-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 06 /14:08

Prieš auditorių atvykimą į Ukmergės komisariatą – vadovų paruoštukai pareigūnams

Valstybės kontrolė šiuo metu vykdo Lietuvos policijos auditą. Prieš auditorių atvykimą į Ukmergės rajono policijos komisariatą pareigūnams buvo išsiuntinėti ne tik auditą dominantys klausimai, bet ir Vilniaus apskrities policijos vadų surašyti atsakymai. Ši situacija papiktino profesines sąjungas, į ją principingai sureagavo ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, rimtai pakalbėjęs su savo pavaldiniais.
Kauno policijos pareigūnai įvertino savo vairavimo įgūdžius sudėtingomis eismo sąlygomis
Asociatyvi iliustracija / Mariaus Vizbaro nuotr.

„Per savo tarnybą esu visko matęs, bet kad būtų taip, dar neteko girdėti. Kyla klausimas, kokių tikslų siekiama šiomis rekomendacijomis? Ar tai nėra bandymas ir siekis įbauginti ir priversti pareigūnus atsakyti į auditorių klausimus pagal duotą instrukciją-rekomendaciją, taip užkertant galimybę objektyviai atlikti auditą ir gauti sąžiningus atsakymus“, – situacija piktinosi Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Jagminas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Jagminas

Valstybės kontrolės atstovė Aušra Pilkienė, pasiteiravus, ar tokia praktika, kai atsakymai į auditą dominančius klausimus pateikiami iš anksto, atsakė lakoniškai. Klausimai, jos teigimu, audituojamiems subjektams būna žinomi.

„Audituojami subjektai patys organizuoja savo duomenų, kurių prašoma audito metu, surinkimą ir pateikimą auditoriams, ir aukščiausioji audito institucija tikisi, kad bus laikomasi įstatymų ir kad teikiami atsakymai yra objektyvūs ir teisingi“, – atsakyme rašė ji.

Viršininkas problemų neįžvelgė

Susisiekus su Ukmergės rajono policijos komisariato viršininku Sauliumi Kazlausku, jis sakė nelabai turintis ką ir paaiškinti.

„Kažkokio informacijos platinimo nebuvo. Buvo pateikti teisės aktai, kuriais vadovaujamės dirbdami“, – aiškino S.Kazlauskas.

Visgi tai – ne visai tiesa. 15min turėjo galimybę susipažinti su pateiktais atsakymais, išsiųstais komisariato pareigūnams.

15min nuotr./Auditorius dominantys klausimai ir atsakymai
15min nuotr./Auditorius dominantys klausimai ir atsakymai

Juose pateikiami ne tik teisės aktai, tačiau ir detalūs atsakymai į auditą dominančius klausimus apie policijos vykdomą prevenciją, pranešimų registravimą, ikiteisminius tyrimus ir panašius dalykus.

„Nežinau, jūs tada kalbėkite su darbuotojais, čia yra informacija apie tai, kaip kas suprato“, – patikslinus, kad atsakymuose nurodyti ne tik teisės aktai, atkirto S.Kazlauskas.

Paklausus, ar jo supratimu ši situacija yra normali, viršininkas atsakė: „Manau, kad taip.“

Generalinis komisaras sureagavo principingai

Apie šią situaciją buvo informuotas ir policijos generalinis komisaras, kuris nedelsdamas ėmė aiškintis detales.

„Turėjau labai rimtą pokalbį su Vilniaus AVPK vadovu Sauliumi Gagu ir Ukmergės PK vadovu. Man buvo paaiškinta, kad tai yra tiesiog informacijos pasidalijimas apie tai, kokio pobūdžio yra galimi klausimai.

Ta informacija buvo išsiųsta į Ukmergę. Mano kategoriškas reikalavimas buvo, kad tai netarnautų galimiems atsakymams ar atsakymų šablonams. O kad tai būtų tik informacija apie galimus klausimus“, – 15min kalbėjo R.Požėla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla

Anot pašnekovo, jis rimtai pakalbėjo su Ukmergės policijos komisariato vadovu, kad šis užtikrintų objektyvų ir skaidrų auditą.

„Su Ukmergės PK vadovu kalbėjau, kad jis pats asmeniškai užtikrintų, jog pareigūnai laisva valia ir geranoriškai atsakinėtų į klausimus, suteiktų informaciją pagal savo įsitikinimus, kad niekas jokiu būdu jų nespaustų, kaip geriau atsakyti ar ko geriau nesakyti“, – patikino R.Požėla.

Komisaro teigimu, ši situacija jam nepatiko, jis tikisi, kad pareigūnai auditoriams į klausimus atsakinės laisva valia. Artimiausiu metu R.Požėla planuoja nuvykti į Ukmergę ir asmeniškai pabendrauti su pareigūnais.

Valstybės kontrolė audito „Policijos vykdoma nusikaltimų prevencija ir tyrimas“ rezultatus planuoja paskelbti šių metų lapkritį.

Sureagavo Vilniaus policija

Po teksto pasirodymo Vilniaus apskrities policijos atstovai išplatino pranešimą dėl pareigūnams pateiktų atsakymų. Pridedame šį komentarą neredaguotą.

„Valstybės kontrolė, atlikdama auditą, pateikė klausimus (daugiau nei 50 klausimų), susijusius su policijos vykdoma kasdiene veikla: reagavimas į įvykius, atliekamas ikiteisminis tyrimas bei prevencija.

Vilniaus apskrities vadovybė, bendradarbiaudama su Valstybės kontrolės darbuotojais, teikė žodžiu bei raštu atsakymus į jų užduodamus klausimus, taip pat sudarė galimybes susitikti ir bendrauti su visais Vilniaus apskr. VPK padalinių vadovais bei darbuotojais, tame tarpe ir Ukmergės r. PK pareigūnais. Kiekvienas pareigūnas gali pareikšti savo asmeninę nuomonę, išsakyti mintis ir pateikti argumentus bei faktus.

Straipsnyje įvardinti „paruoštukai“ ‒ tai tik dalis atsakymų į Valstybės kontrolės pateiktus klausimus, kuriuose nurodyti teisės aktai apie veiklos organizavimą ir kontrolę bei statistinė informacija ir pateikta tik susipažinimui. Jokių rekomendacijų ar privalomų atsakymų „Vilniaus apskrities vadai“ darbuotojams nepateikė ir neteiks. Kaip jau minėta, buvo dalinamasi bendro pobūdžio viešai policijos darbuotojams prieinama informacija apie įstaigos veiklos organizavimą ir teisinį reglamentavimą, kuri negali turėti įtakos atskirų padalinių ir jų pareigūnų nuomonės formavimui.

Vilniaus apskr. policijos vadovybė ne kartą siūlė ir siūlo profsąjungoms spręsti klausimus, susijusius su darbo organizavimu, bei gauti atsakymus į rūpimus klausimus kreipiantis į Vilniaus apskr. VPK vadovybę ar susitikimų metu“, - rašoma Vilniaus AVPK komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius