Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldainių dėžutėje kanapių parsisiuntusi studentė graikė atsipirko bauda

Vilniaus apygardos teismas 1 506 eurų bauda nubaudė 21-erių metų graikę, Lietuvoje studijuončią pagal „Erasmus“ mainų programą ir paštu į Lietuvą metalinėje nuo saldainių dėžutėje parsisiuntusią nedidelį kiekį kanapių ir jų dalių.
Pinigai
Pinigai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Narkotikai

Teisme apklausta studentė A.X. savo kaltę pripažino ir labai gailėjosi dėl to, ką padarė. Pasakojo, jog kartais parūko kanapių ir dar būdama Graikijoje susitarė su bičiuliu, kad šis paštu į Lietuvą atsiųs kanapių ir jų dalių.

A.X. savo adresą Lietuvoje draugui pasakė per programą „Skype“. Laiškas su metaline nuo saldainių dėžute turėjo būti atneštas ir paliktas studentų bendrabutyje pas administratorę, tačiau jos taip ir nepasiekė, nes siuntinyje buvusias narkotines medžiagas aptiko Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai.

A.X. pripažino, jog iš anksto žinojo, kad Lietuvoje draudžiama vartoti ir laikyti kanapes. Pažadėjo daugiau taip nebedaryti ir laikytis įstatymų. Prašė, kad bylos nagrinėjimas būtų paspartintas, nes rugsėjo mėnesį ji turi sugrįžti į Graikiją, kurioje tęs studijas.

Teismas, skirdamas A.X. bausmę, atsižvelgė į nusikaltimų pavojingumą visuomenei, jų pobūdį ir sukeltas pasekmes, turtinę žalą, kaltinamosios asmenybę.

cardplayer.com nuotr/Teisėjo plaktukas
cardplayer.com nuotr/Teisėjo plaktukas

Nustatyta, kad A.X. kontrabandos būdu gabeno gana mažą narkotinių medžiagų kiekį, todėl padaryto nusikaltimo pavojingumas, atsižvelgiant į padaryto nusikaltimo vietą ir būdą, yra žymiai mažesnis negu rūšinis nusikaltimo pavojingumas, įvertintas įstatymo leidėjo baudžiamojo įstatymo už padarytą nusikaltimą sankcijoje.

Teismas, vertindamas A.X. asmenybės pavojingumą, atsižvelgė, kad ji yra jauno amžiaus, neteista, nebausta administracine tvarka, studijuoja, dėl nusikaltimų prisipažino ir nuoširdžiai gailisi.

Teismo vertinimu, laisvės atėmimo bausmės skyrimas šioje byloje aiškiai prieštarautų teisingumo principui ir gali turėti priešingą efektą – neužtikrinti bausmės paskirties. Dėl to teismas A.X. paskyrė švelnesnę bausmės rūšį – baudą, atitinkamai nustatant jos dydį.

Kadangi A.X. visiškai pripažino savo kaltę, o byla buvo nagrinėjama sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka, A.X. galutinė bausmė sumažinta vienu trečdaliu.

Teismo paskirtą bausmę A.X. turės sumokėti per 24 mėnesius. Jei bauda nebus sumokėta, bus išieškota priverstinai. Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius