Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2015 08 29

Gudrybės, kurios palengvins namų buitį

Kad ir kokie nuobodūs buities darbai, juos vis tiek turime padaryti. Juk neisi į gatvę dėmėtu drabužiu ir nešvarioje vonioje tikrai nesinorės pagulėti. Štai keletas patarimų, kaip galima sumažinti kasdienius rūpesčius.
Namų valymas
Namų valymas / „Fotolia“ nuotr.

Pagiriamasis žodis citrinoms, nes jos buityje – nepamainomos! Lygiomis dalimis su aliejumi sumaišytos šių citrusinių vaisių sultys puikiai atnaujina medines grindis ir baldus. Citrinų sultys taip pat tinka kalkių nuosėdoms virdulyje šalinti, batams, langams ir veidrodžiams blizginti. Sumaišytos su druska, naikina nemalonius kvapus nuo medinių lentelių, balina drabužius.

Pradūrėte šiemet pirktus guminius batus? Vien dėl to tikrai nereikia jų mesti į konteinerį. Skylutę nesunkiai surasite, jeigu aulą susuksite tarsi dantų pastos tūbelę ir batą panardinsite į vandenį. Akylai stebėkite, iš kurios vietos kyla burbuliukai, – jie išduos pažeistą vietą.

Vaikučius auginančios mamytės gerai žino, ką reiškia nuvalyti burnytę ne tik atžalėlei, bet ir šokoladiniais ledais pavaišintam pliušiniam meškiui. Kad mažylio bičiuliai būtų švarūs ir nekauptų bakterijų, skalbkite juos sudėtus į specialų maišelį ar paprasčiausią pagalvės užvalkalą – plastikinės rudnosiukų akys ir nosys nenusitrins ir nesusibraižys.

Virtuvės darbastalis – bene svarbiausia vieta. Pasidėjusi lentelę ant jo pjaustome, skutame, minkome ir t. t. Aplink tiek pritaškome ir pridrabstome, kad paskui grandyti tenka lygiai tiek pat, kiek gaminome. O dar tas faktas, kad sudarome puikią terpę įvairiems mikrobams veistis... Patarimas: po lentele pasitieskite didelę tamsaus audinio medvilninę šluostę – ir lentelė neslidinės, ir šiukšlių kaip nebūta – nupurčiusi ją išskalbsite, ir tiek bėdos.

Ką daryti, kad per atostogas nenuvystų gėlės? Jei namuose nebūsite tik keletą dienų, gausiau palaistytas gėles nuimkite nuo palangių ir pastatykite pavėsyje kambario gilumoje. Planuojant atostogauti ilgėliau, indus su gėlėmis reikėtų sudėti į gilų platų dubenį su šiek tiek vandens ir sudrėkintomis samanomis. Keletą jų galite uždėti ir ant augalo šaknų – jos neperdžius.

Taip pat skaitykite: Kaip pasigaminti tablečių indaplovėms

Dar vienas puikus būdas – drėkinti augalus vilnone virvele. Vieną iš kelių siūlų susuktos virvelės galą išpešiokite ir sukiškite į žemę su augalu. Kitą galą įmerkite į aukštą indą su vandeniu ir pastatykite jį aukščiau nei vazonas. Vanduo iš lėto sunksis ir žemę palaipsniui drėkins ilgą laiką.

Trys patarimai siuvėjoms mėgėjoms. Plonytį, lengvai slystantį audinį bus lengviau siūti, jei po apačia patiesite kalkinį popierių (vėliau nuplėšite). Nukritusią adatą ar smeigtuką lengvai rasite su magnetu. O surūdijusios adatos blizgės bus kaip naujos, jei susmeigsite jas į muilo gabalėlį ir kurį laiką palaikysite.

Prisipažinkite, vargu ar patinka lyginti patalynę. Tai ir nelyginkite! O kad ji ant lovos gulėtų it kruopščiai išlaidyta, išskalbtą labai gerai ištampykite (geriausia šį darbą daryti dviese), paimkite už galų, juos pirštais suimkite kaip armonikėlę ir kiek galie tempkite. Galiausiai dailiai sulankstykite, padėkite ant skalbimo mašinos ar kito kieto paviršiaus, dar kiek paspauskite rankomis, kad susiplotų, ir bent dvi valandas palaikykite. Beliks ištiestą išdžiovinti.

Neišmeskite vilnonių kojinių. Jomis labai patogu vašku blizginti medines grindis. O medvilninės vaikučių pragraužtais kulniukais puikiai tiks grindims plauti – drėgnas užsimovusi ant rankos labai preciziškai išvalysite ir dėmes ant grindų, ir tamsiausius kampus.

Kad maistinės kandys nesiautėtų virtuvėje, į indus su biriais produktais įdėkite po keletą lauro lapelių – skraidūnės turėtų greitai išsikraustyti.

Taip pat skaitykite: Neįprasti būdai panaudoti actą buityje

Tikriausiai ne sykį teko išgirsti: „Mama, gal gali atsukti klijus?“. Ir patirti, kad nei replėmis, nei dantimis, nei kitais įnagiais to padaryti neįmanoma – nors perkirsk tą nelemtą tūbelę kirviu. Užuot karščiavusis, pirmą kartą atsuktos klijų tūbelės kaklelio sriegį ištepkite plonu vazelino sluoksniu – riebalai neleis kamšteliui prilipti.

Daugiau patarimų, kaip palengvinti kasdienę buitį, rasite  35-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (35 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (35 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius