Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 28

Liberalai nustebę ir dėl „Icor“ atsiradimo milijardiniame projekte, ir dėl saviškio vaidmens

Vilniaus valdžia tikina, jog 15min.lt ir Estijos leidinio „Aripaev“ atskleista informacija apie pakitusius būsimos sostinės atliekų rūšiavimo gamyklos savininkus dabartiniams sostinės vadovams buvo it žaibas iš giedro dangaus.
Statoma Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla tapo „Icor“ nuosavybe
Statoma Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla tapo „Icor“ nuosavybe / 15min nuotr.

Liberalai prisiekinėja nežinoję, kad pusė projekto priklauso koncernui „Icor“, o akcininkų kaitos procese dalyvavo ir jų partietis.

Tuo pačiu metu permainos drebina projektą kuriuojančią bendrovę VAATC: Vilniaus ir aplinkinių savivaldybių valdomos įmonės vadovas Lukas Andronavičius traukiasi iš pareigų, o atliekų rūšiavimo gamyklos projektas gali pareikalauti papildomų lėšų iš kiauros Vilniaus kišenės.

R.Šimašius: „Icor“ įlipo „per langus“

Sostinės meras Remigijus Šimašius į 15min.lt tyrimą reagavo pareikšdamas, jog „Icor“ į milijardu litų vertinamą projektą įsisuko „per langus“.

„Icor“ grupė prie savivaldybės projektų veržiasi jei ne per duris, tai per langus. Štai prieš pusmetį tapo savininke įmonės, kuri turi minimalų įstatinį kapitalą, ir kuri stato bei operuos atliekų rūšiavimo gamyklą. Pati gamykla keistais būdais keisto konkurso būdu įžengė į Vilnių. Net statybų grafikai sudėlioti, prasilenkiant su ES finansavimo grafikais, ir atsakingos, jei bus nespėta, lieka Vilniaus bei aplinkinės savivaldybės. Buvęs meras ir „Icor“ vadovai sakė, kad viską gali beveik trečdaliu pigiau padaryti (nors savivaldybė būtent tokį konkursą paskelbė ir sutartis pasirašė). Tai čia prieš rinkimus, reikia suprasti, tas trečdalis ir buvo visa savininkų pasikeitimo esmė?“ - socialiniame tinkle „Facebook“ klausia R.Šimašius.

Anot jo, Linas Kvedaravičius atliekų rūšiavimo gamyklos projektą „prižiūri, kad bent darbai ten vyktų ir nebūtų chaltūros“.

„Netgi yra šansų, kad ilgai stabdyta statyba bus laiku užbaigta ir neteks grąžinti ES paramos. Atliekų tvarkymo planas, kurį patvirtinsime po mėnesio, irgi perdarytas taip, kad tiktų vilniečiams, o ne vienai ar kitai įmonei“, - užsimena R.Šimašius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius užsimena, kad atliekų rūšiavimo gamyklos projektas gali prarasti dalį jam skirtos ES paramos
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius užsimena, kad atliekų rūšiavimo gamyklos projektas gali prarasti dalį jam skirtos ES paramos

L.Kvedaravičius: apie akcininkus nežinojome

Už projektą atsakingos įmonės VAATC stebėtojų tarybos narys, vicemeras L.Kvedaravičius 15min.lt teigė, kad informacija apie „Icor“ dalyvavimą projekte buvo netikėta.

„Apie akcininkus tikrai nesu informuotas ir, tiesą sakant, prie tokios informacijos ir neprieinu“, - sakė politikas.

Anot jo, bendrovė „Energesman“, vykdanti atliekų rūšiavimo gamyklos projektą, neinformavo apie akcininkų kaitą.

„Kai bendravome su pačia įmonės vadovybe, mes klausėme, kas yra akcininkai. Bet kad akcininkų pasikeitimų buvo – informacijos mes neturėjome. Iki šios dienos“, - kalbėjo vicemeras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius teigia negavęs informacijos apie „Energesman“ akcininkų kaitą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius teigia negavęs informacijos apie „Energesman“ akcininkų kaitą

Saviškio vaidmens nevertina

„Energesman“ akcininkų kaitos procese dalyvavo ir liberalas Gediminas Vnarauskas, šiemet kandidatavęs į Švenčionių rajono tarybą. Vis dėlto partiečio vaidmens „Energesman“ akcininkų kaitos istorijoje L.Kvedaravičius kol kas nenori vertinti.

„Asmeniškai aš jo nepažįstu, tai negaliu komentuoti. Neteko su juo bendrauti ir tikrai negalėčiau komentuoti šito dalyko“, - teigė liberalas.

Politikas tikina neturėjęs jokių žinių ne tik apie „Icor“ ar G.Vnarausko, bet ir apie Algirdo Brazausko anūkės vyro Rolando Amšiejaus dalyvavimą „Energesman“ valdyme.

Čia, kaip sakant, naujiena po naujienos.

„Kas yra savininkai – tai man šiandien yra naujiena. Įvertinsime, be abejo ir šitą aplinkybę. (…) Čia, kaip sakant, naujiena po naujienos“, - pridūrė pašnekovas.

Nuo komentarų apie partiečio dalyvavimą „Energesman“ valdyme susilaiko ir R.Šimašius. Vis dėlto, jei „Icor“ pabaigs žadamą restituciją ir grąžins akcijas buvusiems savininkams, tarp jų turėtų būti ir G.Vnarauskas, ir tikrai ne su mažiausia akcijų dalimi.

Įmonės vadovas traukiasi

L.Kvedaravičius taip pat patvirtino, kad praėjusią savaitę VAATC valdyba patvirtino bendrovės vadovo L.Andronavičiaus prašymą atleisti jį iš pareigų. Įmonės vadovas esą traukiasi „šalių susitarimu“ ir laikinai eis pareigas iki jam bus rasta pamaina.

„Šiuo metu direktorius laikinai eina pareigas. O naujo direktoriaus šiek tiek reikės lukterėti. Lauksime to vadovo, kuris prisiiims atsakomybę už tos įmonės veiklą“, - teigė vicemeras.

Paklaustas, ar L.Andronavičiaus pasitraukimas susijęs su įmonę pastaruoju metu gaubiančiais skandalais, politikas tiesaus atsakymo išvengė.

Aš manau, kad direktorius padarė teisingą sprendimą, teigia L.Kvedaravičius.

„Aš manau, kad direktorius padarė teisingą sprendimą, kad įmonė toliau sėkmingai gyventų ir vystytųsi. Ji turi skaidriai ir aiškiai veikti, kad mažiau būtų politizavimo. Per daug politikos yra šiukšlių versle, ir tai mums kelia nerimą“, - sakė L.Kvedaravičius.

Gali prireikti papildomų pinigų

15min.lt žiniomis, atliekų rūšiavimo gamyklos projektas susiduria su finansavimo sunkumais. L.Kvedaravičius neslepia, kad gali atsirasti papildomas lėšų poreikis – bet ne dabar.

„Šiai minutei to poreikio tikrai nėra, nes projektas kol kas vykdomas pagal grafiką. Norėtųsi, kad tas grafikas, be abejo, neatsiliktų nuo numatytų terminų. O kaip ten bus, matysim rudenį. Visas pastangas dedame, kad tas projektas neužgultų savivaldybės papildomų lėšų našta“, - sakė vicemeras.

Anot jo, būta informacijos, kad projektui gali pritrūkti kelių dešimčių milijonų litų, tačiau dabar skaičiuojamas galimas lėšų poreikis gerokai mažesnis.

„Mus labai jaudina pačios gamyklos pastatymas, kad galėtume įgyvendinti valstybinę programą ir atliekų tvarkymo planą, kuriame yra numatyta, kad šita gamykla veiks jau nuo kitų metų. Tai mums yra svarbiausia užduotis. (…) Buvo kalba, kai mes atėjome (į valdžią – aut. past.), buvo informacija apie 25 mln. Lt – kad gali būti tokia našta. Šiai dienai mes matome, kad jeigu nesuskubsime visko padaryti, tai yra apie 500 tūkst. eurų. Sumos tikrai sumažėjusios“, - ramino L.Kvedaravičius.

Paklaustas, ar numatoma peržiūrėti įmonės eksploatavimo kainą, kuri, iki 2033 m., turėtų siekti daugiau kaip 840 mln. Lt, vicemeras teigė, kad tai gali būti darom artimiausiu metu.

„Tai, be abejo, labai didelė suma. Kol kas klaustukų daug. Vienas dalykas – pastatyti gamyklą. Kitas dalykas – ją eksploatuoti. Čia bus, matyt, labai susiję klausimai. Matyt, artimiausios ateities sprendimo dalykai: ar įmonė, kuri stato, tinkamai galės eksploatuoti. Be abejo, žiūrėsime ir į statybos procesą“, - svarstė L.Kvedaravičius.

Kontrolę perėmė per savo tėvus

Primename, jog 15min.lt ir Estijos leidinio „Aripaev“ žurnalistų atliktas tyrimas atskleidė, kad pusė „Energesman“ akcijų faktiškai priklauso „Icor“. Didžiausia bendrovės akcininkė yra Estijoje registruota kompanija „Oilwide“, o ją per įmonių grandinę oficialiai valdo „Icor“ savininkų Andriaus Janukonio, Lino Samuolio ir Gintauto Jaugielavičiaus tėvai.

15min.lt nuotr./Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos kontrolės – „Icor“ rankose
15min.lt nuotr./Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos kontrolės – „Icor“ rankose

„Icor“ pripažįsta prieš metus perėmęs pusę „Energesman“ akcijų. Tačiau koncernas tikina, kad tai buvo mainai su projekto vykdytojais, kuriems už pusę „Energesman“ kontrolės sutarta duoti analogišką dalį „Icor“ planuojamos atliekų deginimo gamyklos. Vis dėlto šiam projektui žlugus, anot „Icor“, jau pradėtas restitucijos procesas ir „Energesman“ akcijos bus grąžintos ankstesniems savininkams. Ankstesniajame „Energesman“ akcininkų sąraše, iki „Icor“ įžengimo, figūravo ir liberalas G.Vnarauskas. Jam priklausė 20 proc. įmonės akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius