-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 29 /15:35

Egipto teismas skyrė trejų metų įkalinimo bausmę „al Jazeera“ žurnalistams

Egipto teismas šeštadienį skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę trims televizijos „al Jazeera“ žurnalistams, nepaisant tarptautinių pastangų, kad jie būtų paleisti.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr
Temos: 1 „Al Jazeera“

Kanadietis Mohamedas Fahmy ir egiptietis prodiuseris Baheras Mohamedas nuosprendį išklausė teismo salėje. Latvių kilmės australas žurnalistas Peteris Greste, deportuotas anksčiau šiais metais, buvo nuteistas už akių.

Ši byla pradėta nagrinėti 2013 metų gruodį, kai Egipto saugumo pajėgos surengė reidą vieno prabangaus viešbučio apartamentus, kuriais tuo metu naudojosi palydovinė televizija „al Jazeera“, kurdama reportažus šioje šalyje.

Pareigūnai suėmė latvių kilmės australą Peterį Greste, kanadietį Mohamedą Fahmy ir egiptietį prodiuserį Baherą Mohamedą, kurie vėliau buvo apkaltinti bendradarbiavimu su nuversto islamiškų pažiūrų prezidento Mohamedo Morsi judėjimu „Musulmonų brolija“, paskelbtu Egipte teroristine organizacija. Žurnalistai taip pat kaltinti suklastotų vaizdo įrašų platinimu, siekiant pakenkti Egipto nacionaliniam saugumui.

Veikiamas didelio diplomatinio spaudimo, Egiptas vasarį deportavo P.Greste į Australiją, nors kaltinimai žurnalistui nebuvo panaikinti. M.Fahmy ir B.Mohamedas vėliau buvo paleisti už užstatą.

Praėjusiais metais teismas jiems skyrė 7–10 metų įkalinimą, bet apeliacinis teismas sausį nurodė bylą nagrinėti iš naujo, nurodydamas, kad nutartis nebuvo pagrįsta įrodymais.

„al Jazeera“: Egipto teismo nuosprendis žurnalistų byloje yra „sąmoninga ataka prieš žiniasklaidos laisvę“

Palydovinė naujienų televizija „al Jazeera“ šeštadienį pasmerkė Egipto teismo skirtą trejų metų įkalinimo bausmę trims jos žurnalistams, sakydama, kad toks sprendimas yra „sąmoninga ataka prieš žiniasklaidos laisvę“.

Gilesas Trendle'as pridūrė, kad teismo nuosprendis yra negarbingas, pasibjaurėtinas, o mes esame sukrėsti.

Katare įsikūrusio transliuotojo pranešime, paskelbtame praėjus kelioms minutėms po to, kai Kairo teismas paviešino savo sprendimą, sakoma, kad jis „kertasi su logika ir laisve“ ir kad „al Jazeera“ nenurims, kol jos visi darbuotojai „bus paleisti“.

„Al Jazeera“ anglų kalba transliuojančio kanalo direktoriaus pareigas einantis Gilesas Trendle'as pridūrė, kad teismo nuosprendis yra „negarbingas, pasibjaurėtinas, o mes esame sukrėsti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius