-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmalaikiai parlamento rinkimai pagilins atskirtį tarp Ukrainos ir jos okupuotų rajonų

Stovėdama rinkimų aplylinkėje, kurioje ji stebės pirmalaikius Ukrainos parlamento rinkimus sekmadienį, Irina Sobko rodo į nuvytusių saulėgrąžų lauką, vedantį į miestą, kontroliuojamą Rusijos teroristų, kuriame nebus jokio balsavimo.
Ukraina rengiasi pirmalaikiams parlamento rinkimams.
Ukraina rengiasi pirmalaikiams parlamento rinkimams. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Ukraina

„Mes paskutinė Ukrainos rinkimų apylinkė, kitaip sakant, fronto linija“, – sako 53-ejų I.Sobko, kur per rinkimus dirbs Novotroicke (Rytų Ukraina).

Norime būti Europos dalimi, aš labai tikiuosi, kad balsavimas bus mažas žingsnis į priekį, – sako I.Sobko.

„Norime būti Europos dalimi, aš labai tikiuosi, kad balsavimas bus mažas žingsnis į priekį“, – sako ji, kalbėdama tarp plastikinių balsavimo dėžių, dekoruotų mėlynais ir geltonais trišakiais, Ukrainos nacionaliniais simboliais. Balsadėžės paruoštos sekmadienio balsavimui.

Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad apklausos rodo, jog gali būti sustiprintos Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pozicijos Kijeve, tačiau gali gilėti takoskyra Rytų Ukrainoje, kuri egzistuoja tarp tokių vietovių kaip minėtas Novotroicke, kontroliuojamas Ukrainos pajėgų, ir jo kaimynystėje esančio Dokučajevsko, kuris yra teroristų rankose.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas neseniai perspėjo dėl galimų Rusijos bandymų sužlugdyti sekmadienį įvyksiančius pirmalaikius Ukrainos parlamento rinkimus ir įsakė vykdyti teisėsaugos institucijų mobilizaciją, užkirsiančią kelią galimoms „teroristų atakoms“. Be to, vienašališkai paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos teroristų grupuotė pareiškė, kad lapkričio 2 d., regione surengs prezidento ir įstatymo leidžiamosios valdžios rinkimus.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, vos už 30 kilometrų nuo teroristų tvirtovės Donecko, tokie miestai kaip Novotroickas ir Dokučajevskas, naktimis vis kyla susišaudymų tarp teroristų ir Ukrainos pajėgų, nepaisant to, kad formaliai buvo sutarta dėl paliaubų.

Jelena Viktorovna, kurios darbas – teroristų kontroliuojamame Dokučajevske registruoti balsuoti rinkimuose norinčius piliečius, sako, kad miesto gyventojai pernelyg užsiėmę smurtu, kad rūpintųsi tuo, jog jie negalės balsuoti sekmadienį.

Dauguma žmonių tiesiog nori, kad karas pasibaigtų, – telefonu sakė 39-erių Jelena.

„Niekas nekalba apie Ukrainos rinkimus, niekam jie nerūpi. Man asmeniškai būtų smagu turėti nors truputį darbo, tačiau dauguma žmonių tiesiog nori, kad karas pasibaigtų“, – telefonu sakė 39-erių Jelena.

Smurtas komplikavo pastangas surengti rinkimus tokiose vietose kaip Novotroicke. Iš esmės nuolatiniai apšaudymai atėmė galimybę įvykti rinkimams kai kuriuose miestuose ir kaimuose, net jei jie kontroliuojami Ukrainos pajėgų.

Ukrainos Centrinis rinkimų komitetas nėra tikras dėl to, kur iš tiesų rinkimai įvyks. Iš 21 Donecko srities balsavimo apygardų devynias kontroliuoja Ukrainos pajėgos, aštuonias – teroristai. Kas kontroliuoja likusias keturias ir ar yra šansų, kad ten rinkimai vyks sklandžiai, lieka neaišku.

Priminsime, kad šeštadienį skelbta, jog pirmalaikiai Ukrainos parlamento rinkimai nevyks devyniose iš 21 apygardos Donecko srityje ir šešiose iš 11 apygardų Luhansko srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius