Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 28 /08:22

Maskvos centre kulkomis suvarpytas opozicijos lyderis Borisas Nemcovas mirė

Penktadienio vakarą Maskvos centre nežinomi užpuolikai nužudė opozicijos lyderį Borisą Nemcovą (55). Jis ėjo tiltu su mergina, atvykusia iš Ukrainos. Žmogžudystė įvykdyta kovo 1 d. opozicijos organizuojamo maršo „Pavasaris“ išvakarėse. Visą naktį žmonės į nužudymo vietą nešė gėles.
Maskvoje nušautas Borisas Nemcovas
Nušautas Borisas Nemcovas ("Reuters-Scanpix" nuotr.). / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešama, kad į jį pataikė keturios kulkos. Žinomas politikas mirė vietoje.

Papildyta 8.22 val. Rusijos VRM atstovė Jelena Aleksejeva žiniasklaidai papasakojo, kad įvykio vietoje rastos šešios gilzės. Ginklo rūšį balistikos ekspertai dar nustatys.

Portalo LifeNews šaltinio duomenimis, pirmoji kulka iš keturių pataikė opozicionieriui į kaklą, antroji – į plaučius. Trečioji – į širdį. Ketvirtoji – skrandį ir kepenis. Tai įrodo, kad šaudė profesionalai, B.Nemcovas neturėjo nė menkiausio šanso išgyventi ir mirė per kelias minutes.

VIDEO: Tiesioginė transliacija iš Boriso Nemcovo nužymo vietos

Papildyta 2.56 val. Policija ieško balto automobilio „Ford“

Nusikaltimą žudikai įvykdė ant Didžiojo akmeninio tilto. Prie B.Nemcovo privažiavo baltas automobilis, pasigirdo septyni šūviai. Keturios kulkos pataikė į nugarą. Automobilis iškart nuvažiavo.

Iš pradžių ieškota VAZ markės automobilio. Bet vėliau patikslinta, kad į apsaugos kamerų regos lauką pateko baltas „Ford Mondeo“ arba „Ford Focus“.

„Jis ėjo su mergina Didžiuoju akmeniniu tiltu, kai iš privažiavusios mašinos iššoko nepažįstamieji ir paleido į jį keturis šūvius“, – agentūrai „Moskva“ pasakojo šaltinis teisėsaugoje.

Į nusikaltimo vietą atvyko nužudyto politiko bendražygis Michailas Kasjanovas.

„Aš šokiruotas. Bet esu tikras, kad žudikai už tai brangiai sumokės, – sakė M.Kasjanovas agentūrai TASS. – Dabar kiekvienam opozicijos atstovui prireiks visuomenės apsaugos“.

„Dabar stoviu prieš gulintį Boriso kūną. Didysis Zamoskvorečės tiltas. Aplink – daugybė policijos“, – agentūra RIA „Novosti“ cituoja B.Nemcovo partijos kolegos Iljos Jašino žodžius.

Mergina liko gyva

I.Jašinas radijo stočiai „Echo Moskvy“ teigė, kad su B.Nemcovu tiltu ėjusi mergina liko gyva ir net nesužeista – žudikai taikėsi tik į politiką.

Žinoma tik tiek, kad jai – 24 metai. Merginą iškart išsivežė policija apklausai. Vėliau paaiškėjo, kad tai – fotomodelis iš Ukrainos.

Vaizdai iš nusikaltimo vietos

Žurnalistas Romanas Dobrochotovas „Twitter“ paskyroje publikavo nuotrauką iš žmogžudystės vietos. Joje matyti daugybė teisėsaugos darbuotojų ir raudonos juostos, kuriomis aptverta nusikaltimo vieta. Vėliau žurnalistas pranešė, kad žiniasklaidos atstovai buvo išvyti, kad netrukdytų dirbti ekspertams.

B.Nemcovas buvo vienas kovo 1 d. turinčio įvykti opozicijos maršo organizatorių. Kitas maršo organizatorius Aleksejus Navalnas suimtas, todėl irgi negalės jame dalyvauti.

Tardymo komiteto atstovas Sergejus Markinas žurnalistams sakė, kad į B.Nemcovą iš pravažiuojančios mašinos šauta ne mažiau nei septyni kartus. Neabejojama, kad tai užsakyta žmogžudystė, bet kol kas nei versijų, nei įtariamųjų nėra.

Į žmogžudystės vietą atvažiavo garsi žurnalistė Ksenija Sobčak, vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcovas ir daugybė politikų.

Buvo grasinimų nužudyti

B.Nemcovo padėjėjas Michailas Koniuchovas portalui „Mediazona“ sakė: „Pastaruoju metu jis užsiėmė kova su korupcija medicinos srityje, konkrečiau – onkologijoje. Aš jo padėjėju tapau prieš mėnesį, todėl daug ko nežinau. Bet galiu patvirtnti, kad jis ne kartą buvo sulaukęs grasinimų, jog bus nužudytas“.

B.Nemcovo advokatas Vadimas Prochorovas sakė, kad prieš keletą mėnesių B.Nemcovą nužudyti buvo grasinama ir socialiniuose tinkluose. Pasak advokato, dėl šių grasinimų buvo kreiptasi į teisėsaugos organus, tačiau nesulaukta jokios reakcijos, praneša portalas meduza.io.

Vladimiro Putino reakcija

Rusijos prezidentas V.Putinas pareiškė, kad aistringo jo kritiko žmogžudystė – užsakyta, ir kad tai yra provokacija. Apie tai pranešė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis pareiškė, kad V.Putinas nurodė Rusijos Tyrimo komiteto, Vidaus reikalų ministerijos ir FSB vadovams sudaryti tiriamąją grupę ir asmeniškai kontroliuos žmogžudystės tyrimo eigą. Tikinama, kad B.Nemcovo nužudymą tiria geriausi Rusijos kriminalistai.

Maskvoje paskelbtas operatyvinis planas „Perechvat“. Įvykio vietoje darbuojasi ir VRM Maskvos centrinės valdybos viršininkas Anatolijus Jakuninas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius