-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistas pataria: kaip taisyklingai segėti atšvaitą?

Tamsiuoju paros metu pagrindinis pėsčiojo tikslas – imtis visų priemonių, kad jis būtų matomas transporto priemonių vairuotojams. Tiesa, atšvaitų segėjimo taisyklės mieste ir užmiestyje šiek tiek skiriasi. Taip sako Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.
Akcijos akimirka
Atšvaitų akcijos akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.
Temos: 1 Atšvaitas

„Sakoma, kad atšvaitą reikia segėti ant dešinės rankos. Tačiau man atrodo, kad einant per gatvę mieste reikėtų, kad atšvaitas būtų matomas ant kairės rankos arba ant abiejų rankų. Tad ant kurios rankos iš tiesų reikėtų nešioti atšvaitą?“, – klausia LRT radijo klausytoja.

„Tamsiuoju paros metu pagrindinis pėsčiojo tikslas – imtis visų priemonių, kad jis būtų gerai matomas atvažiuojantiems vairuotojams. Tad pėsčiasis turi pasirinkti matomumą gerinančias priemones atsižvelgdamas į vietovę, kurioje vaikšto“, – sako V. Pumputis.

Rekomenduojama dėvėti ryškiaspalvę liemenę arba turėti žibintuvėlį.

Specialisto teigimu, jei žmogus tamsiuoju paros metu eina užmiesčio keliu, rekomenduojama dėvėti ryškiaspalvę liemenę arba turėti žibintuvėlį. O jei neturi nei vieno iš jų, reikėtų turėti bent jau atšvaitą (geriausia – juostinį), kuris turi būti segimas ant dešinės rankos arba kojos. Taip pėsčiasis, judantis prieš eismą, yra geriau matomas vairuotojams.

„Mieste pakanka ir atšvaito. O pagal kelių eismo taisykles, jei pėsčiasis eina šaligatviu mieste, segėti atšvaitą nėra reikalaujama, jis privalomas tik einant kelkraščiu“, – aiškina V. Pumputis.

Atšvaitas yra skirtas ne pėsčiajam, o vairuotojui.

Anot specialisto, kartais žmonės atšvaitus prisisega prie rankinės ar kuprinės. Tačiau taip segimas atšvaitas neturi jokios prasmės, nes nepadeda pėsčiojo geriau matyti kelyje.

„Nepamirškite, kad atšvaitas yra skirtas ne pėsčiajam, o vairuotojui, tad segėkite jį tinkamai“, – primena V. Pumputis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius