Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje sulaikytas Romas Zamolskis iš tiesų priminė ne rusų popą, o lenką sunkvežimio vairuotoją

Po stačiatikių popo kauke pasislėpęs Romas Zamolskis – netyčia sukurtas ieškomiausio Lietuvos nusikaltėlio įvaizdis.
zamolskis
Pareigūnai po sulaikymo rodė šią Romo Zamolskio nuotrauką

Lietuvos teisėsauga nuo 2001 m. ieškojo R.Zamolskio, kuris nuotraukose buvo rodomas kaip aukštas nestambus plikis. Metams bėgant, o pareigūnams Zamo beviltiškai nerandant, policija viešino kompiuteriu sendinto R.Zamolskio atvaizdus. Kai pernai ieškomiausias Lietuvos nusikaltėlis buvo sučiuptas Rusijoje, žiniasklaidą apskriejo įspūdingai pasikeitusio įtariamojo fotografijos – legendomis apipintas nusikaltėlis slėpėsi po stačiatikių popo kauke.

Policijos nuotr./Romas Zamolskis
Policijos nuotr./Romas Zamolskis

Iš nuotraukos žvelgė taikaus veido, užsiauginęs vešlią barzdą, pasipuošęs masyvia grandine su kryžiumi vyras.

Tačiau paaiškėjo, kad tai rusų policijos ir žiniasklaidos sukurtas mitas – ir sulaikymo metu, ir dabar kalėjime R.Zamolskis atrodo visiškai kitaip.

Šią istoriją 15min.lt neoficialiai papasakojo vienas R.Zamolskio gaudynėse ir jo nusikaltimų tyrime dalyvavęs Lietuvos pareigūnas.

Jo teigimu, susiklostė gana kurioziška situacija, nes skambieji žiniasklaidos pranešimai apie R.Zamolskio sulaikymą buvo iliustruojami nuotraukomis žmogaus, visiškai nepanašaus į realiai sulaikytą vyrą.

Kaip tuomet iš tiesų atrodė sulaikytas R.Zamolskis?

„Kaip lenkų sunkvežimio vairuotojas!“, – nedvejodamas apibūdino 15min.lt pašnekovas.

Jis detalizavo: Zamas buvo be vešlios barzdos, nevilkėjo dvasininko drabužių ir nebuvo pasipuošęs jokiomis masyviomis religinėmis brangenybėmis. Tai buvo pilkoje minioje skęstantis vyras, išsiskiriantis tik išpuoselėtais ūsais (esą dėl to ir priminė vilkiko iš Lenkijos vairuotoją).

„Sendino“ Lenkijos specialistai

Beje, ieškomiausio nusikaltėlio, puikiai išmanančio maskavimosi meną, atvaizdą modifikavo ne Lietuvos, bet būtent Lenkijos ekspertai. Mat mūsų šalyje niekas neturėjo specialios „sendinimo“ kompiuterinės programos.

Policijos departamento montažas/Ekspertų pasendinto R.Zamolskio atvaizdas
Policijos departamento montažas/Ekspertų pasendinto R.Zamolskio atvaizdas

Policijos departamentas 2010 m. išplatino kompiuterinį atvaizdą, kaip tada galėtų atrodyti R.Zamolskis. Senumo nusikaltėliui pridėjo plikė, o jo veidas esą galėjo dar labiau suapvalėti.

Sučiupus Zamą Rusijoje tapo akivaizdu, kad įtariamasis sąmoningai siekė atrodyti priešingai, nei jį piešė teisėsauginkai ir įsivaizdavo visuomenė.

Zamo pravarde prisimenamo R.Zamolskio, kuriam dabar 45-eri, sulaikymas leido lengviau atsikvėpti ir Lietuvos, ir Rusijos teisėsaugininkams.

Kauno policija jo paiešką buvo paskelbusi jau nuo 2001 metų. R.Zamolskis visada garsėdavo kaip ypač gerai maskuoti savo išvaizdą sugebantis nusikaltėlis.

Rusijos kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadintą R.Zamolskį, pravarde Zamas, Jekaterinburge sulaikė 2014 m. rugpjūčio 19 dieną.

Per sulaikymą aršiai priešinosi

Įtariamojo sulaikymo operacija priminė sceną iš kovinio filmo – Zamas priešinosi ir pasidavė tik peršautas į klubą.

Paaiškėjo, kad lietuvis gyveno Sverdlovsko srities Novouralsko mieste kito asmens duomenimis, naudojosi Rusijos piliečio dokumentais. Čia jis buvo sukūręs šeimą, augino du vaikus.

Policijos nuotr./R.Zamolskis
Policijos nuotr./R.Zamolskis

Šį kevirtadienį 15min.lt gavo laišką, kurį neva pasirašo šiuo metu Jekaterinburge įkalintas R.Zamolskis. Šiame laiške jis rašo norintis atsisakyti Lietuvos pilietybės, kuri jam neva buvo suteikta be jo sutikimo. Pareigūnai teigia, kad toks žingsnis jam neleistų išvengti atsakomybės už Lietuvoje padarytus nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius