu, jau yra diskriminacija“, – sakė premjeras.

Pasak jo, tautinių mažumų mokyklos jau dabar gauna geresnį finansavimą.

„2014 metais Šalčininkų rajono moksleiviui teko 2224 eurai, o šalies vidurkis sudaro 1604 eurus“, – teigė jis.

Prezidento patarėja Rūta Kačkutė Žinių radijui pabrėžė, kad tautinių bendrijų švietimo padėtis Lietuvoje yra viena geriausių Europos Sąjungoje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tautinių mažumų mokyklų piketas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tautinių mažumų mokyklų piketas

„(...) nes ugdymosi sąlygos yra sudarytos lenkams, rusams, baltarusiams ne tik, kad jie gali mokytis savo gimtosios kalbos, bet jie gali mokytis savo gimtąja kalba ir kitų dalykų nuo darželio iki aukštosios mokyklos“, – teigė ji.

„Labai nesinorėtų, kad tautinių bendrijų mokyklas lankantys vaikai taptų politinių žaidimų įkaitais“, – akcentavo R.Kačkutė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija penktadienį pranešė, kad nuo rugsėjo lenkiškos ir rusiškos mokyklos surengs streiką, reikalaudamos panaikinti suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą ir pusantro karto padidinti mokinio krepšelį tautinių mažumų mokyklose. Pranešta, kad streiku bus reikalaujama atšaukti 2011 metais priimtas įstatymo pataisas.

Pranešimą spaudai išplatino Lietuvos lenkų rinkimų akcija, jo autoriais įvardijami „Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai“, „Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumas“ ir „Komitetai mokykloms apginti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius