Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos gatvių vizija: vienodai nudažyti autobusai ir uniformuoti vairuotojai

Rugsėjį Klaipėdos transportininkų laukia rimti iššūkiai. Iki naujų mokslo metų visi uostamiesčio autobusai turi būti nudažyti vienodai, jų vairuotojai pasipuošę uniformomis, o autobusuose įmontuotos vaizdo kameros ir švieslentės. Kartu su naujovėmis keleivių vežėjus užguls ir milžiniškos išlaidos. Vieno autobuso perdažymas kainuoja apie 2 tūks. eurų. O autobusų Klaipėdoje – apie 150.
Klaipėdos autobusas
Klaipėdos autobusas / L. Sėlenienės nuotr.

Vežėjai baiminasi nespėsiantys

Pagal susisiekimo ministro nurodymą, keleivių vežėjai iki kitų metų sausio 1 d. turi pasirūpinti, kad miestuose kursuotų vienodos spalvos autobusai. Tačiau Klaipėda žada žingsniuoti kitų miestų priešakyje ir autobusus nuspalvinti jau iki naujų mokslo metų pradžios. Savivaldybės užmojais susirūpino vežėjai, įsitikinę nespėsiantys iki rugsėjo nudažyti didžiųjų autobusų. 

„Mano bendrovei priklauso 35 autobusai. Visi jie aptarnauja maršrutus jūros link. Prasidėjus vasaros sezonui dėl išaugsiančio keleivių srauto bus įvesti dar keli maršrutai, tad apie autobusų dažymą, kuomet pats darbymetis ir iš rikiuotės nėra galimybės atitraukti nė vieno autobuso, negali būti nė kalbos“, – savo poziciją dėstė bendrovės  „Pajūrio autobusai“ vadovas Leonas Šiaulys.

Apie išlaidas vežėjai buvo informuoti

Naujovių miesto autobusuose rudenį bus ir daugiau. Spalvą atnaujinusias transporto priemones vairuos uniformuoti vairuotojai, autobusuose bus sumontuotos vaizdo kameros, o maršruto numeriai turės būti įkombinuoti švieslentėse, kad keleiviai geriau juos matytų. Tokios naujovės gerokai paplonins vežėjų pinigines. Vien autobuso perdažymas kainuoja apie 2 tūkst. eurų.

L. Sėlenienės nuotr./Klaipėdos autobusas
L. Sėlenienės nuotr./Klaipėdos autobusas

„Vežėjams tai neturi kelti nuostabos. Dalyvaudamos savivaldybės konkurse keleivių vežėjams parinkti, bendrovės žinojo sąlygas ir su planais kardinaliai keisti miesto autobusų parko vaizdą buvo supažindintos“, – dėstė Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vadovas Rimantas Mockus.

Autobusus dažys miesto herbo spalvomis

Dvejonių vežėjams kilo ne tik dėl naujovėms įgyvendinti skirtų terminų, o ir dėl planuojamų autobusų spalvų. Už miesto įvaizdį atsakingi pareigūnai nutarė, kad klaipėdietiški autobusai turi būti nudažyti dviem spalvomis – raudona ir geltona.

Ilgainiui vienodai bus nudažyti ir Klaipėdos mikroautobusai bei taksi automobiliai.

„Šios spalvos būtų ne tik miesto įvaizdžio dalis, kokybės ženklas, o ir identiteto požymis. Diskutavome ir su dailininkais, ir su architektais, ir su dizaineriais. Visi laikosi nuomonės, kad autobusai turėtų būti nudažyti spalvomis, dominuojančiomis miesto heraldikoje“, – apie sprendimą pasakojo Klaipėdos savivaldybės Miesto įvaizdžio komisijos narys Mindaugas Petrulis.

Tačiau vežėjai abejoja, ar pasirinktos spalvos – tinkamiausias sprendimas. Jų nuomone, geltona spalva – ypač tepli, o raudona greit blunka.

Kol kas dviem spalvomis dažyti ketinama tik didžiuosius miesto autobusus. Ilgainiui naujovė žadama ir mikroautobusams bei taksi automobiliams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius