-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip toksiški santykiai gali paveikti jūsų sveikatą

Santykiai kaip pasakoje neegzistuoja. Kiekviename bendravime būna potvynių ir atoslūgių. Tačiau galime nubrėžti ribą: jeigu geri ir „sveiki“ santykiai, kai jus palaiko ir vertina, užtikrina puikią gyvenimo kokybę, tai toksiški gali kaip reikiant pakenkti sveikatai. Kuo skundžiasi tarpusavyje nesutariantys žmonės?
Konfliktuojanti pora
Konfliktuojanti pora / Vida Press nuotr.

Imunitetas

Profesorius Timothy Lovingas ir jo komanda tyrinėjo neigiamus ilgalaikių toksiškų santykių efektus imuninei sistemai: „Poros, kuriose žmonės buvo vieni kitiems labiau kritiški, nusiteikę neigiamai ir priešiškai, skundėsi ir susilpnėjusiomis imuninėmis funkcijomis“.

Psichologė Ramani Durvasula pastebi, kad toksiškų santykų kūrėjai kenčia ir nuo nemalonių pokyčių kūne: „Taip nutinka biologiškai – tiesiog žmonės blogiau jaučiasi ir kur kas dažniau serga nei tie, kurie kuria sveikus santykius“.

Emocinis valgymas

Nenusisekę santykiai labai dažnai lydimi ir emocinio valgymo – tokie žmonės ieško kaloringo, gausaus angliavandenių maisto, kuriame mažai naudingų maistinių medžiagų. Beje, emocinis valgymas susijęs ir su tuo, kad skubame valgyti net tada, kai visai nesijaučiame alkani.

Kai žmonės nesirūpina savo sveikata, priauga svorio, tai aišku, kad jų santykiuose padaugėjo problemų.

Dr. Mary Ann Mercer, santuokinio gyvenimo konsultantė, tikina: „Kai žmonės nesirūpina savo sveikata, priauga svorio, tai aišku, kad jų santykiuose padaugėjo problemų. Jie pradeda valgyti, nes tai pasyviai agresyvus būdas susidoroti su bėdomis. Tačiau visa tai gali baigtis liūdnai – priklausomybe nuo maisto ir netgi nuvesti nutukimo keliu.“

Taip pat skaitykite: Emocijos, dėl kurių auga svoris

Toksiški pasirinkimai

Kai žmonės apie save gerai negalvoja, yra menkos savivertės, tuomet renkasi tokius partnerius, kurie juos laiko nesveikų santykių kalėjime. Antra pusė gali būti smurtaujanti, turinti įvairių priklausomybių, todėl išsilaisvinti iš netikusio bendravimo gali būti labai sunku. Vėliau prisideda ir kitos bėdos, susijusios su toksinių santykių liūnu. Tikėtina, kad vienai pusei einant priklausomybių keliu, juo pasuks ir antra. 

Miego sutrikimai

Kai santykiuose esame nepatenkinti tuo, kas vyksta, mes linkę save nuvertinti, o kai nuvertiname save, nebesirūpiname tuo, kas vyksta mumyse ir santykiuose.

Psichologai pastebi, kad žmonės, kurie ateina į psichoterapijos seansus, labai dažnai skundžiasi miego problemomis: „Kuo daugiau patiriama konfliktų dienos metu, tuo daugiau išgyvenama streso. Vėliau visa tai atsiliepia miegui“, – tikina Dr. Mary Ann Mercer.

Miego trūkumas atsiliepia ir įvairiomis ligomis – didėja staigios mirties, Alzheimerio ligos, diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Padidėjusi depresijos ir nerimo rizika

Žmonės, kurie kuria stresinius santykius, yra linkę į depresiją ir nerimą kur kas labiau nei tie, kurie savo santykiais patenkinti. „Kai santykiuose esame nepatenkinti tuo, kas vyksta, mes linkę save nuvertinti, o kai nuvertiname save, nebesirūpiname tuo, kas vyksta mumyse ir santykiuose“, – atskleidžia specialistai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius