-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 04

Mokytojų profsąjunga ir moksleiviai kategoriški: siūlymas ilginti mokslo metus – nesąmonė

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siūlymas palaipsniui iki birželio vidurio pratęsti mokslo metus, nepatinka ne tik moksleiviams, bet ir pedagogų profsąjungai. Anot jų, pasiūlymo autoriai nepagalvojo, kad birželio pradžioje vyksta egzaminai, todėl mokytojams tektų galvoti, kaip persiplėšti. Be to, sutrumpėtų ir taip greitai perdegančių mokytojų atostogos.
Egzaminų stresas
Moksleivė / Fotolia nuotr.

Ministerija tikina, kad visiems bus geriau

ŠMM antradienį paskelbė, kad prailginus mokslo metus būtų tolygiau paskirstytas mokymosi krūvis, moksleiviai turėtų daugiau laiko įtvirtinti gebėjimus ir žinias.

Siūloma, kad kiti mokslo metai baigtųsi birželio 10 dieną, o 2016–2017 mokslo metai – birželio 16 dieną. Kaip praneša ŠMM, dabar 6–11 klasių mokiniai mokosi iki birželio 5 dienos. Šių mokslo metų trukmė nesikeičia.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Moksleiviai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Moksleiviai

Lietuvoje mokslo metai trunka 34 savaites. Daugumos Europos šalių bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai mokosi 37–40 savaičių per metus.

„Nors Lietuva pagal mokinių pasiekimus nepatenka tarp geriausiųjų šalių, tačiau pagal tai, kiek mokiniai užtrunka ruošdami namų darbus, esame pirmajame dešimtuke kartu su Rusija, Kazachstanu, Italija, Airija, Rumunija ir kt. šalimis. Tolygiau paskirsčius mokymosi krūvį, mokiniams nereikėtų tiek daug laiko skirti namų darbams“, – teigiama ŠMM pranešime.

Koreguoti mokslo metų trukmę siūloma esą įvertinus kitų šalių patirtį, mokinių pasiekimų ir mokymosi trukmės santykį bei pedagogų pastebėjimus, kad dabar per mokslo metus ne visi spėja įgyvendinti  numatytą programą, tenka nuolat skubėti, suspausti ugdymo turinį.     

Be to, jeigu mokiniai birželį būtų ilgiau užimti mokykloje, tai būtų patogu daugeliui mieste gyvenančių tėvų, kurie paprastai šeimos atostogas planuoja vėliau.

Lietuvoje mokslo metai trunka 34 savaites. Daugumos Europos šalių bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai mokosi 37–40 savaičių per metus.

Moksleivių parlamentas: gal problema programoje?

Lietuvos mokinių parlamento pirmininkė Gabrielė Makarevičiūtė 15min.lt sakė, jog moksleiviai nesupranta šio žingsnio motyvų.

Mokinių parlamento pirmininkė sakė, jog būtų protingiau sumažinti pamokų skaičių, kad moksleiviai galėtų daugiau laiko skirti neformaliai veiklai ir sveikai gyvensenai.

„Juk programos keisti neplanuojama. Be to, birželio viduryje vyksta egzaminai, o tuo metu pamokos vykti negali, todėl tektų galvoti, kada jie turėtų vykti“, – sakė ji.

G.Makarevičiūtė teigė, kad pateikdami užsienio šalių pavyzdį iniciatyvos autoriai neatkreipė dėmesio į tai, kad užsienio šalyse pamokos paskirstytos tolygiai, todėl moksleiviams tenka mažesnis krūvis ir mažiau reikia sėdėti prie namų darbų.

„Jeigu būtų pridėtos dvi savaitės, krūvis būtų dar padidintas. Galbūt problema yra programoje, kad moksleiviai jos nesugeba išeiti laiku?“, – klausė ji.

Mokinių parlamento pirmininkė sakė, jog būtų protingiau sumažinti pamokų skaičių, kad moksleiviai galėtų daugiau laiko skirti neformaliai veiklai ir sveikai gyvensenai.

123RF nuotr./Mokytojas
123RF nuotr./Mokytojas

Profsąjungos pirmininkė: esu šokiruota

Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė 15min.lt prisipažino, kad ŠMM planai ją šokiravo.

„Esu šiek tiek šokiruota dėl šio pasiūlymo. Aš jam nepritarčiau, nes tai atsilieptų mokytojų atostogoms, jos sutrumpėtų. Ministras gana drąsiai vis užsimena, kad mokytojams reikia trumpinti atostogas ir ilginti darbo savaitę. Kai mes prašome mokytojams sudaryti galimybę anksčiau išeiti į pensiją, nes mokytojai perdega, ministras pradeda kalbėti apie trumpesnes atostogas“, – piktinosi ji.

J.Voloskevičienė pabrėžė, kad mokslo metai trunka 10 mėnesių, o ne 9, kaip buvo anksčiau, ir moksleiviai spėja išeiti programas.

Kaip galima prailginti mokslo metus, kai mokytojams tenka taisyti egzaminų darbus? Juk dubliuojasi darbo valandos.

„Aš nematau reikalo ilginti mokslo metus. Šalia manęs dabar esanti pedagogė taip pat sutinka, kad toks siūlymas – nesąmonė“, – sakė ji.

Profsąjungos pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad gegužės pabaigoje prasideda egzaminai.

„Kaip galima prailginti mokslo metus, kai mokytojams tenka taisyti egzaminų darbus? Juk dubliuojasi darbo valandos. Kas kitiems mokiniams pamokas organizuotų? Ministras gal tebemąsto aukštosios mokyklos sistemoje, bet bendrojo ugdymo sistema jai neprilygsta, ten visi studentai į sesiją išeina vienu metu“, – tvirtino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius