-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 28 /13:07

Nigerijos prezidentui nepavyko balsuoti terorizmo skaldomoje šalyje vykstančiuose rinkimuose

Nigerijoje šeštadienį atvėrė duris balsavimo apylinkės, pranešė rinkimų komisija, piliečiams renkant naują prezidentą po itin įtemptos kampanijos.
Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas.
Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Balsavietės atsidarė. Akreditacija prasidėjo“, – Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos (NNRK) atstovas Kayode Idowu sakė naujienų agentūrai AFP, nors buvo pranešimų, kad planuota balsavimo pradžia 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku kai kur vėlavo.

Žurnalistai sakė, kad balsavimo pradžia vėlavo kai kuriose apylinkėse Kano, Lagoso ir Abudžos miestuose, nes į jas nespėjo atvykti NNRK pareigūnai ir nebuvo atvežta rinkimų medžiaga. Pats balsavimo procesas prasidės 13 val. 30 min. (14 val. 30 min.).

Prezidentas Goodluckas Jonathanas siekia būti perrinktas antrai ketverių metų kadencijai ir toliau vadovauti daugiausiai gyventojų turinčiai Afrikos valstybei, tačiau jam svarų iššūkį metė pagrindinis opozicijos kandidatas Muhammadu Buhari.

Šie rinkimai laikomi referendumu dėl G.Jonathano veiklos per pastaruosius ketverius metus, per kuriuos įsiliepsnojo konfliktas su islamistų judėjimu „Boko Haram“, ir pajėgiausiai šio žemyno ekonomikai smogė pasaulinių naftos kainų nuosmukis.

Buvęs karinis valdytojas M.Buhari, giriamas dėl kovos su korupcija, taip pat kaltina G.Jonathaną, kad jis mažai nuveikė vyriausybėje išsikerojusiam kyšininkavimui pažaboti, ypač naftos ir dujų sektoriuose.

Rinkimai, turėję vykti vasario 14 dieną, buvo atidėti dėl karinių operacijų prieš „Boko Haram“ šiaurės rytuose, per kuriuos, kaip skelbiama, iškovota virtinė pergalių prieš kovotojus.

Prezidentui balsuoti nepavyko

Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas ir jo žmona Patience šeštadienį atvyko užsiregistruoti rinkimų apylinkėje, prasidedant šalies vadovo rinkimams, bet dėl naujos technologijos sutrikimų jis buvo priverstas pakeisti savo planus.

Lyderis, siekiantis antrosios kadencijos, atvyko į savo apylinkę Otuokės miestelyje pietinėje Bajelsos valstijoje apie 8 val. 20 min. Grinvičo (10 val. 20 min. Lietuvos) laiku, kad galėtų pradėti akreditacijos procedūrą.

Bet dėl prietaisų, kurie pirmąkart buvo panaudoti skenuoti biometrinėms rinkėjų tapatybės kortelėms, akivaizdaus gedimo G.Jonathanui teko ilgokai laukti didelėje kaitroje, kol galiausiai prezidentas išvyko.

57 metų lyderis, kurio valdančioji Liaudies demokratijos partija (LDP) reiškė susirūpinimą dėl naujųjų rinkimų technologijų ir pareigūnų gebėjimo jomis naudotis, pripažino, kad „galbūt iškilo problema“.

Tačiau prezidentas juokavo „Galbūt tai nutiko dėl manęs?“ ir ragino rinkėjus būti kantrius.

„Jeigu aš galiu ištverti... Matot mano prakaitą? Raginu visus nigeriečius būti kantrius, kad ir kokių nepatogumų patirtume“, – G.Jonathanas sakė žurnalistams prie balsavietės.

„Pirmąkart naudojame šias technologijas – NRK (nuolatines rinkėjų korteles), kortelių skaitytuvus“, – aiškino prezidentas, pridūręs, kad „nėra susirūpinęs“, nors taip pat pranešama apie nesklandumus kitose šalies valstijose.

Vienoje Abudžos rinkimų apylinkėje procesas smarkiai vėlavo, stringant elektroniniams skaitytuvams, kuriais tikrinami rinkėjų pirštų atspaudai, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius