Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 10 /20:32

Ankarą sudrebino du sprogimai: žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius smarkiai išaugo

Galingas sprogimas šeštadienį nugriaudėjo šalia Ankaros pagrindinės traukinių stoties prieš planuotą taikią demonstraciją, pranešė Turkijos žiniasklaida, pridūrusi, kad nukentėjo daug žmonių. Vėliau pranešta ir apie antrąjį Ankarą sudrebinusį sprogimą. Aukų skaičius nuolat auga.
Sprogimų Ankaroje padariniai
Sprogimas Ankaroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

PAGRINDINIAI FAKTAI APIE SPROGIMUS:

Papildyta 20.33 val.: Naujausiais duomenimis žuvusiųjų skaičius dar labiau išaugo ir pasiekė 97, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Tuo metu sužeistųjų – jau beveik 400.

Smerkia teroro aktą

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia šeštadienį Ankaroje prieš taikius gyventojus įvykdytą teroro išpuolį.

„Esame sukrėsti šio įvykio, nusinešusio daugiau nei 80 žmonių gyvybių. Reiškiame gilią užuojautą aukų artimiesiems, o sužeistiems linkime kuo greičiau pasveikti. Lietuva reiškia solidarumą su visa Turkija ir jos žmonėmis“, – teigiama pranešime. Terorizmo apraiškos, anot pranešimo, bet kokia forma yra bendras visos tarptautinės bendruomenės priešas, prieš kurį ir toliau privalome kovoti sutelktomis pastangomis. „Remiame Turkiją kovoje su terorizmu ir pabrėžiame poreikį visoms visuomenės grupėms ieškoti būdų taikiam sprendimui“, – sakoma pranešime.

Papildyta 17.53 val.: Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu pareiškė, kad „yra svarių įrodymų, jog už abu sprogimus yra atsakingi du mirtininkai“.

Papildyta 17.24 val.: Turkijos prokurdiškos partijos lyderis kaltina „mafijinę valstybę“ dėl sprogdinimų Ankaroje

Turkijos pagrindinės prokurdiškos partijos lyderis šeštadienį apkaltino šalyje veikiančią „mafijinę valstybę“ dėl dvigubo sprogdinimo sostinėje Ankaroje, nusinešusio mažiausiai 86 žmonių gyvybių, kai šio judėjimo nariai rinkosi į taikos eitynes.

Susidūrėme su žudikiška valstybe, kuri virto mafija, ir valstybės mentalitetu, kuris veikia kaip žudikas maniakas, – HDP lyderis Selahattinas Demirtasas sakė žurnalistams Ankaroje.

„Tapome didžiulių žudynių liudininkais. Įvykdytas nuožmus, barbariškas išpuolis“, – Liaudies demokratinės partijos (HDP) lyderis Selahattinas Demirtasas sakė žurnalistams Ankaroje.

„Susidūrėme su žudikiška valstybe, kuri virto mafija, ir valstybės mentalitetu, kuris veikia kaip žudikas maniakas“, – pridūrė S.Demirtasas.

Mažiausiai 86 žuvo, dar 186 buvo sužeisti, iš pastarųjų 28 būklė sunki, per du sprogimus netoli Ankaros pagrindinės geležinkelio stoties, kur aktyvistai rinkosi į taikos eitynes, organizuotas kairiųjų ir prokurdiškų opozicinių judėjimų.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas matė aukas, gulinčias kraujo klanuose, ir sudraskytų palaikų dalis, išsibarsčiusias ant žemės. Kai kurie palaikai buvo pridengti HDP vėliavomis ir plakatais.

„Scanpix“/AP nuotr./Sprogimų Ankaroje padariniai
„Scanpix“/AP nuotr./Sprogimų Ankaroje padariniai

S.Demirtasas sakė, kad ši ataka yra lygiai tokia pati kaip sprogdinimas pietvakariniame Dijarbakyro mieste prieš birželio 7 dieną vykusius rinkimus, taip pat liepą surengtas daug prokurdiškų aktyvistų gyvybių nusinešęs mirtininko sprogdintojo išpuolis Suručo mieste prie sienos su Sirija, dėl kurio buvo apkaltintas džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

„Ar gali būti, kad valstybė, turinti tokį stiprų žvalgybos tinklą, neturėtų išankstinės informacijos apie ataką?“ – klausė S.Demirtasas.

„Tai tęsinys po šio pobūdžio atakų Dijarbakyre ir Suruče. Ar įmanoma, kad (valstybė) neturėjo jokios informacijos Suruče, Dijarbakyre? – tęsė jis. – Tokia tironiška vyriausybė niekada nepaliks pėdsako istorijoje. Mes to neleisime.“

Naujausias išpuolis buvo įvykdytas įtemptu metu, Turkijai ruošiantis lapkričio 1 dieną surengti pirmalaikius rinkimus po birželį įvykusio balsavimo, per kurį prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančioji partija parlamente neteko absoliučios daugumos, o HDP pozicijos smarkiai sustiprėjo.

Per sprogdinimą HDP mitinge Dijarbakyre žuvo keturi žmonės. Mirtininko sprogdintojo ataka Suruče nusinešė 32 kurdų aktyvistų gyvybes, dar apie 100 žmonių buvo sužeisti.

S.Demirtasas sakė, kad jo partija atšaukė visus rinkimų kampanijos renginius.

„Taika mūsų visuomenėje svarbesnė negu rinkimai“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius