-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ten nebuvo nė vienas JAV prezidentas: Barackas Obama vyksta į Aliaską

JAV prezidentams Aliaska dažnai būna tik vieta nutūpti papildyti degalų atsargas skrendant į Aziją.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau Barackas Obama praleis tris dienas „Paskutiniame paribyje“ ir taps pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, apsilankiusiu Aliaskos Arkties regione, kuriame įspūdingiausiai pasireiškia klimato pokyčių padariniai.

Likus trims mėnesiams iki Jungtinių Tautų klimato konferencijos Paryžiuje, B.Obama nori paskatinti visuomenę palaikyti pastangas atremti „vieną iš didžiausių iššūkių, su kuriuo susiduriame šiame šimtmetyje“.

Pirmadienį atskridęs į Ankoridžą B.Obama pradės viešnagę didžiausioje ir rečiausiai apgyventoje JAV valstijoje, kur susitiks su žvejais Dilingamo uostamiestyje, aplankys šiaurės vakarinį Arkties miestelį Kocebu, apžiūrės ledynus ir Ankoridže dalyvaus tarptautinėje konferencijoje GLACIER apie padėtį Arktyje.

Tirpstant Aliaskos amžinajam įšalui, kai kurie namai netgi grimzta į žemę. Šiai valstijai Dievo duoti gamtos turtai atsidūrė pavojuje, – pridūrė jis.

„Aliaskoje tirpsta ledynai, – B.Obama sakė ketvirtadienį paskelbtame vaizdo pranešime. – Medžioklei ir žvejybai, nuo kurių priklausė ištisų kartų gyvenimo būdas ir darbo vietos, kyla grėsmė.“

„Tirpstant Aliaskos amžinajam įšalui, kai kurie namai netgi grimzta į žemę. Šiai valstijai Dievo duoti gamtos turtai atsidūrė pavojuje“, – pridūrė jis.

Per ilgę kelionę, kurios metu prezidentas sukars apie 5,6 tūkst. km, B.Obama tikisi „atkreipti dėmesį į didžiulį pokyčių mastą ir dėl to kylančią būtinybę skubiai veikti“, sakė JAV Nacionalinės mokslų akademijos Poliarinių tyrimų valdybos narys Rafe'as Pomerance'as.

„Arktis nyksta, – pridūrė R.Pomerance'as, buvęs valstybės sekretoriaus pavaduotojas aplinkosaugos ir plėtros reikalams. – Kai žvelgi į Aliaskos ir Grenlandijos ledynus, kai žvelgi į jūrų ledynus, amžinąjį įšalą ir pavasarinę sniego dangą Šiaurės Pusrutulyje – visa tai labai sparčiai tirpsta ir mažėja, todėl kyla didžiulio masto padarinių ir visam pasauliui.“

Mokslininkai dažnai perspėja dėl tų padarinių – pavyzdžiui, dėl nykstančio amžinojo įšalo, storo įšalusio grunto sluoksnio, kuriame glūdi milijardai tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Tai, kas vyksta Arktyje, paveikia ne vien Arktį, – sakė specialiojo pasiuntinio klimato pokyčių reikalams pavaduotoja Karen Florini.

Tirpstant amžinajam įšalui, lėtai atsipalaiduoja anglies dvideginis ir metanas, susikaupęs ir neutralizuotas toje užšalusioje aplinkoje per tūkstančius metų.

Šis procesas yra užburtas ratas: tirpstant amžinajam įšalui, į atmosferą patenka šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurios dar labiau skatina mūsų planetos klimato šiltėjimą.

„Tai, kas vyksta Arktyje, paveikia ne vien Arktį“, – sakė specialiojo pasiuntinio klimato pokyčių reikalams pavaduotoja Karen Florini.

„Arktis itin svarbi jau vien dėl jos pačios – ypač dėl 4 mln. Arktyje gyvenančių žmonių, tačiau ji svarbi kiekvienam dėl jos poveikio už Arkties ribų“, – pridūrė ji.

B.Obama neseniai paskelbė planą drastiškai sumažinti elektrinių išmetamo anglies dvideginio kiekį, todėl tikėtina, kad kai kurios pasenusios anglimis kūrenamos jėgainės bus uždarytos.

Per kelis pastaruosius mėnesius prezidentas sugriežtino savo toną aplinkosaugos srityje, kurią laikė savo prioritetu per pirmąją prezidentinių rinkimų kampaniją 2008 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius