Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 29

„Beraščių juodaodžių“ Lietuvoje nenorintis Seimo narys Kęstutis Masiulis: nekenčiu rasistų

„Beraščiai juodaodžiai“ – tokį terminą pabėgėliams, kuriuos gali tekti priimti Lietuvai, pritaikė Seimo narys, konservatorius Kęstutis Masiulis.
Kęstutis Masiulis
Kęstutis Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Savo pareiškime politikas tvirtina neįžvelgiantis rasizmo požymių – ir pats tikina jaučiąs neapykantą rasistams.

Pyko ir ant Briuselio, ir ant premjero

Ketvirtadienį K.Masiulis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo pasvarstymais apie Lietuvai skirtą pabėgėlių kvotą, kuri, jo nuomone, yra neadekvati.

Dabar, kai reikia pasidalinti beraščiais juodaodžiais, tai Lietuvai to gero atseikėja penkis ar net dešimt kartų gausiau, nei priderėtų, – parašė K.Masiulis.

„ES siūlymuose dažnai pasigendu ir elementarios logikos ir deramo teisingumo. Štai sako, kad reikia (jei apskritai reikia) solidariai pasidalinti Afrikos pabėgėlius ir ES biurokratai Lietuvai perša 710 žmonių. ES gyvena 500 mln. gyventojų, Lietuvoje – 3 mln.

Nesunku paskaičiuoti, kad skirstant proporcingai šalies gyventojų skaičiui, tai Lietuvai tektų priglobti 240 pabėgėlių. Jei atsižvelgtume dar į mūsų valstybės mažesnį ekonominį pajėgumą, nuo ES vidurkio ketvirčiu atsiliekantį BVP, dvigubai – trigubai mažesnius atlyginimus – tai ta dalis turėtų būti dar ženkliai ir labai ženkliai menkesnė!“ – rašo K.Masiulis.

Čia jis piktinasi ir premjero Algirdo Butkevičiaus, ir Briuselio pozicija.

„Tačiau, kai reikia tuos ES šalių skirtumus lyginti, tarkime mokant subsidijas žemdirbiams – gauname dvigubai mažesnes išmokas nei vakariečių ūkininkai (ir nors protestuodami nuryjame šią neteisybe, neapsimetame, kad ta neteisybė skirtumus lygina). O dabar, kai reikia pasidalinti beraščiais juodaodžiais, tai Lietuvai to gero atseikėja penkis ar net dešimt kartų gausiau, nei priderėtų. Kažkaip labai jau silpnai mūsų interesus gina Butkevičius, o juk galėtų ta proga daug ką išrėžti“, – teigia K.Masiulis.

15min.lt/Kęstučio Masiulio įrašas apie „beraščius juodaodžius“
15min.lt/Kęstučio Masiulio įrašas apie „beraščius juodaodžius“

„Beraščiai juodaodžiai“ virto „egzistuojantį sociumą dezintegruojančiais asmenimis“

Šis politiko įrašas „Facebook“ sukėlė pasipiktinimo bangą. O 15min.lt žurnalisto viešo raginimo atsiprašyti už savo žodžius sulaukęs K.Masiulis atkirto, esą jokių rasizmo požymių čia nėra.

„Mielas kovotojau už politkorektiškumą. Ar tik Jūsų politkorektiškumas nėra tariamas, turi kokį turinį? Pasigilinkite. Aš šiuos žodžius parašiau gana sąmoningai, norėdamas pabrėžti, kad yra beveik 100 proc. tikimybė, kad per jėgą dirbtinai, lyg kokios prekės ar kroviniai, lyg mūsų Sibiro tremtinai, paskirstyti ir atkeldinti žmonės bus šiame krašte maksimaliai dezintegruoti visokiais požiūriais – išsilavinimu, kalbos žiniomis, darbo ir socialiniais įgūdžiais.

Jei mano išsilavinimas nešlubuoja, tai tokius asmenis, kuriems reikia labai ir labai mokytis, kad sugebėtų adekvačiai orientuotis ir tinkamai elgtis, edukologai nevadina labai išsilavinusiais... O jei jie nesilavins, bet tiesiog čia perkels savo kitoje kultūroje susiformavusius elgesio stereotipus, tai turėsime naujus čigonynus – savotiškus getus. Na, o kad jie bus juodaodžiai – net neabejoju. Bet tai tik antraeilis dalykas, kuris manęs nelabai jaudina“, – atrašė konservatorius.

Savo atsakyme K.Masiulis taip pat pridūrė jaučiąs neapykantą rasistams, bet pažadėjo pakeisti terminą „beraščiai juodaodžiai“ į kitą sąvoką.

„Tad gal atsisakykite tuščio, tariamo politkorektiškumo tokioje vietoje, kur jis visai nedera, bet pasistenkite suprasti lakoniško įrašo turį. Nesu joks rasistas ir jų netgi neapkenčiu. O kad be reikalo nesidirgintų net ir tekstą skaitantys tik paviršutiniškai, šiuos žodžius pakeisiu“, – teigė K.Masiulis.

Tokia politiko replika čia pat sulaukė žurnalisto Vykinto Pugačiausko reakcijos.

„Šiaip didžiausius pabėgėlių srautus generuoja Sirijos konfliktas, kur juodaodžių iki šiol nelabai pastebėta. Per Libiją keliauja, teisybė, tik dalis jų, bet dar ir daug pabėgėlių iš islamiškų Šiaurės Afrikos regionų, kurie irgi iki šiol juodaodžiai nebuvo. Žodžiu, juodaodžiai arabai gyvens čigonynuose. Neapykanta rasizmui akivaizdi“, – ironizuoja V.Pugačiauskas.

Na, o pažadą perrašyti pasisakymą apie juodaodžius K.Maisulis ištesėjo. Penktadienio rytą Seimo nario „Facebook“ paskyroje „beraščiai juodaodžiai“ pakeisti kitu terminu: „egzistuojantį sociumą dezintegruojantys asmenys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius