-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija iškvies JAV ambasadorių dėl FTB vadovo pastabų apie Holokaustą

Varšuva iškvies šalyje reziduojantį Jungtinių Valstijų ambasadorių pasiaiškinti dėl vieno straipsnio, kuriame aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas rašo apie lenkų atsakomybę už Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais, sekmadienį paskelbė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.
Jamesas Comey
Jamesas Comey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau šią savaitę laikraštyje „The Washington Post“ pasirodęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey straipsnis Lenkijoje sukėlė pasipiktinimo audrą ir sulaukė žiniasklaidos bei politikų pasmerkimo.

Vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad į ministeriją dėl šio straipsnio bus iškviestas JAV ambasadorius ir kad Lenkija reikalaus atsiprašymo.

J.Comey straipsnyje laikraštyje „The Washington Post“ buvo rašoma: „Vokietijos, Lenkijos, Vengrijos ir daugelio kitų kraštų žudikai ir jų parankiniai nemanė darantys kažką bloga. Jie įtikino save, kad elgiasi teisingai, kad daro tai, ką reikia daryti“.

Lenkija tvirtina, kad ši pastraipa klaidingai verčia manyti, jog ji neva talkino naciams vykdant Europos žydų genocidą.

Lenkijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose išplatintame pranešime nurodė, kad tokia pastaba yra „nepriimtina“ ir pridūrė, kad jis pasiuntė J.Comey laišką, kuriame „protestuoja dėl istorijos falsifikavimo, ypač kaltinant lenkus dėl nusikaltimo, kurio jie ne tik kad nepadarė, bet kurio aukomis patys buvo.“

Prielaida, kad Lenkija ar kuri kita šalis, išskyrus nacių Vokietiją, yra atsakinga už Holokaustą yra klaidinga, žalinga ir įžeidžianti

Netrukus po URM pranešimo paskelbimo JAV ambasadorius Varšuvoje Stephenas Mullas pranešė žurnalistams, kad sekmadienį po pietų dalyvaus viename susitikime Užsienio reikalų ministerijoje.

„Prielaida, kad Lenkija ar kuri kita šalis, išskyrus nacių Vokietiją, yra atsakinga už Holokaustą yra klaidinga, žalinga ir įžeidžianti“, – sakė jis kalbėdamas lenkiškai.

„Manau, kad Comey platesnė žinia buvo ta, jog labai daug žmonių pasaulyje padėjo nacių nusikaltėliams, ar kad buvo žmonių, kurie pakankamai nereagavo, taip pat ir Jungtinėse Valstijose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius