Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 04

Šiaulių valdžios numylėtam „Specializuotam transportui“ – teismo kirtis

Po Šiaulių miesto savivaldybės sparneliu šiltai sėdėjusi bendrovė „Specializuotas transportas“ turėtų sunerimti. Aukščiausiasis teismas priėmė jai nepalankią nutartį, todėl dar šį rudenį miesto valdžia turės skelbti naują konkursą atliekų vežėjui Šiauliuose parinkti.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Maža to, tiek miesto valdžiai, tiek „Specializuotam transportui“ teks paploninti pinigines – reikės atlyginti bylinėjimosi išlaidas bylos laimėtojai – „išbrokuotai“ vilniečių įmonei „Ekonovus“.

Išskirtinės sąlygos vienintelei įmonei

Sakoma, kad nėra nieko amžinesnio už laikiną. Panašu, kad taip ir yra. Šiaulių mieste ilgus metus atliekos buvo vežamos be konkurso. Kitaip tariant, mieste pagal laikinas sutartis darbavosi dvi įmonės „Švarinta“ ir „Specializuotas transportas“.

„Kiek pamenu, šešerius metus nepavykdavo suorganizuoti konkurso, būdavo sudaromos laikinos sutartys ir jos būdavo vis tęsiamos ir tęsiamos“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romanas Kančauskas.

Šiaulių mieste ilgus metus atliekos buvo vežamos be konkurso. Kitaip tariant, mieste pagal laikinas sutartis darbavosi dvi įmonės „Švarinta“ ir „Specializuotas transportas“.

Galiausiai žinia apie sudarinėjamas įtartinas laikinas sutartis pasiekė Antikorupcijos komisiją. Šios komisijos pirmininkas, buvęs miesto vadovas tikino, kad jį tokia informacija pribloškė – juk Civiliniame kodekse nėra numatyta jokių laikinų sutarčių. Girdi, Šiaulių miesto savivaldybė, žinodama, kad 2010 metais baigsis konkursas, turėjo dar 2009 metų pabaigoje pradėti ruoštis naujam atliekų vežėjo Šiaulių mieste konkursui.

„Aš negaliu kitaip vertinti, tik taip, kad tas konkursas buvo nepaskelbiamas sąmoningai. Jūs pasižiūrėkite, kiek pinigėlių pasiėmė už tai. Tuometinis administracijos direktorius Vladas Damulevičius su „Specializuotu transportu“ pasirašė susitarimą ir būdavo mokamos palūkanos. Iš viso sumokėta beveik milijonas litų ir tik vienintelei įmonei – „Specializuotam transportui“. Kai tuo tarpu „Šiaulių energijai“, „Busturui“ ir kt. miestas buvo skolingas, tačiau nebuvo sudaryta jokių sutarčių, jokių palūkanų mokama. Kažkodėl vienai įmonei išskirtinės sąlygos“, – piktinosi Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vytautas Juškus.

Netikėtumas – konkursą laimėjo vilniečiai

Galiausiai 2013 metais buvo paskelbtas konkursas, kurio metu turėjo paaiškėti atliekų vežėjas. Dauguma valdžios atstovų buvo šokiruoti – vilniečių įmonė „Ekonovus“ pasiūlė mažesnę kainą nei „Specializuotas transportas“. „Vilniečiai laimėjo. Ta kaina skyrėsi keliais centais. Aštuoniais, berods. Tai juokingas kainų skirtumas“, – tikino R. Kančauskas.

Matyt, bijodama prarasti šiltą vietelę, bendrovė „Specializuotas transportas“ suskubo kreiptis į Šiaulių apygardos teismą ir apskundė konkurso rezultatus. Girdi, konkurentai – vilniečių įmonė „Ekonovus“ – neįrodė galintys vežti buityje susidarančias pavojingas atliekas. Teismas šiauliečių ieškinį patenkino, todėl Šiaulių miesto savivaldybė konkurso nugalėtoju pripažino „Specializuotą transportą“.

Tiesa, čia rankų neketino nuleisti ir vilniečiai. Esą konkurso sąlygose net nebuvo nurodyta, kad vežėjui reikalingas leidimas pavojingoms atliekoms vežti. Nieko nelaukę pastarieji apskundė Šiaulių apygardos teismo nutartį Lietuvos apeliaciniam teismui.

Kol teisėjai aiškinosi, kas šioje istorijoje teisus, Šiaulių miesto savivaldybė suskubo pasirašyti sutartį su „Specializuotu transportu“.

Kol teisėjai aiškinosi, kas šioje istorijoje teisus, Šiaulių miesto savivaldybė suskubo pasirašyti sutartį su „Specializuotu transportu“. 2014 metų kovo šeštą dieną po sutartimi savo parašą „įraitė“ tuometinis administracijos direktorius Gedeminas Vyšniauskas.

„Sumokėsi iš savo kišenės“

„Tai buvo akivaizdus žmogaus teisės nesuvokimas. Kai tik išgirdau, kad jis pasirašė tą sutartį, nors nebuvo pasibaigę teisminiai ginčai, aš G. Vyšniauskui asmeniškai iš karto pasakiau, kad būsiu tas žmogus, kuris pareikalaus, jog iš jo kišenės būtų sumokėtos visos teismo išlaidos, o ne iš Savivaldybės, ne iš mokesčių mokėtojų pinigų“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė buvęs miesto meras V. Juškus.

Paklaustas, kaip taip nutiko, kad sutartis su „Specializuotu transportu“ buvo pasirašyta nepasibaigus teisminiams ginčams, buvęs administracijos direktorius ilgokai susimąstė. Girdi, praėjo daug laiko, todėl reikėtų versti visus dokumentus ir žiūrėti, kaip ten kas. „Bet kiek pamenu, ta sutartis perėjo ir per teisininkus, ir per skyrių vedėjus, ir pan. Nėra taip, kad sutartis pasirašinėti nuspręstų vienas asmuo. Viskas tikrinama ir derinama“, – sakė jis, pridurdamas, kad V. Juškaus pasisakymai jo visiškai nestebina. Esą šis visada kažko ieško. „Tegul jis pasižiūri, kaip pasirašė sutartis su autobusų parku“, – baigdamas pokalbį sakė G. Vyšniauskas.

Buvusį Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorių suskubo ginti ir R. Kančauskas. „Mano galva, V. Juškus, švelniai tariant, keistai įvertino tą situaciją. Miestas turėtų džiaugtis ir, kaip aš sakau, gal net premijas rašyti tiems žmonėms, kurie ėmėsi atsakomybės ir nebelaukė to teismų maratono pabaigos. Nes dėl šios priežasties miestas per metus sutaupė maždaug milijoną litų“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Kančauskas.

Sutrumpintas sutarties laikas

Praėjusios savaitės viduryje Aukščiausiasis teismas panaikino tiek Šiaulių apygardos, tiek Apeliacinio teismo sprendimus ir pripažino, kad Šiaulių miesto valdžia vilniečių įmonę „Ekonovus“ iš konkurso laimėtojo sąrašo išbraukė nepagrįstai. Tiesa, tai nereiškia, kad dabar vilniečiai galės karaliauti Šiaulių mieste. Miesto valdžia įpareigota sutrumpinti sutarties su „Specializuotu transportu“ terminą nuo penkerių metų iki šių metų rugsėjo penktos dienos bei paskelbti naują atliekų vežėjo Šiauliuose konkursą.

Praėjusios savaitės viduryje Aukščiausiasis teismas panaikino tiek Šiaulių apygardos, tiek Apeliacinio teismo sprendimus ir pripažino, kad Šiaulių miesto valdžia vilniečių įmonę „Ekonovus“ iš konkurso laimėtojo sąrašo išbraukė nepagrįstai. 

Maža to, Aukščiausiasis teismas įpareigojo tiek Savivaldybę, tiek „Specializuotą transportą“ atlyginti bylinėjimosi išlaidas bylos laimėtojai – vilniečių įmonei „Ekonovus“. Kiekvienai jų kišenes teks paploninti maždaug 695 eurais. Kaip jau buvo minėta, kai kurie valdžios atstovai reikalaus, kad šią sumą už Savivaldybę sumokėtų buvęs administracijos direktorius G. Vyšniauskas.

Jėgas išbandys naujajame konkurse

Naujajame konkurse dabar vėl galės dalyvauti visos įmonės. Paklaustas, kaip vertina Aukščiausiojo teismo nutartį, bendrovės „Specializuotas transportas“ direktorius Rolandas Stanys nuo komentarų susilaikė. „Galiu pasakyti tik tiek, kad jeigu skelbs konkursą, mes, be abejonės, jame dalyvausime“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė jis.

Dar kartą savo jėgas naujajame konkurse išbandys ir „Ekonovus“, ir „Švarinta“. „Be abejonės planuojame dalyvauti. O teismo nutartį vertiname palankiai. Kadangi teismo nutartyje aiškiai išdėstyta teisėjų kolegijos pozicija, jog pati pirkimo organizacija nenumatė ir sąlygose neįrašė, jog reikalingas leidimas dėl pavojingų atliekų vežimo. Tik paskui pakeitė poziciją po Administracinio teismo sprendimo, kad jis reikalingas. Tai labai keistai atrodo administracijos pozicija“, – teigė UAB „Švarintos“ direktorė Ingrida Sitnikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius