Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 30

Gražina Leščinskienė: Lietuva gali priversti norvegus grąžinti man sūnų

Norvegijoje motinystės teisių netekusi Gražina Leščinskienė teigia, kad atsirado šansas jai sūnų Gabrielių susigrąžinti – Norvegijos to oficialiai turėtų paprašyti Lietuvos valstybė, pranešė LNK „Žinios“.
Gražina Leščinskienė, Gabrieliaus mama
Gražina Leščinskienė, Gabrieliaus mama / TV 3 Play iliustr.

G.Leščinskienės motinystės teisių atėmimas jau yra apskųstas Norvegijos teismui. Moteris Norvegijoje susitiko ir su šalies vaiko teisių apsaugos tarnybos „Barnevernet“ atstovais, su kuriais kalbėjo apie galimybę susigrąžinti sūnų.

G.Leščinskienė telefonu LNK sakė, kad ji net negali susitikti ar pasikalbėti telefonu su sūnumi – esą baiminamasi, kad jis išsiduotų, kur dabar gyvena.

„Jie pasakė, kad jeigu valstybė prašytų ar pareikalautų grąžinti vaiką, tai jie tada būtų bejėgiai“, – sakė moteris. Jos teigimu, toks precendentas jau buvo su Indija.

Pagrobimas nepavyko

G.Bumbulio paiešką Norvegijos policija paskelbė sausio 26 dieną. Policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Buvo skelbiama, kad prie boulingo klubo nenustatytos tapatybės vyro vaikas buvo įsodintas į tamsiai žalią furgoną ir išvežtas.

„Jie pasakė, kad jeigu valstybė prašytų ar pareikalautų grąžinti vaiką, tai jie tada būtų bejėgiai“, – sakė moteris.

Antradienį vaiką surado Švedijos pareigūnai. Jį į Lietuvą bandė parvežti G.Leščinskienės brolis. Jis tikino tai daręs savo iniciatyva. Kaip paaiškėjo vėliau, berniukas jau kitą dieną buvo grąžintas į Norvegiją, prieš tai nė neinformavus apie tai Lietuvos. Dėl to Lietuvos Užsienio reikalų ministerija Švedijai išsiuntė notą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tikino, kad bus daroma viskas, kad berniukas būtų grąžintas gyventi į Lietuvą, o jo globos teisės perduotos močiutei.

Norvegijoje gyvenantys lietuviai dėl istorijos pasidalijo į dvi dalis. Vieni dėl Gabrieliaus likimo rengė protesto akcijas, o kiti, kaip, pavyzdžiui, Bergeno lietuvių bendruomenė, išplatino pranešimą, kuriuo smerkia apie Norvegiją platinamą „tendencingą dezinformaciją“ ir pasisako prieš kurstymus imtis nelegalių veiksmų.

Vasario 9 dieną Norvegijos Miorės ir Rumsdalės apskrities komisija nusprendė, kad septynmečiui Gabrieliui nebūtų saugu augti su mama G.Leščinskiene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius