-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 keisti, bet veiksmingi sveikatos patarimai

Daugelis sveikatos patarimų yra ganėtinai vienareikšmiški – jei norite suplonėti, valgykite mažiau ir sportuokite daugiau; jei norite būti energingesni, daugiau miegokite; jei norite apsisaugoti nuo dehidratacijos, tiesiog gerkite daugiau vandens. Šiais patarimais tikriausiai nesuabejotų nė vienas.
Arbata
Arbata / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Vis tik yra ir tokių patarimų, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kiek juokingi – net sunku patikėti, kad jie galėtų būti veiksmingi, tačiau šį faktą įrodė mokslininkai.

Taigi vardijame jums 7 keistus, bet tikrai veiksmingus sveikatos patarimus, kuriuos išgirdę, neskubėkite abejoti ir verčiau juos patys išbandykite.

1. Kad suvalgytumėte mažiau, valgykite dažniau

Žinoma, tik nedideles porcijas ir atkreipdami dėmesį į tai, ką valgote. Mažiems užkandžiams netinka angliavandeniai (išskyrus tuos, kuriuose yra gerųjų angliavandenių: pilno grūdo produktai, rudieji ryžiai ir pan.), nes jų suvalgę, norėsite dar, o ir sveikatai mažomis porcijomis jie daug naudos nepadarys – tik pakels cukraus kiekį kraujyje.

JAV dirbanti dietologė Amy Goodson rekomenduoja užkandžiams rinktis produktus, kuriuose būtų daug baltymų, nes pavalgius tokio maisto sotumas pasijaučia greičiau ir išlieka ilgiau, todėl kalorijų suvartojama mažiau.

2. Prieš eidami nusnausti, išgerkite kavos

Japonijoje atlikto tyrimo metu buvo bandoma išsiaiškinti, ką reikėtų daryti, kad po trumpo pogulio žmogus jaustųsi kuo geriau.

Taip pat skaitykite: Kur iššvaistome savo energiją ir kaip ją susigrąžinti

Pasirodo, paslaptis slypi kavos puodelyje – žmonės, kurie prieš pat eidami nusnausti išgėrė puodelį kavos, atsibudę po 20 minučių jautėsi kur kas energingesni ir buvo daug produktyvesni nei tie, kurie trumpo pogulio ėjo prieš tai neišgėrę kavos.

Suabejojote? Paaiškinimas labai paprastas. Kofeinas organizme veikti pradeda tik kažkur po 20 minučių, būtent dėl to po tiek laiko pažadinti tyrimo dalyviai buvo kur kas žvalesni.

3. Jei norite turėti sveikus dantis, iškart po valgio jų nevalykite

Tai ypač galioja suvalgius ar išgėrus rūgščių produktų (citrusinių vaisių, jų sulčių, sportinių gėrimų ar limonado), nes jie gali suminkštinti dantų emalį, o dantų pasta tokiu atveju šį procesą tik dar labiau pagreitins.

Gydytojai rekomenduoja dantis valytis tik praėjus 30–60 minučių po valgio.

4. Jei pavargote, negerkite energinių gėrimų

Energiniuose gėrimuose, priklausomai nuo jų rūšies, yra net iki penkių kartų daugiau kofeino nei viename puodelyje kavos, tad jų sukeltas energijos pliūpsnis turi ir šalutinį poveikį.

Taip pat skaitykite: Vaistų nuo alkoholizmo nėra, tačiau būdas jo atsikratyti veikia beveik 100 procentų

Vienoje energinio gėrimo skardinėje yra ganėtinai daug centrinės nervų sistemos stimulianto taurino ir net 50 gramų (tai lygu 13 šaukštelių) cukraus. 

„Išgėrus skardinę energinio gėrimo gali apimti nervingumas, nerimas ir pakilti kraujospūdis, – tikina dietologė A. Goodson. – Negana to, vienoje energinio gėrimo skardinėje yra ganėtinai daug centrinės nervų sistemos stimulianto taurino ir net 50 gramų (tai lygu 13 šaukštelių) cukraus. Būtent dėl to energijos gali atsirasti labai staigiai, bet šių gėrimų poveikis bus labai trumpalaikis ir, kai jis baigsis, jausitės tik dar labiau išsunkti.“

5. Priaukite svorio, jei norite atsikratyti antsvorio

O tiksliau – tiesiog padidinkite savo raumenų masę, riebalus paversdami raumenimis. Šiuo atveju svarbiausia rūpintis ne savo svoriu, o kūno apimtimis. Kaip tai padaryti? Valgykite mažiau kaloringą maistą ir daugiau treniruokitės.

Aliaus Koroliovo nuotr./Maratono akimirka
Aliaus Koroliovo nuotr.

6. Jei pučia pilvą, išgerkite vandens

Kai raižo ar net pučia pilvą, vandens mažiausiai norisi, tačiau JAV dirbantis gastroenterologas Jamesas Lee tikina, kad kai kuriais atvejais jis net labai gali padėti, mat retkarčiais pilvą gali pradėti pūsti būtent dėl vandens stokos organizme.

7. Kad karštą dieną atvėstumėte, išgerkite puodelį šilto gėrimo

Ganėtinai neįprastas ir keistas, tačiau tikrai veiksmingas patarimas. Šį faktą įrodė patys naujausi tyrimai, kurių metu išsiaiškinta, kad šilti gėrimai karštomis dienomis atvėsina kur kas labiau nei šalti. Juk ne be reikalo, tarkime, Indijoje karštu oru labai populiaru gerti arbatą.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius