Baltarusija praregi: V.Putino „žalieji žmogeliukai“ jau jos teritorijoje

Baltarusijos žiniasklaidoje pasirodė keletas publikacijų, kuriose nurodoma, kad šalies laisvei realų pavojų kelia sukarinti ir visiškai legaliai veikiantys kariniai patriotiniai klubai. Jų nariais gali būti net vaikai. Žurnalistai atskleidė, kad nemaža dalis tokiuose klubuose savo įgūdžius tobulinančių kovotojų yra „rusų pasaulio“ idėjos fanatikai.
Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje/kazak.by nuotr.

Po Krymo okupacijos šie klubai tapo itin aktyvūs. Rimtų abejonių kelia ne tik jų finansavimo būdai, bet ir tai, jog dalis šių klubų narių palaiko glaudžius ryšius su prorusiškais Ukrainos separatistais. Kiek realus „rusiško pavasario“ scenarijus Baltarusijoje?

Vieni aktyviausių pastaruosius penkerius metus yra kazokų kariniai klubai.  Tai siejama su 2010 m. Baltarusijoje pradėjusia veikti organizacija „Rossotrudnečestvo“, kuri sparčiai plėtė savo veiklą ir 2014 m. atidarė savo filialą Breste. Baltarusijos žiniasklaida praneša, kad šis centras tapo savotišku prorusiškų organizacijų inkubatoriumi. Prie klubų finansavimo aktyviai prisideda „Rusijos mokslo ir meno centras“.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
belaruspartisan.org nuotr./Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje

Dalis panašių klubų išlaikoma ir Rusijos stačiatikių bažnyčios lėšomis. Baltarusijoje veikia daugiau nei 20 kazokų būrių, kurie turi rimtų rėmėjų jėgos struktūrose. Buvo nustatyti atvejai, kai tokios grupuotės kartu su Baltarusijos pareigūnais palaikė viešąją tvarką renginiuose.

Viena pagrindinių kazokų organizacijų Baltarusijoje yra „Kazačij spas“. Jam vadovauja Piotras Borisovičius Šapko. Jis asmeniškai vežė humanitarinę pagalbą Igorio Girkino organizacijai „Novorosija“.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
kazak.by nuotr./Piotras Borisovičius Šapko

P.Šapko du kartus per savaitę savo klubo nariams veda kovines treniruotes. Šiose trenruotėse pastebėti ir svečiai iš judėjimo „Antimaidanas“, kurį atvirai finansuoja Kremlius. Judėjimo lyderis Vladimiras Ryženkovas atvirai kalba apie tai, kad tiek baltarusių kalba, tiek pati Baltarusija yra dirbtiniai dariniai.

„Kazačij spas“ kasmet rengia treniruočių stovyklas 14-18 metų paaugliams. Jose jaunimui pasakojama apie didingo „rusiško pasaulio“ idėją, jie ruošiami fiziškai, gali susipažinti su ginklais, dalyvauja naktiniuose žygiuose.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
kazak.by nuotr./Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje

Baltarusijos žurnalistai atkreipia dėmesį, kokie straipsniai patalpinti kazokų judėjimo tinklalapyje: „Mažosios Rusios mirtis ir atgimimas: Ukrainos įvykių esmė“, „NATO mokymai: rusai į lagerius, laivyną sunaikinti“, „Kazoko atsakymas nacional-pitekantropui“ ir kiti.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
vkontakte.ru nuotr./Instruktorius Aleksandras

Žurnalistai taip pat surinko informaciją apie instruktorius, kurie kasmet išvyksta stažuotis į Rusiją. Jų kvalifikaciją kelia profesionalūs kariškai, kurie tarnavo karštuosiuose planetos taškuose. Vienas iš instruktorių – Aleksandras, kuris ne tik neslepia savo ryšių su Rusijos specialiosiomis struktūromis, bet ir šlovina rusišką ginkluotę.

Dar vienas instruktorius yra Michailas Nikolajevičius Gukas. Jis tarnavo asmeniniu „rusiško pasaulio“ ideologo ir vieno iš „Antimaidano“ lyderių Nikolajaus Starikovo sargybiniu, kai šis lapkričio 16 d. lankėsi Minske.

Šio susitikimo metu „Kazačij spas“ organizacijos aktyvistai susigrūmė su Baltarusijos opozicinės organizacijos „Molodoj front“ nariais. Simboliška, bet salėje, kurioje vyko susistumdymas, prieš kelias savaites vyko spaudos konferencija: „Rusų kalbos išsaugojimas ir puoselėjimas užsienio šalyse“. Iki tol šis judėjimas veikė Sevastopolyje, o po Krymo aneksijos persikėlė į Minską.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
kazak.by nuotr./Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje

Nerimą kelią tai, kad šiems sukarintiems klubams visokeriopą paramą teikia Baltarusijos Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai. Pareigūnai vyksta į stovyklas. Dalį vaikų į šias stovyklas atveža Nepilnamečių reikalų inspekcijos darbuotojai. Tokiu būdu Rusijoje rengti instruktoriai gali dirbti su vaikais iš socialiai problemiškų šeimų, kuriems įtaką daryti itin lengva.

Kazokų stovyklos nedaug kuo skiriasi nuo džihadistų vaikų ruošimo. Čia nuo jaunų dienų paaugliai išmoksta naudotis ginklais, jie žino, kas yra karas, bet svarbiausia, jiems paaiškinama, kas yra savas, o kas yra priešas. Instruktoriai dar nesusiformavusioms asmenybėms įteigia, kad mirti už „rusiško pasaulio“ idėją yra didžiulė garbė.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
kazak.by nuotr./Vaikai kazokų judėjimo rengiamoje stovykloje

Čia netrūksta ir religinio motyvo. Rusijos stačiatikių cerkvės dvasininkai dalyvauja tokiose stovyklose ir laimina vaikus. Atkreipiamas dėmesys, kad Rusijos stačiatikių cerkvės vadovas Baltarusijoje, Riazanės metropolitas Pavelas pats net neturi Baltarusijos pilietybės.

Žurnalistai pasitelkė atvirus tokių klubų narių socialinių tinklų profilius, kurie liudija, kokiomis vertybėmis vadovaujasi šie jauni žmonės. Dalis klubų narių mokosi ar jau yra baigę Baltarusijos Karo akademiją.

Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
kazak.by nuotr./Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
Prorusiškų kovotojų klubai Baltarusijoje
vkontakte.ru nuotr./Rusiška propaganda

Antai aštuoniolikmetis Minsko gyventojas Artiomas Tislenko yra kazokų karinio klubo kadetas. Jis taip pat Karo akademijos kursantas. Artiomas priklauso tokioms grupėms socialiniame tinkle kaip: „Už DNR ir LNR“, „Baltosios Rusios patriotai“, „Gimtoji Padnestrė“, „Josifas Visarionovičius Stalinas mūsų širdyse“.

Tokių jaunuolių yra ne vienas ir jų istorija panaši – visi jie palaiko „rusiško pasaulio“ idėją, dažnas iš jų niekina kitų rasių ar net kitų tautybių atstovus, jie žino, kaip naudotis ginklais ir gali juos panaudoti atėjus valandai X.

Kazokų judėjimo lyderis P.Šapko kalbėdamas su žurnalistais pabrėžia, kad visos slavų tautos yra „rusų dvasinio pasaulio“ dalis, o baltarusių kalba – dirbtinė.

Vertimas paremtas belaruspartisan.org ir informnapalm.org tekstais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius