Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 28 /14:36

​Maskviečiai renkasi ant tilto, kur buvo nušautas Borisas Nemcovas, paskelbta laidotuvių data

Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo žmogžudystė sukrėtė Rusiją. Šeštadienį žmonės renkasi ant tilto, kur buvo nušautas B.Nemcovas, kuris vietoje V.Putino kadaise buvo tituluojamas kaip B.Jelcino įpėdinis.
Rusai gedi Boriso Nemcovo
Rusai gedi Boriso Nemcovo / „Scanpix“ nuotr.

Borisui Nemcovui į nugarą šauta buvo keturis kartus. Šaudė vyras iš mašinos, B.Nemcovui einant tiltu. 55 metų vyras ėjo iš restorano Raudonojoje aikštėje su ukrainiete, kuri sužalojimų išvengė.

B.Nemcovas nužudytas prieš pat didžiulį opozicijos maršą, kuris turėjo vykti kovo pirmąją dieną. Dabar maršą veikiausiai pakeis gedulo eitynės. Tačiau žmonės jau dabar renkasi ant tilto, kur žuvo B.Nemcovas.

VISA NAUJAUSIA INFORMACIJA APIE B.NEMCOVO ŽMOGŽUDYSTĘ ČIA.

Papildyta 13.40 val. Rusijos žiniasklaida skelbia, kad B.Nemcovo laidotuvės įvyks kovo 3 d. Trojėkurovskės kapinėse.

Prieš tai, nuo 10 iki 14 val. visuomenė su populiariu politiku galės atsisveikinti A.Sacharovo centre.

VIDEO: LIVE: Russian politician Boris Nemtsov gunned down in Moscow

Politiko žūties vietoje išaugo mažiausiai metro aukščio, apie 2 m ilgio ir 2 m pločio gėlių kaugė. Tarp gėlių pastatytas balto popieriaus lapas su užrašu „Mes visi esame Nemcovas“.

„Žmonės bijo palaikyti mūsų judėjimą. Opozicijos aktyvistams kasdien grasinama, o Borisas nebuvo išimtis. Bet jie mūsų nesustabdys“, – sakė opozicijos aktyvistas Markas Galperinas.

Buvęs vicepremjeras, B.Nemcovas, kuris anksčiau yra sakęs nerimaujantis, kad gali būti nužudytas, tapo iškiliausiu opozicijos veikėju, nužudytu per jau 15 metų trunkantį V.Putino valdymą.

Į gaujų išpuolį panašus jo nužudymas atgaivino prisiminimus apie chaotišką praėjusio amžiaus 10-ąjį dešimtmetį po komunistinės Sovietų Sąjungos žlugimo ir iškėlė naujų klausimų apie opozicijos galimybes mesti bet kokį iššūkį tokioje pavojingoje aplinkoje.

Kremlius neigė kaltinimus, kad šitą nužudymą organizavo valdantysis režimas, o V.Putinas paragino greitai surasti žudikus, sakydamas, kad asmeniškai kontroliuos tyrimą ir kad ta ataka buvo „provokacija“, specialiai įvykdyta prieš sekmadienį opozicijos planuojamas surengti protesto eitynes.

Tačiau šis nužudymas paskatino atkreipti dėmesį į šiurkštų elgesį su oponentais per V.Putino trečią kadenciją prezidento poste: keli jo iškilūs kritikai buvo pasiųsti už grotų arba pabėgo iš šalies, kai prieš trejus metus buvo imtasi griežtų veiksmų po masinių demonstracijų prieš šalies vadovą, buvusį sovietų KGB agentą.

„Neįsivaizduojama, kad opozicijos lyderis gali būti nušautas prie Kremliaus sienų. Gali būti tik viena versija: kad jis buvo nušautas už teisybės sakymą“, – išpuolio vietoje sakė kitas opozicijos lyderis Michailas Kasjanovas, kuris kurį laiką dirbo ministro pirmininko poste vadovaujant V.Putinui.

Dėl šio nužudymo niekas neprisiėmė atsakomybės, nors policija tiria įvairias versijas ir peržiūri stebėjimo kamerų įrašus tame Maskvos rajone, kuris yra vienas iš judriausių ir labiausiai saugomų sostinėje.

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas M.Gorbačiovas sakė, kad negalima skubėti su išvadomis, kad „reikia kaip reikiant išsiaiškinti“.

„Tam tikros jėgos pabandys savo tikslais pasinaudoti įvykdytu nusikaltimu, jos visos juk galvoja, kaip atsikratyti (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino. Bet aš vis dėlto nemanau, kad Vakaruose ryšis tokiam žingsniui, pasinaudojimui nusikaltimu savais tikslais. Vis dėlto nusikaltėliai, nužudę Borisą, be abejo, tikėjosi to“, – mano jis.

Tarptautiniame šios žmogžudystės pasmerkimo sraute JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ragino, kad būtų atliktas greitas, nešališkas ir skaidrus tyrimas ir kad kaltieji dėl šio „baisus nužudymo“ būtų patraukti atsakomybėn.

Kai kurie opozicijos veikėjai iš karto tiesiai apkaltino Kremlių. Kiti vaizdavo Rusijos visuomenę, apimtą moralinio nuosmukio, o V.Putino aplinką tokią, kuri reiškia beribį paklusnumą lyderiui ir iš kailio neriasi, kad jam įtiktų.

„Putino neapykantos ir smurto atmosferoje, užsienyje ir Rusijoje, kraujo liejimas yra būtina sąlygą, norint įrodyti savo ištikimybę, savo buvimą vienoje komandoje“, – parašė savo paskyroje tinkle „Twitter“ kitas opozicijos lyderis Garis Kasparovas, buvęs pasaulio šachmatų čempionas.

„Jeigu Putinas davė įsakymą nužudyti Borisą Nemcovą, tai ne esmė. Esmė – Putino diktatūra. Jo 24/7 propaganda apie valstybės priešus“, – parašė jis.

Papildyta 14.36 val.  TV kanalai keičia programas

Rusijos federaliniai televizijos kanalai keičia kai kurias savo laidas dėl opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo.

Televizija „Rossija-1“ parodys dvi Vladimiro Solovjovo ekstra laidas.

NTV taip pat pašalino laidos „Protesto anatomija-3“ anonsą; ši laida sekmadienį 20 val. Maskvos laiku turėjo „demaskuoti“ Rusijos opoziciją.

Telekanalo NTV tinklalapyje nurodoma, kad vietoj programos „Naujos rusiškos sensacijos“ šeštadienį 20 val. Maskvos (19 val. Lietuvos) laiku bus parodyta speciali programos „Norkino sąrašas“ laida, skirta B.Nemcovo nužudymui.

Kap pastebima BBC tinklalapyje, NTV taip pat pašalino laidos „Protesto anatomija-3“ anonsą; ši laida sekmadienį 20 val. Maskvos laiku turėjo „demaskuoti“ Rusijos opoziciją. Vienas šios laidos veikėjų yra ir B.Nemcovas.

„Ko mūsų revoliucionieriai važinėja į Šveicariją, ko juos moko instruktoriai Kijeve, kodėl jie susitinka su užsienio diplomatais griežtos konspiracijos sąlygomis“, – taip skelbta laidos anonse.

Be B.Nemcovo „Protesto anatomija-3“ laidos personažais buvo dar ir Aleksejus Navalnas, Michailas Chodorkovskis bei kiti rusų opozicijos veikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius