-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susikūrė nauja valstybė? 250 tūkstančių žmonių panoro tapti Liberlandijos piliečiais

Per mažiau nei dvi savaites čeko Vito Jedličkos išgalvota Liberlandijos valstybė sulaukė 250 tūkstančių paraiškų tapti šios šalies gyventojais, skelbia „The Washington Post“.
Liberlandijos vėliava.
Liberlandijos vėliava. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tiesa, daugelis pasiprašiusiųjų gali labai nustebti – Liberlandija tikrovėje neegzistuoja. V.Jedlička paskelbė apie tokios valstybės įkūrimą balandžio 13-ąją. Čekijos euroskeptikas libertaras įterpė savo išgalvotą valstybę tarp Serbijos ir Kroatijos.

Suradęs nedidelį žemės plotą prie Dunojaus upės, kuris teisiškai nepriklauso nei vienai valstybei, V.Jedlička sukūrė šalies interneto tinklalapį, vėliavą, apibrėžė įstatymus ir pirminę Konstituciją. Jis netgi paskelbė  libertarų valstybės šūkį – „Gyvenk ir leisk gyventi!“.

Valstybė turėtų tapti tikru libertarų rojumi. Mokesčius būtų galima mokėti pasirinktinai, o valdžios galios būtų smarkiai apribotos.

Liberlandijos įstatymai suteikia galimybę visiems tapti šalies piliečiais, jei tik jie neturi kriminalinės praeities ar nėra „naciai, komunistai ar kitokie ekstremistai“.

V.Jedličkos idėja sulaukė daug dėmesio. Jo sukurtą Liberlandijos „Facebook“ paskyrą pamėgo daugiau nei šimtas tūkstančių žmonių. Idėja išplito tiek, kad apie santykius su išgalvota Liberlandijos valstybe turėjo atsakinėti net Egipto užsienio reikalų ministras.

Kol kas nėra aišku, kuo pavirs ši avantiūriška V.Jedličkos idėja, bet aišku viena – ji pakurstė daugelio Liberlandijos ir libertarizmo simpatikų vaizduotę. „Ar Liberlandijoje yra darbo?“, – jau teiravosi vienas interesantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius