Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis GAZAS.LT interviu su legendiniu Suomijos ralio lenktynininku Rauno Aaltonenu

Penktadienį Zarasuose prasidėjusiame tarptautiniame MINI automobilių suvažiavime galima išvysti ne tik daugiau nei 500 išskirtinių MINI automobilių, bet ir sutikti įžymių žmonių, kurių gyvenimas ir karjera artimai susiję su šiais automobiliais. Vienas renginio svečių – legendinis Suomijos ralio pilotas Rauno Aaltonenas.
„International Mini Meeting“
„International Mini Meeting“ / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Rauno Aaltonenas per savo karjeros ralyje metus užsitarnavo ne tik „Ralio profesoriaus“, bet ir „Skrajojančio suomio“ pravardę. Taip lenktynininkas vadintas dėl stulbinančio greičio lenktynių trasose. Daugumą savo pergalių pilotas iškovojo būtent prie MINI automobilio vairo ir šiam gamintojui yra neabejingas ir šiandien.

77-erių metų lenktynininkas pirmą kartą pasaulio ralio čempionu tapo 1965-aisiais, tačiau tuomet ekipaže užėmė šturmano vaidmenį.

Mini Magazine nuotr./Rauno Aaltonen
Mini Magazine nuotr./Rauno Aaltonen

Įsimintiniausiomis R.Aaltoneno pergalėmis vadinamas triumfas „Tūkstančio ežerų“ ralyje 1961-aisiais, „RAC Rally“ 1965-aisiais, Monte Karlo ralyje 1967-aisiais, „Southern Cross Rally“ varžybose 1977-aisiais ir „Coupe des Alpes“ 1963-iaisiais ir 1964-aisiais metais.

Aktyvią sportinę karjerą legendinis Suomijos lenktynininkas pabaigė 1987-aisiais metais ir iki šiol yra viena ryškiausių šios šalies ralio žvaigždžių.

„Ralio profesoriumi“ vadinamas suomis, vos išlipęs iš automobilio Zarasuose, sutiko skirti keletą minučių GAZAS.LT žurnalistui ir papasakoti apie savo ryšį su MINI automobiliais.

Tiesa, prieš tai lenktynininkas įsiamžino prie greta stovėjusių MINI automobilių, nusifotografavo su renginio organizatoriais ir nekantriausiems dalijo autografus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„International Mini Meeting“
Tomo Markelevičiaus nuotr./„International Mini Meeting“

– Malonu Jus čia matyti, pone Aaltonenai. Esate glaudžiai susijęs su MINI automobiliais ir jais ralio varžybose iškovojote daug skambių pergalių. Ar savo karjerą ir pradėjote nuo MINI?

Pirmą kartą pamatęs MINI automobilį iš karto pagalvojau ir tariau: „Ši mašina skirta nugalėti“

– Iš pradžių man teko varžytis SAAB ir „Mercedes“ automobiliais, tačiau 1962-aisiais metais perėjau į MINI komandą.

Kodėl? Todėl, kad pirmą kartą pamatęs MINI automobilį iš karto pagalvojau ir tariau: „Ši mašina skirta nugalėti“.

MINI automobilis yra nedidelis, ratai yra kėbulo kraštuose, o ilgis bei plotis yra kur kas mažesnis nei kitų tų metų ralio automobilių. Tai viskas, ko reikia norint greitai važiuoti siauruose ralio varžybų greičio ruožuose.

VIDEO: Mini susitikimas

– Kaip ilgai varžėtės MINI automobiliu ralio trasose?

– Lenktyniavau nuo 1962-ųjų iki 1968-ųjų. Po to gamykla baigė dalyvavimą tarptautinėse varžybose, nes MINI automobilius ruošusi kompanija BMC buvo perimta „Leyland“ firmos ir pradėjo orientuotis į sunkvežimių gamybą.

Teko savo karjerą pristabdyti, nors ir po to esu ne kartą dalyvavęs ralio varžybose, tačiau tik epizodiškai.

– Ar Jūsų kasdieninė mašina taip pat MINI?

– Šiuo metu visiškai neturiu kasdieninio automobilio. Paskutiniu metu vairavau BMW 320. Tačiau automobilį aš naudoju tik nuvykti į parduotuvę. Taip pat juo važiuoju įsigyti aksesuarų savo fotoaparatui, nes labai mėgstu fotografuoti.

Šiaip automobiliu keliauti nemėgstu, todėl į Europą vykstu lėktuvu. Suomijoje taip pat mažai vairuoju. Daugiau laiko skiriu savo hobiui – buriavimui. Tai dabartinė mano aistra.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„International Mini Meeting“
Tomo Markelevičiaus nuotr./„International Mini Meeting“

– Ką galite pasakyti apie žmones, kurie vairuoja MINI? Kokie jie?

MINI vairuotojai vieni su kitais sveikinasi, ko negaliu pasakyti apie kitų automobilių vairuotojus.

– MINI – emocionalus automobilis. Tai tarsi religija. MINI vairuotojai vieni su kitais sveikinasi, ko negaliu pasakyti apie kitų automobilių vairuotojus. MINI vairuojantys žmonės yra pozityvūs, kūrybingi, išradingi.

Jie yra kitokie. Būtent todėl tokie žmonės ir vairuoja MINI automobilius. MINI tiesiog spinduliuoja teigiama energija, todėl juos renkasi tik geri žmonės. 

– Ar dažnai Jūs vykstate į „International Mini Meeting“ renginius?

– Tai priklauso nuo to, kur renginys organizuojamas. Paskutinį kartą buvau šiame renginyje, kai jis vyko Budapešte. Teko būti ir susitikime, kuris rengtas Silverstoune. Nevažiuoju į visus renginius, tačiau vykstančių arčiau ar organizuojamų įdomesnėse vietose stengiuosi nepraleisti.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„International Mini Meeting“
Tomo Markelevičiaus nuotr./„International Mini Meeting“

– Ar esate pažįstamas su MINI automobilių klubų nariais, dalyvaujančiais šiame renginyje?

– Artimiau bendraujame su Suomijos MINI automobilių klubais. Ne kartą teko lankytis jų renginiuose Suomijoje, pasidalinti įspūdžiais apie savo lenktynių karjerą.

Džiaugiuosi, kad mano šalyje yra MINI mylėtojų. Kaip matau, jų netrūksta ir kitose šalyse. Būtinai eisiu pasižvalgyti po dalyvių parką. Dažnai ten pamatau labai įdomių automobilių ir dar įdomesnių jų vairuotojų.

Autonewsinfo nuotr./Rauno Aaltonen
Autonewsinfo nuotr./Rauno Aaltonen

– Ar kada nors Jums teko lankytis Lietuvoje?

– Tai mano pirmas vizitas Lietuvoje. Pastebėjau, kad čia žmonės labai draugiški, visi šypsosi, ko nors pasiteiravus tuoj pat padeda.

Džiugu, kad galėjau čia apsilankyti ir susipažinti su Jūsų šalimi. Šis kraštas labai gražus.

Važiuodamas mačiau daug ežerų, nuokalnių ir įkalnių, miškų. Kai kurie vaizdiniai man primena Suomiją.

– Šioje vietoje, kurioje mes stovime, taip pat vyksta automobilių varžybos. Ar numanote kokios?

– Girdėjau, kad čia vyksta paralelinės lenktynės, vienas iš ralio greičio ruožų, skirtų žiūrovams. Vos tik atvykęs čia pastebėjau šitą ovalo formos trasą. Manau, kad automobiliai čia skrieja tikrai dideliais greičiais, nes čia labai platu ir yra vietos įsibėgėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius