Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ginklai parėmė kovotojus su „Islamo valstybe“ Sirijoje

JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos pirmadienį numetė šaudmenų sukilėliams Sirijoje, padidindamos palaikymą grupėms, kurios kaunasi su džihadistais tame regione, o Damasko režimo pajėgos tuo metu dalyvavo vienose įnirtingiausių kautynių per kelias pastarąsias savaites, padedamos Rusijos aviacijos smūgių.
IS džihadistai
IS džihadistai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Maskva įsitraukė į įvairialypį pilietinį karą Sirijoje praeitą mėnesį, pradėjusi aviacijos smūgius prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ ir kitus „teroristus“, kovojančius su Rusijos sąjungininko prezidento Basharo al Assado režimu.

Tačiau Vašingtonas ir Europa kaltino Maskvą taikantis į „nuosaikiąsias“ grupes, kurios kovoja su Sirijos lyderiu, o ne į „Islamo valstybe“. Pasak Vakarų šalių, užbaigti jau ilgiau negu ketverius metus besitęsiantį kruviną konfliktą įmanoma tik nuvertus B.al Assadą.

JAV vadovaujama koalicija pranešė numetusi iš oro šaudmenų Sirijos arabų koalicijai (SAK), kuri jau kelis mėnesius kaunasi su „Islamo valstybės“ džihadistais netoli jos šiaurinės tvirtovės ar Rakos.

JAV pajėgos nuodugniai patikrino tos grupės, turinčios iki 5 tūkst. kovotojų, lyderį, sakė Bagdade įsikūręs atstovas, nes ankstesnės Vašingtono pastangos apmokyti nuosaikiuosius sukilėlius buvo griežtai sukritikuotos.

Pentagonas buvo priverstas atsisakyti 500 mln. dolerių vertės programos, pagal kurią planuota aprūpinti ir apmokyti tūkstančius sirų sukilėlių Turkijoje bei Jordanijoje, nes daugelis tų kovotojų nepraėjo atrankos, o viena grupė perdavė ginklų tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padaliniui Sirijoje.

„Koalicijos pajėgos sekmadienį numetė siuntą, kad papildytų su ISIL kovojančių vietos antžeminių pajėgų atsargas, joms vykdant operacijas prieš ISIL“, – sakė JAV Centrinio štabo atstovas pulkininkas Patrickas Ryderis, naudodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Vienas JAV pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, kad buvo numesta 50 tonų šaudmenų.

JAV vadovaujama koalicija per pastaruosius metus vykdė aviacijos smūgius prieš IS, kontroliuojančią dideles teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius